אירופה מתמודדת עם גל שלישי של קורונה: מדינות רבות ברחבי העולם החלו בשבועות האחרונים לחסן את אזרחיהן נגד נגיף הקורונה. ישראל חיסנה למעלה מ-5 מיליון אזרחים במנה אחת לפחות, ולצדה בקרב המובילות נמצאות גם ארצות הברית ובריטניה, שמתכוונות לחסן את מרבית האוכלוסייה כבר בחודשים הקרובים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לעומתן, כמה מדינות באירופה מתמודדות לאחרונה עם גל תחלואה שלישי וקשה, והן הטילו הגבלות חדשות בניסיון להתמודד עם המצב. בנוסף, חלקן אף נתקלו בקושי משמעותי במבצעי החיסונים שלהן, לאחר שהתגלו בעיות עם חלק מהחיסונים שפיתחה חברת "אסטרהזניקה". כתוצאה מכך, איטליה, דנמרק, הולנד, אוסטריה, נורווגיה, גרמניה וספרד השהו את השימוש בחיסון, בעקבות שורת מקרי מוות ותחלואה קשה של מתחסנים. אולם, בבריטניה התעקשו והודיעו: "החיסון בטוח".

איטליה: סגר נוסף על רוב אזרחי המדינה

איטליה ספגה את המכה הקשה ביותר בתחילת המגפה. לאחר שהאיטלקים הצליחו להשתלט עליה והסירו חלק מהמגבלות שהוטלו במדינה מאז חודש מרץ בשנה שעברה, בשבועות האחרונים הווריאנטים השונים של הנגיף התפרצו בארץ המגף - והובילו לעלייה ניכרת בתחלואה בה.

בשבוע האחרון, שבו נחצה רף 100 אלף קורבנות המגפה באיטליה, חלה עלייה של כ-15% במספר הנדבקים החדשים במדינה, מה שהוביל לעלייה ניכרת במספר המאושפזים בבתי החולים, שחלקם מתקשים לעמוד בעומס.

בניסיון למנוע שחזור של התמונות הקשות שנצפו במדינה בשנה שעברה, הודיע ראש הממשלה החדש מריו דראגי, על שורת הגבלות חדשות, שבראשן סגר נוסף שיחול על כ-20 מחוזות ברחבי המדינה, שבהם מתגוררים כ-75% מאוכלוסיית איטליה. "אני מודע להשלכות של הצעדים שנקטנו על הכלכלה, על החינוך וגם על המצב הפסיכולוגי של כולנו", הסביר דראגי.

ד"ר ורד גיל-עד, רופאה ישראלית באיטליה, סיפרה על המצב במדינה:

במסגרת ההגבלות החדשות, שנמצאות בתוקף עד ה-6.4, ישנו איסור מוחלט על מעבר בין מחוזות שונים, למעט במקרים חריגים שדורשים אישור מראש. בנוסף, חנויות הרחוב והאוניברסיטאות סגרו את שעריהן, למעט המסעדות שמורשות לבצע שירות טייק אוויי. מרבית המחוזות נחשבים "כתומים" או "אדומים", כשבחג הפסחא המתקרב המדינה כולה תהיה "אדומה" ויחולו עליה הגבלות מחמירות.

אם זה לא מספיק, במדינה הוחלט להפסיק להשתמש בחיסוני הקורונה של חברת "אסטרהזניקה" בעקבות מקרי מוות של אנשים שקיבלו את החיסון זמן קצר קודם לכן.

גרמניה וצרפת: עלייה במספרי החולים והמאושפזים

שתי מדינות נוספות שמתקשות להתאושש מהמשבר הן גרמניה וצרפת. בגרמניה חלה עלייה במספר המקרים החדשים הממוצע בכל שבוע, שעמד בתחילת החודש על כ-8,000 נדבקים ואילו אתמול הגיע כבר ל-10,000. כמו כן, גרמניה הצטרפה לשורת מדינות באירופה והודיעה היום כי היא משהה את השימוש בחיסון של "אסטרהזניקה" בעקבות הדיווחים על מתחסנים שסבלו מקרישי דם מסוכנים.

בצרפת, רמת התחלואה נותרה יציבה בימים האחרונים, אם כי היא ממשיכה לעלות באיטיות והצרפתים מודאגים בעיקר מהעלייה הניכרת באשפוזים בבתי החולים. המצב היה חמור במיוחד בפריז, שם העבירו הרשויות כ-100 מאושפזים לבתי חולים במחוזות אחרים. מנגד, שיעור מקרי המוות במדינה נמצא בירידה הדרגתית בחודש האחרון.

הסיבה לעלייה בתחלואה: הווריאנט הבריטי

על פי הערכות, הווריאנט המדבק יותר של הקורונה הוא הגורם המוביל לגל התחלואה החדש באירופה. לדוגמה, בצרפת 66% מההדבקות נבעו מהווריאנט. הוא נתן את אותותיו גם בבריטניה, שהפכה לשיאנית מקרי המוות של היבשת: 125 אלף בריטים מתו מהנגיף בשנה האחרונה.

בנוסף, מדינות האיחוד האירופי מתקשות להוציא לפועל את מבצעי החיסונים שלהן בשל בעיות אספקה ושיעורי התחסנות נמוכים בהשוואה לבריטניה וארה"ב. באיטליה ובצרפת, לדוגמה, התלוננו שלא קיבלו את כל החיסונים שהזמינו מחברת "מודרנה". בעיות דומות עלו גם בהקשר של חברת "פייזר".

החיסון של חברת אסטרהזניקה (צילום: רויטרס)
חיסון הקורונה של "אסטרהזניקה". מעורר מחלוקת באירופה | צילום: רויטרס

עם זאת, החיסון שמאתגר יותר מכל את מדינות אירופה בימים האחרונים הוא זה שפיתחה החברה הבריטית "אסטרהזניקה", בשילוב אוניברסיטת אוקספורד. דנמרק הייתה המדינה הראשונה שהשהתה בשבוע שעבר את השימוש בחיסון, לאחר שגם שם מספר מתחסנים סבלו מקרישי דם ואחד מהם אף מת כתוצאה מכך.

מדינות נוספות ובראשן נורווגיה, איסלנד, אוסטריה והולנד הודיעו בימים האחרונים על הפסקת השימוש בחיסון. היום הצטרפו אליהן גרמניה וספרד, שיפסיקו זמנית להשתמש בחיסון של החברה הבריטית. באירופה ממתינים בקוצר רוח לתוצאות הבדיקות הרשמיות שנפתחו בנושא.

למרות המחלוקות, בבריטניה התעקשו: "החיסון בטוח". מבדיקה שערכה "אסטרהזניקה" בקרב 17 מיליון מתחסנים ברחבי אירופה, הודיעה החברה כי "לא נמצאו עדויות לסיכון מוגבר" להיווצרות קרישי דם בכל קבוצת גיל, מין או מדינה.

בארגון הבריאות העולמי לא נותרו אדישים לחשש מהחיסון של "אסטרהזניקה". בהודעה שמסרו היום, הגיבו על מקרי המוות ותופעות הלוואי הקשות שנצפו באירופה: "זה לא בהכרח קשור לחיסון, אבל מראה שמערכות ביקורת ומנגנוני הבקרה עובדים". ועדת בטיחות החיסונים של הארגון עוברת על החומרים הרלוונטיים ותתכנס מחר כדי לדון בנושא.