יחליט לחקור את ישראל? קארים חאן, משפטן בן 50 מבריטניה, נבחר אמש (שישי) לתובע הבא של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. חאן יחליף את התובעת הנוכחית פאטו בנסודה אחרי 9 שנים, כשעל שולחנו יחכו מספר סוגיות בוערות שתשאיר לו קודמתו בתפקיד. ביניהן, עשויה להיות גם שאלת סמכותו של בית הדין לחקור פשעי מלחמה שחמאס וישראל ביצעו בעזה ובגדה המערבית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במהלך 27 שנות הקריירה שלו בתחום המשפטים חאן עבד במגוון רחב של תפקידים בבית הדין: במחלקת התביעה, ההגנה, וגם כיועץ לקורבנות. חאן ידוע בעיקר כמי שעומד בראש צוות החקירות המיוחד של האו"ם, ובין השאר בחן את פשעי המדינה האסלאמית בעירק. ב-ICC הוא מוכר בעיקר בהיותו אדם פרגמטי וסניגור מוביל, שעבד גם על תיקים מקניה, סודן ולוב. 

ההחלטה על בחירתו של חאן לתפקיד התקבלה אחרי שבועות ארוכים של חוסר הסכמה בקרב מדינות ה-ICC, מה שהוביל להעברת ההכרעה לעצרת הכללית של האו"ם. כאמור, בתום שני סבבי בחירות חשאיים שנערכו אמש, חאן נבחר לתובע החדש - כשהוא גובר על 3 מועמדים נוספים שהתמודדו על המשרה הנחשקת. אם לא יהיו שינויים בדרך, חאן צפוי להיכנס לתפקיד ב-16 ביוני 2021 ויכהן בו ב-9 השנים הקרובות.

בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס)
בית הדין הבין לאומי בהאג | צילום: רויטרס

מבין כלל המועמדים שהתחרו על תפקיד התובע, חאן היה המועמד המועדף על ישראל. בירושלים חששו מהאפשרות שהשופט פרגל גיינור מאירלנד ייבחר לתפקיד, זאת מאחר והוא שימש כנציגם של הפלסטינים שביקשו לפתוח בחקירה נגד פשעי מלחמה שביצעה ישראל לכאורה בגדה המערבית ובעזה.

בשבוע שעבר, בית הדין בראשותה של בנסודה קבע כי יש לו סמכות שיפוט לחקור פשעי מלחמה שבוצעו בשטחים הפלסטיניים, זאת אחרי שנים ארוכות שבמהלכן נמנע מלקבוע בנושא. ההחלטה התקבלה על רקע ההסכמה שגבולות 1967 הם הקובעים, ולכן היא מאפשרת לתובעת לחקור את ביצועו, לכאורה, של פשע 'העברת אוכלוסייה לשטח כבוש'.

קביעה זו של בית הדין בהאג התבססה על החלטה 67/19 של העצרת הכללית של האו"ם, שקבעה את הזכות של העם הפלסטיני להגדרה עצמית ולעצמאות במדינתם, במה שהם כינו "השטחים הפלסטינים הכבושים מאז שנת 1967". על בסיס זכות זו, רוב השופטים בהחלטה, תמכו בהכרה ברצועת עזה ובגדה המערבית – כולל מזרח ירושלים, כמדינה.