האם חברות התרופות ייענו לבקשה? ראש ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהנום גריבריסוס, יצא היום (שבת) בקריאה לחברות התרופות בבקשה שיוותרו על הפטנט לחיסון הקורונה שברשותן. נזכיר כי עד כה אושרו שלושה חיסונים בלבד על ידי ה-FDA, והם של חברות התרופות פייזר, מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון. בשבוע הבא יציינו בארגון הסחר העולמי שנה לפרוץ המשבר, ורגע לפני טדרוס טוען בהקשר זה כי "קיימת גמישות בתקנות הסחר לשעת חירום".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"אנו נמצאים בתקופה יוצאת מן הכלל בהיסטוריה ועלינו לעמוד באתגר שעומד בפנינו", אמר טדרוס בריאיון שהעניק לעיתון הגרדיאן. "קיימת גמישות בתקנות הסחר לשעת חירום, ובוודאי שמגפה עולמית שאילצה חברות רבות להיסגר וגרמה נזק כה רב לעסקים - גדולים וקטנים – עונה להגדרה. עלינו להתנהל כפי שהיינו מתנהגים בשעת מלחמה, וחשוב שיהיה ברור מה דרוש לכך".

כאמור, ישיבת ארגון הסחר העולמי בשבוע הבא תעסוק בהצעה לביטול זכויות הקניין הרוחני - במקרה זה פטנטים לחיסונים – שהועלתה לסדר היום על ידי דרום אפריקה והודו, וכעת נתמכת על ידי 100 מדינות ברחבי העולם. הממשלות השונות חלוקות בנושא, כשבאופן כללי מדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית תומכות בהצעה, כשמנגד מדינות עשירות דווקא מתנגדות.

עם זאת, טדרוס מצדו טען כי חברות התרופות עדיין יקבלו החזר מסוים על הפטנטים שברשותן. "וויתור זמני על פטנטים בשעת משבר לא אומר ביטול מוחלט של החברות", אמר טדרוס. "כמו במהלך משבר נגיף האיידס, או בעתות מלחמה, חברות יקבלו תשלום עבור המוצרים שאותם הן מספקות".

חברות תרופות וממשלות ארה"ב, בריטניה ובאירופה מתנגדות בתוקף לוויתור, גם במקרה שיגיע עם תמורה. הן מגבות את טענת הפדרציה הבינלאומית ליצרני תרופות, שבסיסה בשוויץ, לפיה קיצוץ ברווחי החברות יהווה מעכב לחדשנות בעתיד.