אירן מציבה אולטימטום לביידן: שר החוץ של אירן מוחמד ג'ואד זריף ממשיך בהפעלת הלחץ על ארה"ב לחזור להסכם הגרעין מ-2015 ואף מציב לוח זמנים קרוב מאוד – ה-21 בפברואר. בריאיון של זריף שפורסם היום (שבת) בעיתון אירני, אמר שר החוץ כי החקיקה שעברה לאחרונה בפרלמנט כופה על הממשלה להקשיח את העמדות נגד ארה"ב, אם זו לא תקל את הסנקציות שהטילה על המדינה כבר בשבועיים הקרובים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

זריף התייחס לבחירות האירניות שצפויות להיערך ביוני, ואמר שאם ייבחר נשיא בעל עמדות נוקשות -  זה עלול לסכן את ההסכם, שאליו יש אינטרס בעיקר לאמריקנים לחזור. "הזמן של האמריקנים אוזל, גם בגלל החקיקה בפרלמנט וגם בגלל אווירת הבחירות שאליה נכנסת אירן אחרי השנה החדשה", טען הבכיר האירני בריאיון.

"ככל שארה"ב מתמהמהת, היא תפסיד יותר. נראה כי ממשל ביידן לא מעוניין לגאול את עצמו ממורשתו הכושלת של טראמפ", אמר זריף בריאיון. "אנחנו לא מוכרחים לחזור לשולחן המשא ומתן, זו ארה"ב שחייבת למצוא את הדרך לשולחן".

"הדרישות של טראמפ - לא מקובלות" (צילום: רויטרס)
"טראמפ - מורשת כושלת" | צילום: רויטרס

הפרלמנט השמרני באירן העביר בדצמבר הצעת חוק שנותנת לאמריקנים חודשיים בלבד להקלת הסנקציות נגד המדינה. בזמן זה נכנס הנשיא ג'ו ביידן לתפקיד, והממשל שלו בודק דרכים לחדש את הסכם הגרעין שעליו חתמה אירן מול מעצמות העולם ב-2015, ושממנו נסוג קודמו בתפקיד דונלד טראמפ ב-2018. 

בתגובה לפרישתה של ארה"ב אירן החלה להפר את תנאי ההסכם, ובחודש שעבר היא חזרה להעשיר את מאגר האורניום שלה שנמצא בפורדו, עד לרף של 20% - השלב אליו הגיעה לפני כניסתה להסכם הגרעין.

דיווח: נציגי האו"ם איתרו חומרים רדיואקטיביים באירן

הנשיא ביידן אמר שאם טהרן תשוב לציות מלא לעסקה, וושינגטון תגיב בהתאם ותשמש בכך כקרש קפיצה להסכם נרחב יותר שיוביל להגבלת פיתוח הטילים של אירן. טהרן לעומת זאת התעקשה שהאמריקנים יפעלו ראשונים ויקלו קודם כל בסנקציות – עד אז היא שללה אפשרות למשא ומתן.

אנתוני בלינקן (צילום: רויטרס)
שר החוץ בלינקן | צילום: רויטרס



שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן דן בסוגייה האירנית אתמול עם מקביליו הבריטי, הצרפתי, והגרמני. הבכירים דנו באפשרויות העומדות בפניהם להחייאת הההסכם.

בתוך כך, הוול סטריט ג'ורנל דיווח היום כי נציגים של האו"ם מצאו שאריות של חומר גרעיני שעליו אירן לא הצהירה. הדגימות נלקחו משני אתרים במהלך הסתיו האחרון על ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם. לפי הממצאים, הדגימות הכילו עקבות של חומר רדיואקטיבי, שעלולים להצביע על כך שאירן ממשיכה לבצע מחקר ועבודה בנושא הנשק הגרעיני.