פרסום ראשון: מאות ישראלים שנחתו הבוקר (שני) בדובאי שבאיחוד האמירויות עוכבו מסיבה לא ברורה בנמל התעופה. לנוסעים הוסבר כי חל שינוי בתקנות הוויזה ואסור להם להיכנס למדינה. מדובר בנוסעים שהגיעו עם חברת התעופה המקומית פליי דובאי, ורק מי מהם שהחזיק בדרכון זר הורשה להיכנס לדובאי. לאחר שעות, החליטו באמירויות לאפשר את הכנסת הישראלים, ותחילה את התיירים המבוגרים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ממשרד החוץ נמסר: "הנושא טופל על ידי הדרגים הבכירים ביותר במשרד החוץ מול האמירתים. הישראלים שעוכבו בשדה התעופה של דובאי יורשו להיכנס לאחר מילוי טופס הוויזה האלקטרונית. בעקבות התערבות גורמי משרד החוץ, התקבל אישור גם לטיסות הנוספות מישראל לאמירויות הצפויות להמריא".

גורמים בענף התעופה הסבירו קודם לכן, כי דובאי השהתה את הסדר הוויזה לישראלים מאתמול ב-19:00 בערב. גורם בכיר בישראל עדכן כי מסתמן שבתוך זמן קצר הישראלים שנמצאים בשדה בדובאי יורשו להיכנס. ממשרד החוץ האמירתי נמסר כי עד לשעה 9:00 (שעון ישראל) יורשו הישראלים הנמצאים בשדה התעופה בדובאי להיכנס לאחר שימלאו את טופס ה-E-visa.

הישראלים שעוכבו בשדה בדובאי והורשו להיכנס (צילום: שניאור פליישמן)
הישראלים שעוכבו בשדה בדובאי והורשו להיכנס‎ | צילום: שניאור פליישמן

על פי גורמים במשרד החוץ, האמירתים מבקשים שמעתה כל נוסע ימלא ויזה אלקטרונית - הוראה שלא עברה בצורה ברורה לחברות התעופה. טרם התברר אם מדובר בעניין הוויזות בלבד או גם בנושאים אחרים, והגורמים הבכירים ביותר במשרד החוץ מטפלים בנושא, כולל השר גבי אשכנזי.

במקביל, נדחו לזמן קצר הטיסות של ישראייר וארקיע לדובאי שהיו אמורות להמריא הבוקר. לנוסעים בנתב"ג נאמר להיערך לשהות ארוכה וסבלנית עד להתבהרות הנושא, אך לאחר ההודעה על מציאת פתרון (זמני לפחות) למשבר, בישראייר החלו בהכנות אחרונות ובעלייה למטוס לקראת המראה לדובאי. לטענת ישראייר, הם קיבלו אישור זמני קבוצתי ללא ויזה אלקטרונית כפי שיהיה בימים הקרובים. 

הרקע לשינוי במדיניות באמירויות עדיין לא ברור. מתברר שעוד אתמול החלו בעיות בנושא, ונוסעים מישראל התקשו להיכנס לאיחוד האמירויות. למרות זאת, הישראלים שהגיעו לאיחוד האמירויות ב-4 הטיסות שנחתו אתמול, הצליחו בכל זאת להיכנס למדינה. חלק מהנוסעים סיפרו שהתריעו בפניהם שאולי הטיסה תבוטל.

הישראלים שמעוכבים בנמל התעופה בדובאי (צילום: קובי צור)
הישראלים שמעוכבים בשדה התעופה בדובאי | צילום: קובי צור

הזעם בשדה: "ייאוש מוחלט, בלי אוכל ושתייה"

לפי גורמים בענף התעופה, האמירתים דורשים החל מהבוקר תשלום של בין 90 ל-300 דולר עבור כל ויזה, כאשר עד עכשיו לא הייתה לכך עלות. במשרד החוץ מנסים כל העת להסדיר את העניין מול השלטונות באמירויות. גורם בכיר במשרד העריך כי הסיבה לדחיית הכניסה של הישראלים היא כי בדובאי קיבלו מסרים על כך שהמדינה תהפוך לאדומה, ולא יתנו לאזרחים משם להיכנס לישראל - מה שהם רואים כהפרת ההסכם לכן מקשים על הישראלים.

השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה התערב באופן אישי ושוחח עם הישראלים התקועים בדובאי. בפנייה למקבילים האמירתים במשרד הפנים (האחראי גם על ביטחון הפנים) עימם מקיים השר קשרים מאז חתימת הסכמי השלום, הובטח שיפעלו מהר כך שבתוך כחצי שעה הישראלים יורשו להיכנס.

הישראלים שמעוכבים בנמל התעופה בדובאי (צילום: יוני קליין)
הישראלים שמעוכבים בשעה התעופה בדובאי | צילום: יוני קליין

"מה שאתם רואים עכשיו זה ביזיון מוחלט", סיפר קובי צור, אחד הישראלים שעוכב בשדה התעופה בדובאי, "אנחנו נמצאים פה בשדה תעופה כבר למעלה משעתיים. יש פה ילדים, תינוקות, אנשים אחרי לילה בלי שינה, וזה אחרי כל מאות השקלים והדולרים שהשקענו והבטיחו לנו שהכול בסדר. היינו בקשר עם פליי דובאי בשבוע האחרון באופן רציף, בכל זאת הם עשו סוג של הונאה - אין עם מי לדבר. למי שיש דרכון זר כבר לא נמצא פה ומי שמעוכב זה רק ישראלים. חבל מאוד שזה מה שקורה, אחרי שהם הבטיחו לנו שהכול בסדר, אין מה לדאוג והוויזות מאושרות".

הישראלים שמעוכבים בנמל התעופה בדובאי (צילום: יוני קליין)
הישראלים שמעוכבים בשעה התעופה בדובאי | צילום: יוני קליין

נוסע אחר שעוכב בדובאי סיפר: "כשהבנו שישראייר כנראה לא תקבל את האישורים הרלוונטיים, הוספנו כמעט 200 דולר ועברנו לחברת פליי דובאי כי הבטיחו לנו שזה הפתרון. אנחנו באמת עם כעס מאוד גדול פה, החברים פה מתארגנים לתביעת ענק נגד החברה. אם ידעו שיש בעיות, היו צריכים להשאיר אותנו בארץ ולא להעלות אותנו לטיסה. אנחנו כאן ממתינים עדיין ומחכים מאוד שהגורמים הרלוונטיים במדינת ישראל יעשו את הכול כדי שנוכל להיכנס למדינה".

אמיר וייס שעוכב גם הוא הוסיף: "אנחנו פה בייאוש מוחלט - לא יודעים מה קורה ואף אחד לא מסביר. הנציג של פליי דובאי אמר שכנראה נצטרך לשלם 300 דולר כל אחד על ויזה חדשה, וגם זה לא בטוח שיעזור לפתור את בעיה. כולנו בלי אוכל ושתייה, תינוקות ללא עגלה ומטרנה - מצב לא נעים ולא פשוט".

"דיווחנו לארץ שלא יוציאו עוד טיסות כדי שעוד אנשים לא יעמדו בסיטואציה ההזויה הזו", המשיך וייס, "נחתנו, ערכנו את הבידוק הביטחוני וביצענו בדיקת קורונה. לפני ביקורת הדרכונים כינסו את כולנו באולם, אמרו לנו שאין לנו ויזה. דיברנו עם משרד החוץ הישראלי שהסביר שאין לו הרבה מה לעשות, או שיסתדר או שיגרשו אותנו בחזרה לארץ".