נשיא אירן, חסן רוחאני, הודיע היום (חמישי) על הסכמות ראשונות בשיחות הגרעין שמתרחשות בימים אלו עם המעצמות. רוחאני התייחס לנושא במהלך טקס חניכה של פרוייקטיים בתחום האנרגיה הכוללים השקעות ענק ברפובליקה האסלאמית. "ארצות הברית הביעה נכונות להסיר את כל הסנקציות הגדולות", אמר רוחאני. הוא הוסיף כי "בדיונים הנוכחיים הוסכם על הסרת הסנקציות המרכזיות, כולל אלו בתחום הנפט, המוצרים הפטרוכימיים, הייבוא, הביטוח והבנקים".

על פי הדיווח בסוכנות הידיעות האירנית הרשמית אירנא, הנשיא רוחאני הדגיש כי העבודה העיקרית לקראת חזרה להסכם כבר נעשתה, וכי הצדדים דנו בחילוקי דעות קלים. רוחאני התפאר בכך ש"אירן הצליחה להביס את נגיף הקורונה ואת הסנקציות".

מעבר לכך, רוחאני ציטט את שר הנפט שלו, ביז'אן זנגנה, שאמר כי אלמלא הסנקציות האמריקניות, הממשל היה יכול להפעיל פרויקטים גדולים פי שניים מאלו שהושקו היום בסכומים של מאות מליוני דולרים.

פגישת המעצמות עם אירן בשיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"די בטוח שיהיה הסכם סופי". שיחות הגרעין בווינה | צילום: רויטרס, רויטרס_

נציג האיחוד האירופי לשיחות, אמר אמש כי הוא בטוח שיושג הסכם בסופו של דבר, אבל דיפלומטים אירופיים אחרים, ציינו כי ההצלחה אינה מובטחת וכי עדיין נותרו מחלוקות קשות על שולחן הדיונים. השיחות לחזרה להסכם הגרעין התחדשו בווינה ב-7 במאי, בהשתתפות אירן, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה - שנפגשו במרתף של מלון יוקרה, ונציגיה של ארצות הברית ששהו בבית מלון אחר מעבר לרחוב.

אירן סירבה לקיים שיחות ישירות עם ארצות הברית על חידוש עסקת הגרעין שנחתמה ב-2015, והנשיא לשעבר טראמפ נטש בשנת 2018 - מה שהביא את טהרן להפר את תנאי ההסכם כשנה לאחר מכן. "אני די בטוח שיהיה הסכם סופי, אני חושב שאנחנו בדרך הנכונה ונגיע אליו", אמר אנריקה מורה, מתאם השיחות העקיפות בין אירן לארצות הברית, בסיום הסבב הרביעי של המשא ומתן אמש.

העשרת הצנטריפוגות באירן. ארכיון  (צילום: התקשורת באירן)
העשרת צינטרפוגות בכור הגרעיני בפורדו‎ | צילום: התקשורת באירן

גם השליח הרוסי לשיחות, מיכאיל אוליאנוב, אישר את ההתרשמות הטובה של הנציגים האחרים מהתקדמות השיחות, וכתב בטוויטר כי הוא מקווה שהסיבוב האחרון למשא ומתן, שצפוי להתחיל בשבוע הבא, יהיה האחרון.

דוברת משרד החוץ האמריקני, ג'לינה פורטר, אמרה כי השיחות התקדמו וכי הושגו מספר הסכמות לגבי "הצעדים שצריכים להיעשות על ידי אירן ועל ידי ארצות הברית". הנציג האמריקני למשא ומתן, רוב מאלי, חוזר השבוע לוושינגטון כשהמשלחת צפויה לשוב לוינה בתחילת השבוע הבא.

על פי עיקרי ההסכם המקורי, אירן התחייבה לבלום את תוכנית הגרעין שלה ולא לבצע התקדמות לעבר השגת החומר הבסיסי לנשק גרעיני, בתמורה להקלה בסנקציות מצד ארצות הברית, האיחוד האירופי והאו"ם. בישראל מתנגדים בכל תוקף לעסקה, וראש הממשלה בנימין נתניהו אף טוען שההסכם רק מקרב את אירן לנשק גרעיני ומתעלם מהאיומים שהיא מטילה על מדינות האזור.