ג'ון לה קארה, הסופר הבריטי שכתב רומנים רבים על עולם הריגול, מת בגיל 89 מסיבוך של דלקת ריאות, כך הודיעה הלילה (בין ראשון לשני) משפחתו. לה קארה השאיר אחריו רשימה ארוכה של ספרים ידועים, בהם "המרגל שחזר מן הכפור", "החפרפרת" ו"המתופפת הקטנה" – כולם הפכו לרבי מכר ברחבי העולם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לה קארה נולד בשנת 1931 עם השם דיוויד קורנוול, במחוז דורסט באנגליה. הוא גויס כקצין מודיעין לצבא הבריטי והוצב באוסטריה, ובשנת 1959 גויס לשירות הביון הבריטי. הוא שירת כסוכן חשאי בגרמניה, תחת כיסוי של דיפלומט בריטי, ונחשף לאחר שסוכן ק.ג.ב העביר את שמו למפעיליו ברוסיה. עם חזרתו לבריטניה, החליט לכתוב על חוויותיו המסעירות.

את ספרו הראשון "חיוג אל השאול" פרסם עם שם העט "ג'ון לה קארה" בשנת 1961. שנה לאחר מכן פרסם את ספרו השני, "רצח מתוחכם". אולם היה זה המותחן השלישי שכתב, "המרגל שחזר מן הכפור", שזכה להצלחה רבה - ושינה את חייו לגמרי, כאשר לה קארה הפך לסופר מוכר ומוערך ברחבי העולם.

ג'ון לה קארה (צילום: Gettyimages IL, getty images)
ג'ון לה קארה, ארכיון | צילום: Gettyimages IL, getty images

שיא השפעתו של לה קארה הגיעה בשנות ה-70, כאשר פרסם טרילוגיית ספרים העוסקת בעימות בין קארלה, המרגל הסובייטי, לג'ורג' סמיילי, המרגל הבריטי. בסדרת הספרים נמנים "החפרפרת", "התלמיד המכובד" ו"כל אנשי סמיילי". לה קארה הוציא ספרים רבים נוספים, בהם "המתופפת הקטנה" (1983), "בית רוסיה" (1989), "הגנן המתמיד" (2001), וספרו האחרון – "איש שטח", שיצא לאור בשנת 2019.

לאחר עשרות שנים בהן נתפס כדמות צללים מסתורית, בעיקר בגלל חוסר העניין שלו בפרסום, בשנת 2016 פרסם לה קארה ספר זיכרונות העונה לשם "מנהרת היונים". שם, פירט הסופר על יחסיו המורכבים עם אביו הנרקומן, הבדידות לאחר שאימו נטשה אותו בגיל חמש, ציוני דרך בחייו כמרגל שהפך לסופר, וקשריו עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר והמיליארדר רופרט מרדוק.

ג'ון לה קארה (צילום: Stephen Cornwell for White Hare 2010,  יחסי ציבור )
ג'ון לה קארה, בן 89 במותו | צילום: Stephen Cornwell for White Hare 2010, יחסי ציבור

עם ההודעה על מותו, סוכנו הוותיק ג'וני גלר ספד לו: "ענק שנוי במחלוקת בספרות האנגלית. הוא הגדיר מחדש את עידן המלחמה הקרה ודיבר אמת ללא פחד בעשורים שלאחר מכן.. איבדתי מנטור, השראה – והכי חשוב, חבר. לא יהיה דומה לו".

הסופר האמריקני סטיבן קינג כתב: "השנה האיומה הזאת גבתה ענק ספרותי ורוח הומניטרית". הסופר האנגלי רוברט האריס אמר כי הוא "אחד הסופרים הבריטיים הגדולים אחרי המלחמה, דמות ייחודית ובלתי נשכחת". ההיסטוריון הבריטי סיימון סבאג כינה אותו "הטיטאן של הספרות האנגלית. באופן אישי, שובה לב, חביב וכה נדיב כלפיי וכלפי רבים אחרים". פאולו קואלו ספד לו: "לא היית רק סופר ענק, אלא גם איש חזון. תהנה מביתך החדש".

"מתוך העולם הסודי שהכרתי פעם, ניסיתי ליצור תיאטרון לעולמות הגדולים שבהם אנו חיים", כתב פעם לה קארה. "קודם מגיע הדמיון, ואז מגיע החיפוש אחר המציאות. ואז בחזרה לדמיון - ולשולחן שבו אני יושב כעת".