בישראל ייערכו השבוע בחירות בפעם הרביעית בתוך שנתיים, והנושא המרכזי שעומד על הפרק הוא טיפול הממשלה במגפה ששינתה את חיינו בשנה האחרונה. בעוד שנתניהו מזכיר רבות את נושא החיסונים, יריביו מתמקדים במספר המתים הרב יחסית ובטיפול הכלכלי הכושל במשבר לטענתם. בכמה מדינות אחרות בעולם התקיימו כבר בחירות ברקע המגפה, ונשאלת השאלה עד כמה יש מתאם בין איכות טיפול הממשל במשבר, למנדט המחודש שקיבלו המנהיגים שהובילו את המדינה.

ארצות הברית: טראמפ לא נבחר בשנית

נשיא ארצות הברית לשעבר היה מנהיג חריג בנוף ביחס שלו למגפת הקורונה. בראשית המשבר טראמפ הטיל ספק בכלל באפשרות שהנגיף יגיע לארה"ב והבטיח לאמריקנים שיהיה בסדר. "זה לגמרי תחת שליטה אצלנו", אמר בתגובה להתפרצות בסין ב-22 בינואר בריאיון לרשת CNBC. "זה אדם אחד שמגיע מסין, ויש לנו את זה תחת שליטה. זה הולך להיות בסדר גמור".

לאחר שבארה"ב היו כבר 12 מקרים ב-10 בפברואר, הנשיא לשעבר טען שהנגיף ייעלם מארה"ב עד אפריל. בהמשך טען ש"ילדים כמעט חסינים לקורונה", ולאחר שבעולם הבינו שמסכות הן גורם חשוב במניעת הדבקה, התעקש הנשיא שלא לתמוך בעטיית מסכות.

בחודש מאי טראמפ טען שהמגפה תיעלם גם ללא חיסון. אחרי כן הנשיא נדבק בקורונה, והצהיר שנטל תרופה שהוטל ספק לגבי יעילותה בטיפול נגד הנגיף. וכל אלה הם רק מעט מיחסו השנוי במחלוקת למגפה.

נשיא ארה"ב טראמפ (צילום: רויטרס_)
נשיא ארה"ב טראמפ | צילום: רויטרס_

בדצמבר, העם האמריקני הלך לבחירות, ומול טראמפ התמודד ג'ו ביידן שגישתו למגפה הייתה מוקפדת הרבה יותר. העם האמריקני בחר בסופו של דבר בביידן, ולא בלתי סביר שליחס של טראמפ למגפה היה חלק בהפסד שלו.

ניו זילנד: ראשת הממשלה נבחרה שוב

ראשת ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן נקטה מדיניות של "אפס הדבקה". מדינת האי סגרה את שעריה עוד לפני שנמצא בה המאומת הראשון. "יש לנו הזדמנות לעשות דבר שאף מדינה לא הצליחה: להכחיד את הנגיף", אמרה ארדרן בנאום שנשאה במרץ לפני שנה בפני בני עמה. "אבל זה ידרוש גיבוי של קבוצה בת חמישה מיליון איש".

אחרי תקופת סגר ארוכה, ב-8 ביוני הוכרז הניצחון: בהודעה לציבור אמרה ראש הממשלה ארדרן: "היום אין חולים בניו זילנד. ערכנו כמעט 40 אלף בדיקות קורונה במהלך 17 הימים האחרונים ואין ביניהן תוצאה חיובית אחת. אין שום מאושפז עם קורונה בבתי החולים זה 12 יום. עברו 40 יום מאז המקרה האחרון של הדבקה בקהילה, 22 ימים מאז שאותו אדם סיים את הבידוד. לכן היום אני יכולה להכריז שהקבינט הסכים לעבור לרמה 1".

ניו זילנד (צילום: חדשות 12)
ניו זילנד | צילום: חדשות 12

בבחירות שהתקיימו בניו זילנד באמצע אוקטובר, מפלגת הלייבור של ארדרן זכתה ברוב מוחץ וקיבלה מנדט מחודש מהציבור. למרות שלא מעט ביקרו את החלטתה של ארדרן להיכנס לסגר כל כך הדוק בשלב מוקדם, המהלך הוכיח את עצמו במבחן התוצאה, וייתכן שישנו קשר בין הניצחון הפוליטי למדיניות הקורונה שהצליחה.

הולנד: ראש הממשלה נבחר בפעם הרביעית ברציפות

הבחירות בהולנד התקיימו בשבוע שעבר, והולנד סופרת עד היום בסך הכול 1,211,447 מקרי הדבקה במדינה. כמו מדינות אחרות באירופה, הולנד רשמה לאחרונה עלייה בכמות החולים מדי יום וקיים חשש ממשי מסגר נוסף בשבועות הקרובים.

ממוצע הנדבקים היומי במדינה בשבוע האחרון עומד על 6,361, שהם 37 מקרים ביום לכל 100 אלף תושבים במדינה. בסך הכול מתו מקורונה בהולנד 16,395 שהם 95 מתים על כל 100 אלף נפש. לצורך השוואה, בישראל מתגלים היום 15 מאומתים לכל 100 אלף נפש, ו-68 מתים לכל 100 אלף איש.

למרות זאת, ובשונה מארה"ב וניו זילנד, נראה שבהולנד קשה למצוא התאם בין הצלחת הממשלה במיגור המגפה לתוצאות הבחירות. המפלגה הליברלית שמרנית בראשות מארק רוטה ניצחה בבחירות בפעם הרביעית ברציפות, וזאת למרות השנה הסוערת והמגפה שלא נבלמה עדיין.

פולין: הנשיא המכהן נבחר שוב

בפולין נבחר שוב הנשיא המכהן אנדז'יי דודה ברוב של 51.03% לעומת מועמד האופוזיציה, ראש עיריית ורשה. בפולין רשמו עד היום 2,036,700 מקרי הדבקה, שהם 5,363 מקרים לכל 100 אלף איש בסך הכול, ו-49,159 מתים מהנגיף.

נראה, שלמרות שהקורונה הייתה על סדר היום בפולין, ולמרות שמועד הבחירות נדחה כמה פעמים בעקבות התפשטות הנגיף, הקורונה לא הייתה נושא שיח מרכזי במערכת הבחירות. הפולנים בחרו בסבב הזה בין הליברלים לשמרנים, ודיווחים מהמדינה על מערכת הבחירות עסקו בקרע שיש בין שני המחנות, ועל מאבק הדעות ביניהם בנושאים חברתיים. כאמור, השמרנים ניצחו לבסוף ברוב דחוק יחסית.