ניו יורק, העיר שנחשבת למרכז הסואן של העולם, היא גם אחת הערים שספגו את המכה הקשה ביותר ממגפת הקורונה, מהפן הכלכלי ומהפן הבריאותי. שנה לאחר שנסגרו המסחר, אתרי התיירות, בתי המלון, המסעדות והתיאטראות, חזרנו לאתרים שתיעדנו שוממים מאדם כדי לראות איך הם נראים היום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הטיימס סקוור, המסמלת את המנוע של התיירות בעיר, מתאוששת לאיטה ובימים האחרונים כבר ניתן לראות אפילו תיירים בודדים. השלטים הבולטים מעל לחנויות קוראים למי שכן הגיעו לעיר לקנות כדי לסייע לעסקים שלא לקרוס. גם הבובות והשחקנים בתחפושות החלו לחזור לכיכר. "אני מגיע לכאן מאז תחילת שנות השבעים", סיפרו מליס ואדי גרהאם, מבקרים מג'ורג'יה. "אני לא יודע אם שוררת פה עצבות, אבל מבחינה כלכלית אפשר לדבר על דיכאון, כי אין פה מבקרים שמוציאים כסף".

"לאט לאט מתחילים לראות תיירים", סיפרה לינה רוז-לי, יוטיוברית המתגוררת בניו יורק. "אני חושבת שהמצב משתפר, אני מקווה". המדרגות האדומות בכיכר אמנם לא מלאות באנשים כמו פעם, אבל לפחות הן פתוחות, וכל אחד יכול לבוא וליהנות מהשמש.

"כל כך הרבה דברים קורים עכשיו בהשוואה לדממה הכבדה ששררה פה בחודשי המגפה", תיארו רייצ'ל ובריטני, שתיהן תושבות ניו יורק, את האווירה החדשה בעיר. "בחודשים של תחילת המגפה, כמעט אי אפשר היה לזהות את העיר. היא הייתה פשוט מתה. כל כך טוב לראות איך היא מתאוששת, ואיך אנחנו מתגברים על המגפה".

מבלים במסעדה בניו יורק (צילום: רויטרס)
חיי הלילה לא נראים אותו דבר, אבל משתפרים. צעירים מבלים במסעדה בניו יורק | צילום: רויטרס

מדי פעם עוד רואים אוטובוסי תיירים, אבל כרגע מדובר בעיקר בתיירות פנים. "אין הרבה עבודה, כי כרגע אין לנו תיירים שמגיעים מחו"ל", סיפר מוכר הכרטיסים. "יש אנשים שמגיעים בסופי השבוע, אין לנו תעסוקה אחרת ויש לנו משפחות, אז אנחנו יוצאים, משוטטים, מחפשים מה לעשות". בסוף השבוע טיימס סקוור כבר נראית אחרת לחלוטין. דוכני הרחוב חזרו, גם המופעים וכל מי שהגיע כדי לטעום קצת מניו יורק - כמו שזוכרים אותה.

"הגעתי מקוסטה ריקה ואני חושב שמדהים פה. יפהפה", אמר אחד התיירים הבודדים שהגיעו מחו"ל, אלכנסדר. "העיר ממש חזרה לחיים. אנשים התחילו לצאת וזה מדהים, כי קודם היה מדכא פה. היה עצוב". ממדינות רבות הכניסה לארצות הברית עדיין סגורה, ויתר המדינות צריך להציג בדיקה שלילית בכניסה וספציפית בניו יורק נדרש בידוד של עשרה ימים, שמתקצר לארבעה ימים אחרי תוצאה שלילית בבדיקה ביום הרביעי.

קורונה בניו יורק (צילום: רויטרס_)
"הרבה דברים קורים עכשיו". צעירים עוטים מסכות בניו יורק | צילום: רויטרס_

בניו יורק למעשה היה רק סגר אחד, ארוך, שנפתח לאט מאוד. עכשיו גם המסעדות פתוחות לישיבה בפנים ובחוץ, ומוגבלת עד 23:00. יש גם הגבלת מקום, אז צריך להזמין מקומות מראש. "אני חושב שהמצב השתפר מאוד", סיפר רשאד, תושב העיר. "אני נהנה מכל רגע. יש חיים שוב. אנשים מסתובבים והכי חשוב - אני נהנה מזה שהברים והמסעדות נסגרים קצת מוקדם, כי כבר לא צריך להיות ברחובות עד ארבע בבוקר".

למרות התמונה המעודדת של החזרה לחיים, מסעדות רבות, בעיקר הקטנות, לא צלחו את המגפה. בעלי העסקים שכן שרדו, הצליחו בזכות השכנים והמקומיים ומקווים שהתקופה הזו מאחוריהם. גם בתי הקולנוע חזרו לעבוד בתחילת החודש. הרכבת התחתית עובדת כמעט כרגיל, ואפילו אולמות הספורט הגדולים חזרו לארח משחקים בתפוסה של 10% ובהצגת בדיקת קורונה שלילית.

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: reuters)
התמונה מתחילה להשתנות. ניו יורק הנטושה בתחילת משבר הקורונה | צילום: reuters

למרות החזרה ההדרגתית לשגרה מגדלי המשרדים נותרו ברובם ריקים, והרוב עדיין עובדים מהבית. בבראיינט פארק שבלב אזור העסקים הייתה שממה בחודשים האחרונים. גם זה מתחיל להשתנות עכשיו. בסוהו, אזור הקניות של העיר גם מרגישים את ההתאוששות. הרחובות השוקקים התמלאו שוב בהולכי רגל נושאי שקיות, ותורים שמשתרכים מחוץ לחנויות.

למרות השיפור, עדיין ניכרת מאוד ההשפעה של הקריסה הכלכלית. כמו ערים מרכזיות רבות ברחבי העולם, גם ניו יורק ספגה מכה קשה. ההערכות הן שבין עשרות למאות אלפי תושבים עזבו את העיר, שיעור האבטלה שילש את עצמו וללא תיירים יהיה קשה לעיר לחזור לעצמה. אבל העיר שספגה כל כך הרבה משברים מתעקשת להראות שהיא שורדת ופורחת, ואפילו תצא מחוזקת.