הסתערות המפגינים על גבעת הקפיטול בוושינגטון שהתנגדו לתוצאות הבחירות, הגבירו את הקריאות להביא להדחתו של הנשיא דונלד טראמפ מתפקידו, עוד לפני השבעתו של ג'ו ביידן לנשיא ה-46 בעוד כשבועיים. בארצות הברית ישנן שתי דרכים להדיח נשיא מכהן: שימוש בתיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, והליך הדחה שמסתיים בכך שהסנאט מרשיע את הנשיא באישומים פליליים. בכל אחד מהתרחישים, אם יתממש, סגן הנשיא מייק פנס יהפוך להיות הנשיא המכהן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התמונות הדרמטיות מגבעת הקפיטול בוושינגטון והכאוס במהלך הליך אישור מינויו של ג'ו ביידן לנשיאות בקונגרס, נוצרו במידה רבה כתוצאה מליבוי היצרים שהוביל טראמפ עצמו. הנשיא המכהן סירב, באופן עקבי ובוטה, לקבל את תוצאות הבחירות לנשיאות ולאפשר העברת ממשל סדורה. בחודשים האחרונים ובמיוחד בימים האחרונים טראמפ שב וחזר על כך ש"הבחירות נגנבו" מבוחריו וממנו. רק לפני יומיים, במהלך נאום בפני עשרות אלפי תומכים בג'ורג'יה ואתמול בפני המוני תומכים - הוא חזר על הטענות באופן בוטה, ואף הצהיר כי לעולם לא יקבל את תוצאות הבחירות - שעות לפני פרוץ המהומה בוושינגטון.

קונגרס, בית הנבחרים, תומכי טראמפ, וושינגטון (צילום: רויטרס)
אש בגבעת הקפיטול, אמש | צילום: רויטרס

האפשרות שטראמפ יודח רשמית עוד לפני ההשבעה של ביידן זוכה לתמיכה גוברת גם בקרב גורמים בממשל. מקור ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס חשף כי התקיימו דיונים בקרב בעלי תפקידים בקבינט ומקורבים לטראמפ על שימוש בתיקון ה-25 לחוקה.

מהי המטרה של התיקון ה-25 לחוקה?

אותו תיקון בחוקה האמריקנית, שאושר ואומץ בשנת 1967 בעקבות רצח הנשיא קנדי ב-1963, עוסק באפשרות להדיח נשיא שהוגדר "לא כשיר" לכהן בתפקיד. הפסקה הרביעית בתיקון לחוקה מפרט את התנאים להדחת נשיא ש"לא מסוגל לבצע את תפקידו", אך לא מתפטר באופן עצמאי. כוונת הכותבים של התיקון ה-25 לחוקה היא להציע פתרון למצבים שבהם הנשיא מוגבל בביצוע תפקידו, מבחינה פיזית או מבחינה נפשית. חלק מהמומחים בארה"ב מרחיבים את ההגדרה החוקתית וטוענים כי מדובר גם על נשיאים ש"לא כשירים באופן מסוכן" למדינה. עם זאת, הם לא מפרטים מה מגדיר את המצבים שבהם נשיא נחשב "מסוכן".

מפגין תומך טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול (צילום: רויטרס)
מפגין תומך טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול, אמש | צילום: רויטרס

כדי להפעיל את התיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, סגן הנשיא מייק פנס ורוב חברי הקבינט של הנשיא טראמפ צריכים להכריז עליו כלא כשיר לבצע את תפקידיו ולהדיחו מהתפקיד. סגן הנשיא פנס יקבל על עצמו את סמכויות הנשיא במקרה כזה.

אם אכן יופעל אותו סעיף חריג בחוקה, טראמפ יוכל לטעון באופן רשמי כי הוא כשיר לחזור לתפקידו כנשיא ולהתנגד להכרעת הקבינט. במקרה כזה, ההמשך מתחלק לשתי אפשרויות: אם רוב חברי הקבינט בממשל לא יערערו על הכרזתו של טראמפ, הוא יחזור לתפקידו כנשיא. אם הם יתנגדו ברובם, ההכרעה תעבור לקונגרס האמריקני. עם זאת, סגן הנשיא פנס ימשיך לכהן כנשיא בפועל עד לקבלת ההחלטה.

מייק פנס (צילום: רויטרס)
אם ההדחה תאושר, פנס יהפוך לנשיא | צילום: רויטרס
הקונגרס האמריקני, ארה"ב, ארצות הברית, קונגרס, בית הנבחרים, סנאט (צילום: רויטרס)
הדחה תלויה את אישור הקונגרס | צילום: רויטרס

באירוע קיצוני שכזה, הקונגרס ידון בכשירותו של הנשיא לכהן בתפקידו. כדי להדיח את הנשיא באופן סופי, יש צורך ברוב של 2/3 בשני הבתים – בית הנבחרים והסנאט. בשל הסמיכות להשבעה בפועל של ביידן, בית הנבחרים הנשלט על ידי הדמוקרטים יכול לעכב את הליך ההצבעה בנושא עד למועד ההשבעה. כך, יוכלו הדמוקרטים להשאיר את טראמפ ללא סמכויותיו עד ל-20 בינואר.

לפי מומחים בארצות הברית, מדובר בדרך מהירה יותר להביא להדחתו של טראמפ מאשר בהליך הדחה רשמי בקונגרס. "פנס יכול מהר מאוד לעבור להפוך לנשיא בפועל, הליך הדחה ייקח לפחות כמה ימים", דווח בארה"ב.

מעצר של תומך טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול (צילום: רויטרס)
מעצר של תומך טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול, אמש | צילום: רויטרס

האם הליך הדחה בקונגרס אפשרי?

כן.

הליך הדחה בקונגרס לא מתייחס באופן ישיר להעברתו של נשיא מכהן מתפקידו. הליך זה יוצא לפועל בבית הנבחרים, הבית התחתון של הקונגרס האמריקני. בית הנבחרים מגיש, בעצם, "כתב אישום" נגד הנשיא בשל עבירות פליליות בדרגה בינונית או גבוהה שלפי הטענה ביצע.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, אמש | צילום: רויטרס

לאישור "כתב האישום" נגד הנשיא דרוש בסך הכול רוב רגיל בקרב 435 חברי בית הנבחרים. לאחר מכן, ההליך עובר לסנאט, הבית העליון בקונגרס האמריקני, שמקיים מעין "משפט" כדי להכריע האם הנשיא אשם בעבירות שיוחסו לו על ידי בית הנבחרים. החוקה האמריקנית דורשת רוב של שני שלישים בהצבעה בסנאט כדי להרשיע נשיא ולהדיחו מהתפקיד.

הנשיא טראמפ מכיר היטב את התהליך. בית נבחרים הנשלט על ידי הדמוקרטים החל נגדו בהליך הדחה שכזה בדצמבר 2019. בבית הנבחרים "האשימו" את הנשיא בשימוש לא ראוי בסמכויותיו ופעילות נגד הקונגרס האמריקני. ההליך החל לאחר שנחשפה פרשה שבה טראמפ ניסה ללחוץ על ממשלת אוקראינה לפתוח בחקירה נגד ביידן – אז יריבו המסתמן בבחירות. טראמפ "זוכה" בסנאט, בעל הרוב הרפובליקני, בחודש פברואר, 2020.

מפגין תומך טראמפ בתוך בניין הקונגרס (צילום: רויטרס)
מפגין תומך טראמפ בתוך בניין הקונגרס, אמש | צילום: רויטרס

לאחר האירועים בוושינגטון, גובר הלחץ על המחוקקים לאשר את הדחתו של הנשיא טראמפ מתפקידו. ייתכן שהליך כזה, דרך הקונגרס, יזכה כעת לרוב גם בסנאט בעל הרוב הרפובליקני.