יותר מ-5 מיליון ישראלים כבר חוסנו במנת החיסון הראשונה, והשבוע נפתחו שוב החנויות, המסעדות ואולמות התרבות - אחרי חודשים ארוכים של הגבלות נוקשות. כמו בישראל, גם בשאר העולם מנסים כעת לשוב לשגרה ולשקם את הכלכלה שנפגעה אנושות באמצעות מבצעי חיסונים מאסיביים. היכן הולכים כבר ללא מסכה, ובאיזו מדינה עדיין לא מצליחים לבלום את מספר המתים? תמונת מצב עולמית. 

ארצות הברית: נחושים לחזור לשגרה

ארצות הברית היא ללא ספק אחת הנפגעות העיקריות של המגפה. עם 4% בלבד מאוכלוסיית העולם, המדינה מהווה יותר מ-20% מכלל מקרי המוות המדווחים ו-25% מסך כלל הנדבקים. מספר המאומתים שם כבר גבוה מ-29 מיליון, ויותר מ-527 אלף מתו לאחר שנדבקו בנגיף. אולם עם התפתחותו של מבצע החיסונים, ארה"ב נחושה לחזור לשגרה - וכמה שיותר מהר.

השבוע חלק מהמדינות כבר ביטלו את החובה על עטיית מסכה וחידשו את הפעילות בשדות התעופה. בויומינג, אלבמה, טקסס ומיסיסיפי הודיעו על הסרת ההגבלות על העסקים - ובקונטיקט, אריזונה ומערב וירג'יניה יתירו שוב לאזרחים להתקהל.

אולם גם בארה"ב יש מומחים זהירים יותר. ד"ר טום פרידן, לשעבר מנהל המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), פנה לציבור וביקש להמשיך לעטות מסכות ולהימנע מהתקהלות. הוא הזהיר כי המגפה רחוקה מלהסתיים והדגיש שהסיכון עדיין כאן. בנוסף, חזה פרידן שהמדינה לא תנצח את המגפה עד לרבעון השלישי של 2021.

קורונה בניו יורק (צילום: רויטרס_)
הקורונה בניו-יורק | צילום: רויטרס_

על אף הפצרותיו של פרידן, הנוסעים לא ממתינים. בשדות התעופה בארה"ב ניתן לראות את מספר הנוסעים גדל והולך לקראת חופשות האביב. מספר הטסים בין 4 במרץ ל-8 במרץ הגיע ל-5.6 מיליון, וביום שני בלבד טסו 1.1 מיליון נוסעים בחברות התעופה האמריקאיות.

המרכז האמריקני לבקרה ומניעת מחלות הודיע השבוע כי אזרחים שהתחסנו יכולים לחזור לשגרת טרום הקורונה. על פי הנוהל בארה"ב, אדם ייחשב כמוגן מהנגיף שבועיים לאחר החיסון השני ויחולו עליו הקלות משמעותיות. כך, אדם מחוסן יוכל לבקר אנשים מחוסנים אחרים ללא מסכה או שמירה על ריחוק חברתי. כמו כן, אדם שהתחסן ולא נמצא בקבוצת סיכון לא יידרש להיכנס לבידוד או לבצע בדיקות קורונה.

על פי ה-CDC, עדיין קיים סיכון שאנשים מחוסנים יפיצו את המחלה לכאלו שלא התחסנו. לפיכך,לפי ההנחיות החדשות צריך להמשיך לעטות מסכות ולשמור מרחק ממי שאינו מחוסן ועלול להיות בסיכון גבוה לסיבוכים חמורים הקשורים לקורונה.

מבחינת אחוזי ההתחסנות - 59% מבין תושבי ארה"ב בקבוצת הגיל 65 ומעלה קיבלו לפחות מנה אחת, ו-69% מבני 75 ומעלה קיבלו מנה אחת לפחות. זה אומנם הספק בלתי מבוטל, אך קיימים קשיים בהפצת החיסון בארה"ב והמדיניות שונה בין המדינות השונות. התפלגות בלתי שוויונית בין שכבות סוציו-אקונומיות ממשיכה להיות בעיה במדינה, וגם תנועות מתנגדי החיסונים בארה"ב מהווה קושי. עם זאת, ארה"ב מחסנת בקצב מהיר יותר מכל חברה באיחוד האירופי, וקצב ההתחסנות שם עומד על פי 3 בממוצע ממדינות האיחוד.

ברזיל: לא רואים את האור

יותר מ-11 מיליון מתושבי ברזיל נדבקו בקורונה ויותר מ-266 אלף מתו מאז תחילת המגפה. רק ביום שלישי רשמה המדינה עוד שיא במספר המתים היומי עם 1,972 מתים. על פי דיווחים בכלי התקשורת הברזילאים, מערכות הבריאות ברוב הערים הגדולות במדינה מתקרבות לקריסה בשל תפוסת יתר של חולי קורונה: יותר מ-80% ממיטות היחידות לטיפול נמרץ תפוסות ב-25 מתוך 27 הערים הגדולות בברזיל.

בתוך הנתונים הקשים, גם נתוני ההתחסנות לא מעודדים: רק 4% מהציבור הברזילאי, שכולל 8 מיליון אנשים, קיבלו את מנת החיסון הראשונה. התושבים שם ממתינים עכשיו לנס או למבצע חיסונים מאסיבי שיעצור את התפשטות המגפה המהירה במדינה.

איטליה: אחוזי התחסנות נמוכים

ארץ המגף הגיעה השבוע לציון דרך עגום של 100 אלף מתים מקורונה, ועל פי הכותרת של עיתון "לה רפובליקה" השבוע - אחד מכל 600 אזרחים מת בגלל הנגיף. מספר הנדבקים במדינה זינק רק בשבוע שעבר ב-23%, וגורמי הבריאות התריעו כי מדובר בהתפשטות מהירה של המוטציה הבריטית במדינה.

בעקבות זאת, מספר המאושפזים בבתי החולים שוב עלה, וראש הממשלה מריו דראגי התריע מפני הידרדרות נוספת. ראש הממשלה שנכנס לתפקיד בחודש שעבר הורה להגביר משמעותית את קמפיין החיסונים, והבהיר: "המגפה עדיין לא הסתיימה, אך עם האצת תוכנית החיסונים, הדרך החוצה אינה רחוקה". על פי סוכנות הידיעות AP, רק 2.93% מהאיטלקים חוסנו - בהם המבוגרים והצוותים הרפואיים.

שוק בבולוניה (צילום: Roberto Serra, getty images)
שוק בולוניה - האיטלקים מתאוששים | צילום: Roberto Serra, getty images

החנויות ובתי הספר פתוחים באיטליה, וכך גם המסעדות - עם הגבלות מסוימות. איטליה משתמשת גם בשיטת "רמזור" והיא מחולקת ל-4 צבעים. בכל שבוע האזורים מחליפים צבעים על פי רמת התחלואה, ועד 6 באפריל אסור לנוע בין האזורים. בכלל האזורים יש עוצר לילי מ-22:00 ועד הבוקר.

בריטניה: העסקים ייפתחו בסוף החודש

יותר מ-22 מיליון בני אדם בבריטניה קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון, ויותר ממיליון קיבלו את שתי המנות - במסגרת מה שמוגדר שם כמבצע החיסונים הגדול בהיסטוריה. במרוץ נגד המוטציות המידבקות, הממשלה מתכוונת לפעול בשני ערוצים במקביל - הראשון יהיה להסיר חלק מההגבלות, והשני - לשמור על קבוצות הסיכון. מספר מנות החיסון הראשונות מטפס בכל יום בהתמדה מאז דצמבר, והגיע ליותר מ-400 אלף ביום באמצע פברואר. הממוצע הנוכחי עומד על כ-300 אלף מנות ביום.

ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון (צילום: רויטרס)
בוריס ג'ונסון - מקווה שלא יהיה סגר נוסף | צילום: רויטרס

המבצע בבריטניה נכנס לשלב השני שלו בימים אלו לאחר שרוב האזרחים שנמצאים בקבוצות סיכון קיבלו מנת חיסון אחת לפחות. גם בבריטניה יש הבדלים בין סקוטלנד שממהרת להתחסן לעומת ללונדון או צפון אירלנד, האיטיות יחסית.

מבחינת ההקלות בהגבלות, הילדים חזרו השבוע לבית הספר באנגליה לראשונה מאז ינואר, מה שלדברי הממשלה התאפשר רק בזכות החיסונים ההמוניים. לפי התכנון של הממשלה, כלל ההגבלות יוסרו ביוני, וכבר בסוף מרץ החנויות ועסקים במדינה ייפתחו ויוסרו הגבלות חברתיות. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הביע תקווה שהפתיחה הזהירה של השוק לא תעורר זינוק מחודש במספר הנדבקים, מה שעשוי להוביל לסגר נוסף.

ניו זילנד: גישה ממוקדת למניעת התפרצות

רבות דובר על ההתמודדות הנפלאה של המדינה המרוחקת נגד הנגיף. השר האחראי להתמודדות מול הקורונה במדינה, כריס היפקינס, אמר הבוקר כי בשלושה-ארבעה חודשים הקרובים שני מיליון אזרחים שנמצאים בסיכון יקבלו את החיסון.

היפקינס אמר כי הגישה ה"ממוקדת" נועדה למזער את הסיכון להתפרצויות הקורונה בעתיד ולהגן על קשישים וקבוצות אחרות שבסיכון. אזור דרום אוקלנד עמד במרכז שתי התפרצויות בחודשים האחרונים, האחרונה שבהן הובילה לסגר של שבוע בעיר. תושבי האזור בני 65 ומעלה או כאלו עם בעיות בריאותיות יתחילו להתחסן כבר מסוף מרץ. במשרד הבריאות הניו זילנדי מסבירים שההחלטה לחסן רק את הנמצאים בסיכון בדרום אוקלנד, במקום בכלל האוכלוסייה, הייתה "תגובה פרגמטית לאספקת חיסונים מוגבלת".

תושבי ניו זילנד עוטים מסכות באוקלנד (צילום: רויטרס_)
אוקלנד - סגר של שבוע בגלל חולה אחד | צילום: רויטרס_

הודעת השר מגיעה בדיוק לאחר שאוקלנד יוצאת מסגר קפדני שנמשך שבוע בשל נדבק אחד בלבד. השר היפקינס סירב להתייחס לשאלה האם ניתן יהיה לתת עדיפות לקבוצת הקריקט של ניו זילנד בתור לחיסונים לקראת אליפות העולם.

היפקינס אמר שמשלוחי 8.5 מיליון חיסוני פייזר יאפשרו לממשלה לחסן את כלל האוכלוסייה, בעוד שעד כה התקבלו 265 אלף מנות במדינה בלבד. כל ניו זילנדי אמור לקבל חיסון בחינם אחרי יולי, אמר היפקינס והוסיף: "התוכנית שלנו היא לחסן כמה שיותר אנשים עד סוף השנה. התחסנות היא הדרך הטובה ביותר להגן על עצמנו, על חיינו ועל הפרנסה. הגורם הגדול ביותר להסרת הגבלות הקורונה יהיו צריכת חיסונים בזמן ובמהירות גבוהה".