היו הראשונים לדווח על הנגיף הקטלני - ומאז הם נרדפים: כשנה לאחר שהקורונה הכתה במוקד ההתפרצות הראשון, בווהאן שבסין, הרשויות הסיניות ממשיכות לפעול נגד העיתונאים והאזרחים שסיכנו את חייהם כדי לחשוף את האמת מאחורי פרוץ המגפה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

צ'אן וואה הוא אחד מתושבי סין שהיו הראשונים לדווח ולתעד עם התפרצות הקורונה בווהאן, אלא שכמו רבים אחרים הוא ומשפחתו משלמים על כך מחיר כבד. וואה יצר מאגר אינטרנטי שכלל דיווחים ותיעודים בתחילת המגפה. בחודש אפריל הוא נעצר והואשם בעידוד מחאה, ובשל כך אחיו צ'אן קון נמלט מסין לפריז.

"בתחילת המגפה, הרשויות בסין הסתירו את המידע האמיתי על הקורונה. אני חושב שהמידע שאחי אסף יוביל למבוכה במשטר הסיני", אמר קון בריאיון לרשת CNN. לדבריו, אחיו היה בין אלו שהשתמשו ברשתות החברתיות כדי להפיץ מידע והנחיות לנוכח התפשטות הנגיף עם תיעוד המדינה, שהתנהלה תחת אסון לאומי כבד.

קון לא מוכן לשתוק לנוכח מעצר אחיו והפגין מול משרדי ארגון הבריאות העולמי בפריז כשהוא מחזיק את תמונתו של וואה. "אין לי ברירה, הממשל מנסה לכתוב מחדש את מה שקרה בווהאן", טען. בדבריו הוא הביע תקווה לכך שהתיעוד שאחיו העלה לרשת לפני שנעצר יסייע לעולם להבין טוב יותר את אשר התרחש בווהאן.

התפרצות הקורונה במחוז וואהן בסין (צילום: רויטרס_)
התפרצות הקורונה בווהאן. תמונת ארכיון | צילום: רויטרס_

כשנה חלפה מאז ההתפרצות, והעיר ווהאן כבר החלה לחזור במידה רבה לחיים נורמליים. היום (רביעי) צוות של 13 חוקרים מארגון הבריאות העולמי צפוי לפתוח בחקירה שתנסה לפענח את מקורו של נגיף הקורונה.

לקראת המרוץ לפתרון התעלומה שידרוש מהצוות לנווט בשדה המוקשים הפוליטי, הווירולוגית וחברת הצוות ההולנדית, מריון קופמנס, אמרה לרשת CNN כי "עיני העולם מתמקדות בזה. אנחנו מודעים לזה ואין שום דרך לעקוף את זה. אנחנו באמת מנסים לשמור על פוקוס, אנחנו מדענים, לא פוליטיקאים ומנסים להסתכל על כך מנקודת מבט מדעית".

לפני כחודש, דיווחנו ב-N12 על העונש שנגזר על צ'אן ג'ן, עיתונאית שנכלאה ל-4 שנים - לאחר שבמשך למעלה משלושה חודשים תיעדה את התפרצות המגפה בעיר ווהאן, ותיעדה את הניסיונות להתמודד עימה. על פי התקשורת המקומית, ג'ן מסרבת לאכול ובני משפחתה חוששים לחייה. צ'ינג חקשו-שי ופאן בי הם עורכי דין נוספים שתיעדו את התפרצות הנגיף בווהאן - ופרסמו תמונות של שקי גופות שנעלמו.

הרשויות לא הסתפקו בכך ורדפו גם את לי ונליאנג, הרופא הסיני שדיווח על ממדי המגפה ההרסניים ולבסוף - מת לאחר שחלה בנגיף. מצידו, טוען הממשל בבייג'ין כי אין רדיפה כלפי מי שמשמיע את דעתו - ולראיה, בתחילת פברואר הגיעו מטעם הממשל הסיני לווהאן כ-300 עיתונאים.