החיים כדייג בתימן, הלכודה במלחמת אזרחים כבר 6 שנים, הפכו כמעט בלתי אפשריים: היציאה לים עלולה להיות מסוכנת בזמן שהצדדים הלוחמים - החות'ים ונאמני המשטר הישן, מנהלים קרבות ביניהם. רבים ממימיה של תימן נחשבים לאזורים מוגבלים ואלפי דייגים נאבקים על פרנסתם. בדרום מחוז עדן ההגבלות רופפות יותר ומושכות דייגים עקורים מחופים מסוכנים. ביום אחד בחודש פברואר האחרון, קבוצת דייגים מהכפר אל-ח'ישה, יחד עם כמה דייגים שהגיעו מאזור הלחימה בחודידה, יצאו לים למה שהפך למסע ששינה את חייהם: הם נתקלו בגופת לווייתן ענק, שהכילה נתח ענק של אמברגריס, חומר נדיר המכונה "זהב צף" או "אוצר הים" ומשמש בתעשיית האיפור והאסתטיקה.

האמברגריס - הענבר האפור, הוא חומר המיוצר על ידי לווייתני ראשתן גדול הגדל במעיו לאורך כמה שנים. החומר, שמכונה לעיתים "קיא לוויתן", עובר לעיתים קרובות דרך מערכת העיכול שלו. למרות המקור המוזר, החומר, שנקרא גם "אוצר הים" הוא בעל ערך מדהים: שמן מופק מהענבר האפור כדי לגרום לבושם להחזיק מעמד זמן רב יותר ומשמש רק לבשמים היקרים ביותר.

עבד אל רחמן מעולם לא מצא ענבר בכל שנותיו כדייג. הוא אמר שהוא עבר ליד כמה לוויתנים שצפים במים, אבל מעולם לא חיפש את הענבר מכיוון שהוא רק מחפש דגים חיים. "הדייג העקור היה בסירה עם דייגים אחרים, ועוד היו בסירה אחרת קרובה, הם לא יכלו להביא את הלוויתן המת לחוף לבדם", נזכר עבד אל רחמן. "אז הם ביקשו מתשע סירות שיעזרו להם והביאו את הלוויתן המת לחוף מול הר שאמסן בעדן", הוסיף. בצהריי אותו היום, החלו הדייגים לחתוך את פגר הלווייתן - מעיים, עצמות, עד שהגיעו לענבר היקר.

לוייתן ראשתן (צילום: AP)
צילום: AP

"יותר ממאה דייגים השתתפו בהבאת הלוויתן לחוף, חתכו אותו ואז שמרו על הענבר ומכרו אותו", אמר עבד אל רחמן. כדי למנוע סכסוכים, הדייגים הסכימו על אחוז לכל אדם לפני שמכרו את הענבר. לאחר מכן הם מכרו אותו תמורת 1.3 מיליארד ריאלים תימניים, ששווים כ-1.5 מיליון דולר ברחוב התימני. הענבר שקל 127 ק"ג והדייגים מכרו אותו לסוחר מאיחוד האמירויות, ועבד אל רחמן שימש כמתווך.

"כל משפחה באל-קיישה מאושרת, כולן קיבלו קצת כסף ממכירת הענבר", אמר עבד אל רחמן. "כמה דייגים קיבלו 30 מיליון, אחרים פחות או יותר, ואפילו השומרים קיבלו 250,000 ריאל כל אחד. כל אדם קיבל כסף על פי תפקידו". בתקופה כה קשה בהיסטוריה של תימן, שבה שני שלישים מתוך 30 מיליון האוכלוסייה במדינה נשענים על סיוע הומניטרי, ולפחות 230,000 איש נהרגו בסכסוך, חדשות טובות הן דבר נדיר.