"חיפש אתונות ומצא מלוכה": קערה פרחונית קטנה שנרכשה במכירת חצר בקונטיקט תמורת 35 דולר בלבד זוהתה ככלי סיני עתיק ונדיר במיוחד מהמאה ה-15. החפץ שהתברר כחלק מימי קיסרות סין בתקופת שושלת מינג יימכר בחודש הבא בבית המכירות הפומביות "סותביס" שבניו יורק בסכום שצפוי להגיע ל-500 אלף דולר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התגלית נחשפה בשנה שעברה ליד העיר ניו הייבן שבקונטיקט. בעוד שבאתר המכירות לא חושפים את זהות הבעלים, ראש מחלקת האמנות הסינית ב"סותביס" אנג'לה מקאתיר חשפה בראיון טלפוני כי מי שמכר את הקערה "לא התמקח על המחיר המבוקש של 35 דולר".

זמן קצר לאחר שהתבצעה הרכישה, הבעלים החדש של הקערה הנדירה שלח תמונות שלה למומחי מכירות פומבית שזיהו אותה כפריט בעל חשיבות היסטורית. "הייתה לנו באופן אינסטינקטיבי הרגשה טובה מאוד לגבי זה", אמרה מקאתיר.

לאחר בחינה מדוקדקת יותר, נמצא כי החפץ הגיע במקור מחצרו של הקיסר יונגלה, ששלט בסין בין השנים 1403 עד 1424 - תקופה שנודעה בטכניקות החרסינה הייחודיות והמהוללות שצמחו בה.

החפץ המכונה "קערת לוטוס", בשל הדמיון שלו לניצן לוטוס, מוערך כעת בסכום הנע בין 300 עד 500 אלף דולר כאשר המחיר המקסימלי הוא כמעט פי 14,300 מהסכום שבו נרכשה בשנה שעברה – 35 דולר. החפץ הפרחוני מעוטר בצבעי כחול ולבן וכולל מוטיבים של פריחת לוטוס, אדמונית, חרצית ורימון.

רק עוד 6 קערות דומות שרדו

"לקערה היה גוף חרסינה חלק להפליא וזיגוג המשי שלה לא נפגע כלל", אמרה ראש מחלקת האמנות הסינית באתר המכירות הפומביות "סותביס" על הקערה שלדבריה "מעולם לא שוכפלה בשלטונות או שושלות עתידיים".

בקוטר של קצת יותר משישה סנטימטרים, לקערה הקטנה אך מלאה בפרטים ככל הנראה היה ערך אמנותי ומעשי מבחינת חצר הקיסרות הסינית, הסבירה מקאתיר ל-CNN. עם זאת, היא הוסיפה שמעט מאוד ידוע על מקורה או כיצד הגיעה הקערה למכירת החצר. "זו תעלומה מתסכלת", אמרה והוסיפה שיש "תיעוד דל" מאותה תקופה.

ידוע כי רק שש קערות דומות אחרות שרדו, על פי "סותביס". כולן שוכנו על ידי מוסדות כשביניהם מוזיאון הארמון הלאומי בבירת טאיוואן טאיפיי, המוזיאון הבריטי ומוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון. איך ניתן לאתר עוד קערות נדירות כאלה? "חפשו שיווי משקל ואיזון בעיצוב, והעריכו את האיכות והביצוע שהושקעו בחפץ", הסבירה מקאתיר.

הקערה תימכר במכירה פומבית ב-17 במרץ כחלק מ"שבוע אסיה" שיתקיים לאורך סדרת מכירות של "סותביס" הכוללת חפצים, עתיקות ואומנות עכשווית מרחבי האזור.