שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן גינה לפנות בוקר (ראשון) את הסינים בגין ניסיונם "להשתיק את הביקורת על התעללות חמורה בזכויות אדם בשינג'יאנג". זאת, לאחר הודעתה של סין בשבת על הטלת סנקציות נגד גורמים רשמיים בארצות הברית ובקנדה על רקע הביקורת והסנקציות הנגדיות שהטילו המדינות המערביות על סין בעקבות יחסה למיעוט האויגורי בשינג'יאנג. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"מהלכיה של סין רק תורמים לחקירה הבינלאומית ההולכת ומתגבשת של רצח העם המתמשך והפשעים נגד האנושות בשינג'יאנג. אנו עומדים בסולידריות עם קנדה, בריטניה, האיחוד האירופי ובעלי ברית אחרים ברחבי העולם בקריאה לסין להפסיק את הפרות זכויות האדם", נאמר בהצהרת שר החוץ האמריקני. דבריו של בלינקן הגיעו לאחר שראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו כבר גינה את בייג'ין ונשבע להגן על זכויות האדם.

סין משיבה אש - ומטילה סנקציות נגדיות בעצמה

אתמול הודיעו במשרד החוץ הסיני כי תוטלנה סנקציות על המחוקק הקנדי מייקל צ'ונג, סגן יו"ר של הוועדה לענייני חוץ ופיתוח בינלאומי ושל ועדת המשנה לזכויות אדם בינלאומיות, שהציגה החודש דוח בו נטען כי מעשי הזוועה בשינג'יאנג הינם בגדר פשעים נגד האנושות ורצח עם. כמו כן, סנקציות יוטלו גם על יו"ר הנציבות הבינלאומית לחופש דת בארה"ב (USCIRF), גייל מנצ'ין וסגן היו"ר טוני פרקינס.

עבור שלושתם נאסרה הכניסה לסין, הונג קונג ומקאו וכן נאסר על אזרחים ועל מוסדות סיניים לעשות עסקים עם השלושה או ליצור קשר עם ועדת המשנה הקנדית לזכויות אדם בינלאומיות. "עליהם להפסיק את המניפולציות הפוליטיות בעניין שינג'יאנג ולהפסיק להתערב בענייני הפנים של המדינה, אחרת ייכוו", פרסם משרד החוץ הסיני.

צ'ונג, אחד מהדיפלומטיים המערביים שנכנסו תחת מטריית הסנקציות הסיני, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא "יענוד" אותן כ"אות כבוד", וטען כי לסנקציות לא תהיינה שום משמעות לגביו שכן אין לו כל תוכנית לנסוע לבקר בסין. 

China’s sanctions are an attack on transparency and freedom of expression - values at the heart of our democracy. We stand with Parliamentarians against these unacceptable actions, and we will continue to defend human rights around the world with our international partners. https://t.co/gtMleSAaEd

הסנקציות של בייג'ין הגיעו לאחר סנקציות דומות שהוטלו על ידי ארצות הברית, האיחוד האירופי, בריטניה וקנדה בתחילת השבוע בגין הפרות זכויותיהם של המוסלמים האויגורים ומיעוטים טורקים אחרים באזור שינג'יאנג במערב סין. הסנקציות הקודמות שהטילה סין על אישים אמריקניים נותרו בעינן.

אקטיבסטים ומומחי זכויות אדם באו"ם טוענים כי לפחות מיליון מוסלמים מוחזקים במחנות בשינג'יאנג. הם, וכמה פוליטיקאים ממדינות מערביות, מאשימים את הסינים בביצוע עינויים, עבודות כפייה ועיקור של ציבור הכלואים. הסינים מצידם מכחישים שוב ושוב את ההאשמות וטוענים כי המחנות מציעים הכשרה מקצועית ונדרשים למאבק בקיצוניות.