חוקרים מארגון הבריאות העולמי (WHO) גילו עדויות לכך שההתפרצות במחוז וואהן שבסין בדצמבר 2019 הייתה רחבה בהרבה ממה שחשבו בעבר, כך דווח היום (ראשון) ב-CNN. אותם חוקרים מבקשים בדחיפות גישה למאות אלפי דגימות דם של תושבים בעיר, דגימות שסין לא נתנה להם עד כה לבחון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

החוקר הראשי של כוח המשימה של הארגון הבין לאומי, פיטר בן אמברק, אמר כי נמצא לראשונה כי כבר בדצמבר 2019 המאומתים לנגיף בווהאן נדבקו ביותר מ-12 זנים שונים של הקורונה. המשלחת של הארגון דיברה גם עם אחד מאלה שעליו דווח ראשון כנדבק – ומצאו שבן ה-40 לא נסע או טס מחוץ לסין לפני שנדבק.

על פי אמברק, בדצמבר היו 174 מקרים מאומתים של קורונה בווהאן. 100 מהם מתוך בדיקת מעבדה, ו-74 מקרים של אנשים שאובחנו בנגיף בעקבות סימפטומים של קורונה. היחס הגדול בין מספר המאומתים למספר החולים שבנתון הזה מאפשר להעריך על פי אמברק, שבשלב הזה בווהאן היו למעשה כבר יותר מ-1,000 מאומתים לנגיף בווהאן.

בחזרה לווהאן (צילום: N12)
בחזרה לווהאן | צילום: N12

המספר הרחב יחסית של זנים שכבר היו בווהאן בדצמבר הוא עוד סימן שתומך באפשרות שהנגיף התפשט בשלב הזה כבר באופן נרחב. "מכיוון שכבר היה מגוון גנטי מהדגימות בווהאן בדצמבר 2019, סביר להניח שהנגיף הסתובב זמן מה. יותר מחודש זה בלבד", אמר פרופ' אדוארד הולמס, וירולוג מאוניברסיטת סידני באוסטרליה.

הממצאים הללו מתווספים לחששות של חוקרי מגפה אחרים שהעלו את האפשרות שהמגפה פרצה בסין הרבה לפני שדווח על הנדבק הראשון בנגיף באמצע דצמבר 2019. אמברק, שזה עתה חזר לשוויץ מוואהאן, אמר: "הנגיף התפשט באופן נרחב בווהאן כבר בדצמבר, וזה ממצא חדש".

בארגון הבריאות העולמי מקווים לחזור לווהאן בחודשים הבאים ולהרחיב את המחקר בדגימות דם של תושבים. לדברי אמברק, הצוות מקווה לבדוק בדחיפות דגימות ביולוגיות שלדעת המומחים לא היו זמינות עבורם במהלך מסע המחקר הראשון, במיוחד אלפי דגימות מבנק תרומות הדם של ווהאן. "יש שם כ-200,000 דגימות שמאובטחות ועשויות לשמש למערך מחקרים חדש". אמר אמברק. עם זאת, אמברק הוסיף כי אפשר להשתמש בדגימות הללו רק למטרות התדיינות משפטית ולא למחקרים מן הסוג הזה, ולכן צפויים קשים בהשגתן. 

סין קורונה מסכה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
סין קורונה מסכה | צילום: רויטרס, רויטרס_

בשבוע שעבר דווח ב-N12 כי אותה משלחת של ארגון הבריאות העולמי העריכה כי האפשרות שהנגיף נוצר במעבדה "אינה סבירה". עם זאת, ראש הצוות בארגון אמר כי העברת הנגיף במשלוחי מזון קפוא היא אפשרות של ממש שמצדיקה חקירה נוספת.