אירן וסין חתמו היום (שבת) על הסכם שיתוף פעולה ל-25 שנים, כך הודיע דוברו של שר החוץ האירני. ההסכם, שיכלול השגות בנושאים כלכליים ופוליטיים, נחתם במהלך ביקור של שר החוץ הסיני בבירה של הרפובליקה האסלאמית. במערב מעריכים כי המהלך המשותף נועד כדי להראות את חוזקן של המדינות ששתיהן נמצאות תחת סנקציות כבדות של ארה"ב. שר החוץ הסיני וונג יי עקץ: "זה לא כמו מדינות אחרות שמשנות את המדיניות שלהן בשיחת טלפון".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרטי ההסכם המלאים עדיין לא פורסמו ונסגרו בשעות האחרונות, אולם המהלך המרכזי הוא השקעת ענק של סין בשני סקטורים אירניים – שוק האנרגיה ותשתיות המדינה. ב-2016 התחייבה סין להשקיע באירן לא פחות מ-600 מיליארד דולרים בתקופה של עשור. בתום החתימה ששודרה בשידור חי בטלוויזיות המקומיות, אמר יי: "היחסים שלנו עם אירן יהיו קבועים ואסטרטגיים. אירן יכולה להחליט באופן עצמאי באיזו מדיניות לנהוג עם מדינות אחרות אולם זהו מצב שונה ממדינות אחרות שמשנות את המדיניות שלהן בשיחת טלפון".

"חתימה על ההסכם המשותף בין הרפבוליקה האירנית לבין הרפובליקה הסינית על ידי שרי החוץ של המדינות היא רק תוכנית אחת במהלך הביקור בן היומיים", הסבירו באירנ"א, הסוכנות לחדשות אירן. סעיד קאטיבזאדה, דוברו של שר החוץ האירני, אמר שההסכם הוא "תוכנית עבודה שמכסה שיתופי פעולה בדגש על מסחר, כלכלה במגזר הפרטי ותחבורה".

כאמור ההסכם המשותף הוא צעד משמעותי, לפחות מבחינת ארה"ב שהטילה על שתי המדינות סנקציות משמעותיות. בתום עידן טראמפ, ולאחר משא ומתן לישיבה סביב השולחן בנושא הסכם הגרעין האירני, החליטה ארה"ב להמשיך עם הסנקציות. אירן הציבה תנאי לשיח מחודש על ההסכם, הסרת כל הסנקציות על ידי האמריקנים, אולם כאמור המהלך לא בוצע והיחסים בין המדינות מחריפים.