ישראל דוהרת קדימה עם מבצע חיסוני הקורונה ומובילה על מדינות העולם בקצב ההתחסנות, וזוכה לשבחים על כך שחיסנה כבר 10% מהאוכלוסייה. על אף ההצלחה, היום (ראשון) ביקר הגארדיאן הבריטי את ישראל על כך שהיא מחסנת את אזרחיה שגרים ביהודה ושומרון, בזמן שהתושבים הפלסטיניים בשטחים ובעזה עלולים להמתין עוד חודשים רבים עד שיוכלו להתחסן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעיתון הבריטי ציינו שהסיבה לכך שישראל הצליחה לקבל כמות כה גדולה של חיסונים היא משום ששילמה עליהם יותר מרוב המדינות, במה שמסתמן כמרוץ בין המדינות העשירות. היא הקימה מרכזי חיסון בשטחי הגדה המערבית עבור אזרחיה שגרים באזור, אך התושבים הפלסטיניים לא יכולים להתחסן בהם. רבים מהם חיים תחת שליטת הרשות הפלסטינית, המצויה במשבר כלכלי חריף זה שנים ועשויה לקבל חיסונים ראשונים רק בפברואר. תושב שכם שהתראיין לכתבה אמר: "חייבת להיות דרך להעמיד אותנו בראש סדר העדיפויות, אבל לאף אחד לא אכפת מאיתנו".

החיסונים הראשונים לרשות הפלסטינית יגיעו במסגרת פרויקט "קובקס" של ארגון הבריאות העולמי, שנועד לסייע למדינות עניות לקבל חיסונים. על פי ההסכם, הפלסטינים יוכלו לחסן באמצעות הפרויקט רק כחמישית מהאוכלוסייה. עם זאת, ראש נציגות הארגון בירושלים העריך שהחיסונים יגיעו "בין תחילת לאמצע 2021". שאר הפלסטינים אמורים להתחסן באמצעות הסכם שרמאללה תגבש עם חברות התרופות, אך הרשות טרם חתמה על הסכמים כאלה.

רצועת עזה קורונה חמאס (צילום: רויטרס, רויטרס_)
אנשי חמאס בעזה. מתקשים להשתלט על המגפה | צילום: רויטרס, רויטרס_

למרות זאת, המחסור בחיסונים לא גרם לרשות לבקש סיוע מישראל, לא באופן ישיר ולא באופן עקיף. מנכ"ל משרד הבריאות הפלסטיני, עלי עבד ראבו, סיפר שהתקיימו כמה פגישות בין הצדדים, אך לא הושגו הסכמות קונקרטיות.  גורמים רשמיים בישראל שהתראיינו בעילום שם לעיתון, אמרו שייתכן וישלחו עודפי חיסונים לרשות הפלסטינית. יחד עם זאת, הדגישו שישראל לא אחראית למצבם של הפלסטינים בשטחים מאז חתימת ההסכמים בין הצדדים במהלך שנות ה-90. הטענה הזו לא הניחה את דעתם של פעילי זכויות אדם, שטענו שישראל מתחמקת מהחובות המוסריות המוטלות עליה.

בעזה התמונה נראית עגומה אף יותר מיהודה ושומרון: ארגון חמאס ששולט ברצועה נכשל כישלון חרוץ בבלימת התפשטות הנגיף, ויחסיו העוינים עם ישראל והרשות הפלסטינית יקשו עליו לייבא חיסונים לתושבי עזה. אולם, גורמים בארגון נותרו אופטימיים וצפו שהחיסונים יגיעו בחודשיים הקרובים בתיאום עם ארגון הבריאות העולמי ועם הרשות.