50 עיתונאים ועובדי תקשורת נרצחו בשנת 2020, רובם במדינות שאינן נמצאות במצב של מלחמה - כך עולה מדוח שפרסם ארגון עיתונאים ללא גבולות. על פי הנתונים, חלה עלייה במקרים שכוונו כלפי כתבים שחוקרים פשע מאורגן, שחיתות או נושאים סביבתיים. 84% מאנשי התקשורת שנהרגו - נרצחו בשל עבודתם, לעומת 63% בשנת 2019.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המספר הכולל של עיתונאים שנהרגו השנה היה נמוך יותר הנתונים שדווחו בשנת 2019, אם כי בדוח ציינו כי פחות עיתונאים עבדו השנה בשל מגפת הקורונה. לפי הארגון, המדינות המסוכנות ביותר לעיתונאים הם - מקסיקו, הודו ופקיסטן. "כבר כמה שנים שהארגון ציין שעיתונאים חוקרים באמת נמצאים על הכוונת של מדינות או של קרטלים", אמרה פאולין אדס-מבל, העורכת הראשית של עיתונאים ללא גבולות.

חסן רוחאני, נשיא איראן  (צילום: AFP, GettyImages)
נשיא איראן חסן רוחאני, ארכיון | צילום: AFP, GettyImages

מקסיקו היא הקטלנית ביותר, עם שמונה עיתונאים שמצאו את מותם במדינה בשנה החולפת. "נותר קשר בין סוחרי סמים לפוליטיקאים, ועיתונאים שמעזים לסקר נושאים אלה ממשיכים להיות היעדים לרציחות ברבריות", נכתב בדוח שציין שאף אחד מרוצחי אנשי התקשורת במדינה טרם נענש.

"אירן אחראית לרצח רוב העיתונאים ב-50 השנים האחרונות"

בארגון ציינו לרעה את אפגניסטן, שם נרצחו השנה חמישה עיתונאים. בדוח ציינו כי חלה עלייה בהתקפות הממוקדות על עובדי תקשורת בחודשים האחרונים.

בארגון הדגישו את המקרה של רוחולה זאם, פעיל אופוזיציה אירני, שניהל ערוץ מדיה חברתית שגייס את מתנגדי המשטר. הוא הוצא להורג בדצמבר בטהרן. בדוח נכתב כי הוצאתו להורג "מאשרת את שיאה של אירן כמדינה שהרגה את רוב העיתונאים בחצי המאה האחרונה".

לא רק רצח: מאות עיתונאים נכלאו השנה

עדס-מבל אמרה כי ארגונה ציין גם את המגמה המתפתחת של אלימות כלפי עובדי תקשורת שמסקרים הפגנות, בעיקר במחאות בארצות הברית בעקבות מקרה הרצח של ג'ורג' פלויד ובצרפת נגד חוק הביטחון החדש.

בחלקו הראשון של הדוח נכתב כי הארגון מודאג מכך שהצעדים שננקטו על ידי ממשלות למאבק במגפה תרמו ל"שיא משמעותי בהפרות חופש העיתונות".

על פי הדוח, לא פחות מ-387 עיתונאים מסביב לעולם נכלאו בשנה האחרונה. "מספר גבוה מבחינה היסטורית", נכתב. 14 מהם נעצרו בשל סיקור משבר הקורונה. רק אתמול העיתונאית ג'אנג ג'אן נשלחה לארבע שנות מאסר בסין, לאחר שהייתה בין הראשונים לדווח על התפרצות הנגיף בווהאן.