ברקע התפשטות מגפת הקורונה, מספר ההתאבדויות בארה"ב צנח בשנה האחרונה בכמעט 6% - ורשם את הירידה השנתית הגדולה ביותר בארבעת העשורים האחרונים לפחות. כך על פי נתונים ראשוניים של הממשל האמריקני שהתפרסמו הלילה (בין חמישי לשישי) בסוכנות הידיעות AP.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

תעודות הפטירה עדיין לא התקבלו במלואן והספירה עשויה לעלות, אך גורמים רשמיים מצפים כי הירידה המשמעותית תימשך, למרות החשש שהשפעות נגיף הקורונה יובילו להתאבדויות נוספות.

קשה לומר בדיוק מדוע מספר ההתאבדויות ירד כל כך, אבל מומחים טוענים כי אחת הסיבות עשויה להיות תופעה שנראתה בשלבים הראשונים של מלחמות ואסונות לאומיים. "יש שלב של גבורה בכל תקופת אסון, שבו אנו מתאגדים ומביעים הרבה מסרי תמיכה שאנחנו נמצאים בזה ביחד", הסבירה מנהלת הרפואה של הקרן האמריקנית למניעת התאבדויות, ד"ר כריסטין מוטיאר. "הבחנתם בזה, לפחות בחודשים הראשונים של המגפה".

לדבריה, כנראה שגם הגידול בזמינות שירותי הבריאות ושאר המאמצים להתמודדות עם בעיית ההתאבדות במדינה עשויים להוות חלק מהגורמים לירידה. מספר ההתאבדויות השנתי בארה"ב עלה בהתמדה מתחילת שנות האלפיים ועד שנת 2018, אז שיעור ההתאבדויות הלאומי הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מאז 1941. השיעור סוף סוף צנח מעט בשנת 2019. המומחים טענו כי הגידול בשאלונים לגבי המצב הנפשי ובמאמצים אחרים למניעת התאבדויות הם הסיבות לכך.

המספר ירד עוד בשנה שעברה, והגיע מתחת ל-45 אלף, כך נמסר מהמרכזים האמריקנים לבקרת מחלות ומניעתן. זה היה המספר הנמוך ביותר של מקרי מוות מהתאבדות בארה"ב מאז 2015.

גורם המוות מספר 11 בארה"ב

רבים דאגו כי מגמת הירידה הזו תסתיים עם הגעת נגיף הקורונה. המגפה עוררה גל של סגירות עסקים. מיליוני אנשים נאלצו להישאר בבית, כאשר רבים מהם לבד. בסקרים, יותר ויותר אמריקנים דיווחו על דיכאון, חרדה ושימוש בסמים ובאלכוהול. בנוסף לשילוב המסוכן הזה, רכישות הנשק עלו ב-85% במרץ 2020. אולם, בשנה שעברה נרשמה ככל הנראה הירידה השנתית הדרמטית ביותר במספר ההתאבדויות.

התאבדות הייתה גורם המוות העשירי במדינה, אך ירדה למקום ה-11 בשנת 2020. זה היה בעיקר בגלל הגעתו של הנגיף, שהרג לפחות 345 אלף אמריקנים והפך לרוצח מספר 3 בארה"ב. אך הירידה בכמות ההתאבדויות תרמה גם כן לירידה בדירוג.

קורונה בארה"ב (צילום: reuters)
יותר מ-345 אלף אמריקנים מתו מקורונה. ארכיון | צילום: reuters

במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן טרם דיווחו על שיעורי ההתאבדות לשנת 2020, ואף לא סיפקו פירוט של התאבדויות לפי מדינה, גיל, גזע ומוצא אתני. ד"ר מוטיאר מחכה לראות נתונים נוספים. לדוגמה, בעוד שההתאבדויות הכוללות פחתו בשנה שעברה, יתכן שהתאבדויות על ידי צעירים ומבוגרים צעירים לא, לדבריה.

היא אופטימית שהירידות האחרונות יסמנו את תחילתה של מגמה מתמשכת. אבל היא גם חוששת שייתכן שיש השפעה מושהית על בריאותם הנפשית של אנשים רבים, מכיוון שהם בדרך לעבור את איום המגפה אך שקועים באבל על האנשים והדברים שאיבדו. "יש סוג של אבולוציה של מצוקה בבריאות הנפש", אמרה. "יתכן שנראה את כל השלכות בריאות הנפש של המגפה הזו בהמשך".