יותר מחצי מיליארד מנות של החיסון הסיני נמכרו כבר ב-45 מדינות - כך מפרסמת היום (שלישי) סוכנות הידיעות AP. לפי קצב הייצור המסחרר בסין, ניתן לצפות כרגע שחלק גדול מאוכלוסיית העולם יתחסנו בסופו של דבר בחיסון הסיני, שהמידע עליו עדיין עמום, ולא בחיסונים המערביים שתפסו כותרות בחודשים האחרונים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על רקע המחסור בנתונים על החיסון, החשש מפני מידת הבטיחות והיעלות שלו במדינות שתלויות בו עדיין שכיח. ולמרות זאת, AP מדווחת כי 25 מדינות כבר החלו לחסן באמצעותו ו-11 מדינות נספות כבר קיבלו משלוחי חיסונים. המכירות התמקדו במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית שנותרו מאחור כמו צ'ילה, סרביה, הונגריה והפיליפינים - כאשר מדינות עשירות גרפו את רוב החיסונים היקרים של אנשי פייזר ומודרנה.

ירידה חולי קורונה בעולם (צילום: רויטרס)
בעולם חוששים מהמחיר שייאלצו לשלם | צילום: רויטרס

המרוויחה הפוטנציאלית הגדולה של השימוש בחיסון היא כמובן סין, שנחושה להיתפס כמושיעה מפני נגיף הקורונה ולא כזו שהפיצה אותו בעולם כולו. מומחים סינים אולם דוחים את הטענות ל"דיפלומיזציה של החיסונים" וטוענים כי אין קשר בין ייצוא החיסון בעולם לבין אישוש התדמית המדינית. דובר משרד החוץ הסיני אמר כי המדינה רואה בהפצת החיסון פעולה למען העולם כולו.

סין מסוגלת לייצר כרגע 2.6 מיליארד מנות בשנה, וזו בפעילות של 4 חברות בלבד, מתוך מספר גדול בהרבה שצפוי לפעול במדינה. המדינה הודיעה כי היא מספקת מוצרי "סיוע בחיסונים" ל-53 מדינות ומייצאת ל-27 מדינות, אך סירבה לפרט באילו מדינות מדובר. 

החיסונים של סין, הניתנים לאחסן במקררים סטנדרטיים, אטרקטיביים עבור מדינות רבות העלולות להתקשות לספק את צרכי האחסון הקרים במיוחד של חיסונים כמו של פייזר. חלק מהמדינות סבורות שהחיסון הסיני, שפועל באופן דומה לחיסונים אחרים, בטוח יותר מהחיסונים החדשים - שפועלים באופן חדשני ושעליו טרם הצטברה מסה של מידע.

חיסון בריטניה קורונה (צילום: AP)
לא מפרסמות נתונים - החברות הסיניות | צילום: AP

אולם גם הנתונים על החיסון הסיני לא נחשפים בקלות. יאנזונג הוואנג, מומחה בריאות עולמי מארה"ב, טוען כי החברות הסיניות משחררות את המידע לאט לאט, בניגוד לפייזר ומודרנה. לדבריו, אף אחת משלוש החברות הסיניות שמפיצות את החיסון בעולם לא פירסמה את השלבים המאוחרים של הניסוי הקליני שלהן.

יעילות החיסון של חברת "סינובאק" גם היא איננה ברורה. בתורכיה, שם ביצעה סינובאק חלק מניסויי היעילות שלה, אמרו גורמים רשמיים כי החיסון יעיל ב-91%. עם זאת, בברזיל, גורמים רשמיים תיקנו את שיעור היעילות בניסויים קליניים בשלב מאוחר מ-78% למעל 50% לאחר שכללו זיהומים קלים.

מדינות רבות שרוכשות את החיסון מסין חוששות כי המחיר עלול להיות כבד. הפיליפינים לדוגמה קיבלו תרומה של 600 אלף חיסונים מבייג'ין, וגורמים דיפלומטים מסרו כי שר החוץ של סין, וואנג יי, רמז כי הוא מצפה להפחתת הביקורת הציבורית על פעילותה של סין בסכסוך בדרום המדינה.