אירן וארצות הברית מקיימות היום (שלישי) שיחות עקיפות בווינה, במטרה להחזיר את המדינות להסכם הגרעין משנת 2015, ממנו וושינגטון פרשה לפני כשלוש שנים. בתגובה לנסיגה האמריקנית מההסכם בשנת 2018 ולחזרתה למשטר הסנקציות, חרגה אירן בהתמדה ממגבלות ההסכם, וביצעה התקדמויות בתוכנית הגרעין שלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עד כה דחו בטהרן שוב ושוב הצעות לפתיחה במשא ומתן, ישיר או עקיף, עם האויב הוותיק מוושינגטון. גם במשרד החוץ האמריקני טענו כי הדרך להחייאת העסקה תהיה קשה. "מה שגורמים אחרים בעסקה עושים - זה עניינם", ציטטה התקשורת האירנית את דובר משרד החוץ סעיד חטיבזדה. "היכן וכיצד הם מנהלים משא ומתן עם ארצות הברית, זה תלוי בהם. המשלחת האירנית לא תנהל שיחות עם המשלחת האמריקאית בווינה בשום רמה", הבהיר.

אירן תנסה להביא במהלך השיחות להסרה מיידית של הסנקציות נגדה. גורם רשמי ברפובליקה האסלאמית אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "האג'נדה שלנו בפגישה תהיה הסרת כל הסנקציות האמריקניות נגד איראן". לדברי אותו הגורם, "כפי שאמר מנהיגנו העליון, כל דבר פחות מזה לא יתקבל על ידינו".

דובר ממשלת אירן, עלי רביאי, אמר בשיחה עם עיתונאים כי אירן אינה אופטימית או פסימית לגבי תוצאות השיחות בווינה, אך חשה ביטחון בכך שהיא בדרך הנכונה להחיות את הסכם הגרעין. "אם יוכחו הרצון, הרצינות והיושר של אמריקה, זה יכול להיות סימן טוב לעתיד טוב יותר, ובסופו של דבר ליישומו המלא של ההסכם", אמר.

ביידן ושר החוץ האירני זריף (עיבוד: רויטרס)
שר החוץ האירני מוחמד זריף ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן | עיבוד: רויטרס

ממשל ביידן רוצה להחיות את ההסכם, שאליו הגיעו ממשל אובמה והמעצמות מול המשטר האירני, אך מדגיש כי הדבר דורש משא ומתן ממושך. משרד החוץ האמריקני הבהיר כי במוקד השיחות יעמדו "הצעדים הגרעיניים שאירן תצטרך לנקוט בהם כדי לחזור לעמוד בהסכם".

באיחוד האירופי אישרו שלא יתקיימו מגעים ישירים בין האמריקנים והאירנים, אלא שיחות עקיפות בלבד. האירופים טענו שהדיונים יעסקו במחויבותיה של אירן בתחום הגרעין ובהסרת הסנקציות שהוטלו עליה. שר החוץ הגרמני הייקו מאס בירך על היוזמה לחדש את השיחות, והדגיש שהסכם הגרעין "יהווה יתרון לביטחון של כל האזור, והבסיס הטוב ביותר לשיחות על נושאים אחרים שחשובים ליציבות במזרח התיכון". עם זאת, הבהיר מאס כי "אין לנו זמן לבזבז".