שנת 2020 מתקרבת לסיומה, ורבים כבר ממהרים להגדיר אותה בתור "אחת השנים הגרועות אי פעם" במקרה הטוב, ו"השנה הכי גרועה שהייתה" במקרה הפחות טוב - אך אסור לשכוח שלבני האדם יש זיכרון קצר. בגלל הקורונה שנת 2020 אמנם הייתה מאתגרת ביותר, ובהחלט גבתה קורבנות רבים ושינתה לא מעט את אורח חיינו - אבל אם מסתכלים קצת אחורה, במהלך ההיסטוריה של האנושות היו שנים לא פחות קשות, ואולי אפילו יותר. אז לפי סדר כרונולוגי, אלו השנים שיגרמו לכם להרגיש ברי מזל שאתם חיים דווקא ב-2020.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

האם ידעתם שפעם, ממש מזמן, האנושות כמעט גוועה - פשוט בגלל מזג האוויר? רגע לפני שאתם מגחכים וממשיכים לקרוא, דעו לכם שמחקר בהרווארד קבע ששנת 536 הייתה השנה האיומה ביותר בהיסטוריה. כן, אפילו יותר מהמגפה השחורה שהרגה מיליונים. במשך 18 חודשים רצופים ערפל מסתורי כיסה את אירופה, המזרח התיכון וחלקים מאסיה - שנותרו בחשיכה קבועה. המצב הנוראי גרם לשלגים בקיץ בסין, ליבול אפסי, לבצורת קיצונית, לרעב ולמחלות ברוב חצי הכדור הצפוני.

צפו: הכי קרוב להר געש שתגיעו אי פעם (צילום: AP)
האנושות כמעט גוועה. התפרצות געשית באיסלנד | צילום: AP

לפי החוקרים, כל אלו היו תוצאה של אסון טבע - התפרצות געשית באיסלנד. הטמפרטורה בקיץ שנת 536 צנחה ב-1.5 עד 2.5 מעלות, והדבר היווה את ההתחלה של העשור הקר ביותר ב-2,300 השנים האחרונות. פתאום מעריכים יותר את החום הישראלי החונק באוגוסט? 

//img.mako.co.il//2020/12/10/year2.png

בגלל התקררות אקלים קיצונית, שררה באירופה תקופת רעב המוני במהלך ימי הביניים, משנת 1315 עד שנת 1322. במהלך שנים אלו, אנשים ניזונו בעיקר מליקוט צמחים, שורשים, אגוזים ואף קליפות עצים ביערות. וכשאלו אזלו - פנו לבשר סוסים וכלבים, שהפכו מצרך יקר. הרעב גרם לשתי תופעות הפוכות באוכלוסייה: חלק מהמבוגרים הרעיבו את עצמם עד מוות על מנת לאפשר לבני משפחתם הצעירים יותר לאכול - ובכך לשרוד.

תקופת הרעב הגדול בימי הביניים
נטישת ילדים וקניבליזם. תקופת הרעב הגדול

מצד שני, היו לא מעט דיווחים באותה תקופה על נטישת ילדים, ואפילו קניבליזם. יש האומרים שהסיפור "עמי ותמי" ממעשיות האחים גרים נכתב בהשראת התקופה הזו, והתופעה של נטישת ילדים לגורלם ביערות.

//img.mako.co.il//2020/12/12/year3.png

"המוות השחור" או "המגפה השחורה" הייתה מגפה שהכתה באסיה ובאירופה בכמה גלים במשך כחמש שנים (1347–1351) וקטלה, לפי הערכות שונות, בין 75 ל-200 מיליון בני אדם. חושבים שמספר מקרי המוות מהקורונה הוא בלתי נתפס? ובכן, בפרק זמן של 18 חודשים המגפה השחורה הרגה לפחות שליש מאוכלוסיית אירופה.

יש המייחסים את הכינוי "המוות השחור" לכתמים השחורים שהופיעו על עורם של החולים ולעיגולים השחורים מתחת לעיניהם. בכמה עדויות מהתקופה מתואר כי כלבים קרעו את גופות המתים ששכבו ללא קבורה ברחובות, ובני האדם באמת האמינו שסוף העולם הגיע. אם היום אתם מרשים לעצמכם להיאנח בתסכול על הזמן הארוך שלוקח למצוא חיסון לקורונה - ובכן, המצב שלנו יותר מנהדר לעומת בני האדם דאז. בימי הביניים רוב הידע הרפואי היה תיאורטי בלבד, ולימודי הרפואה באוניברסיטאות כמעט ולא כללו לימוד מעשי. רוב האוכלוסייה האמינה שמחלות ומגפות הן עונש מהאל על חטאיהם. מעניין אם גם אז היו מכחישים למגפה...

המגפה השחורה
הרגה לפחות שליש מאוכלוסיית אירופה. המגפה השחורה

אבל לא הכול היה שחור בתקופת המוות השחור: המגפה שינתה סדרי עולם בכל הנוגע לרפואה, אי-שוויון, ואומנויות. אחד המקרים הבולטים הוא היחס לנשים - באופן מסורתי, לפני המגפה, הועסקו נשים בכנסיות ובמנזרים ככוח עזר, ושימשו בעיקר ככובסות ומנקות. אבל, בגלל החללים הרבים, סבלו מוסדות הדת ממחסור חמור של כמרים ונזירים. בשל הצורך בביצוע "הווידוי שלפני המוות", התיר הבישוף של ויילס ובאת' בשנת 1349 - בצעד חסר תקדים - להתוודות גם בפני נשים.

//img.mako.co.il//2020/12/10/year4.png

הספרדים, ששאפו להפיל את האימפריה האצטקית, השתמשו במגפת "האבעבועות השחורות" הקטלנית כנשק ביולוגי. הספרדים הגיעו בשנת 1520 לחופי מקסיקו עם נשא של המגפה (בחלק מהדיווחים נטען שהם שלחו בגדים נגועים במחלה כ"מתנה"). באותם ימים לא היו באמריקה מטוסים, רכבות או אוטובוסים - מה שסייע בימינו להתפשטות הקורונה בכל העולם - ולמרות זאת עד סוף השנה התפשטה המגפה הקטלנית בכל מרכז אמריקה.

אבעבועות שחורות
השתמשו בה כנשק ביולוגי. מגפת האבעבועות השחורות

עד כמה חמור היה הנזק? המגפה הרגה עשרות מיליוני בני אדם. דווח כי אוכלוסיית דרום אמריקה נאמדה בתחילת המאה ה- 16 בעשרות מיליון איש, אך עד סוף המאה ה- 16 צנח האומדן למיליון איש בלבד. נגיף האבעבועות השחורות אמנם אינו הגורם היחיד – היו גם המלריה, הכולרה והפוליו. אבל ככל הנראה האבעבועות השחורות, או "המוות האדום" כפי שכונו, הם שגרמו את מרבית המיתות. המגפה, בשילוב המלחמה הקשה עם הספרדים, אכן הביאה לבסוף לנפילתה של האימפריה.

//img.mako.co.il//2020/12/10/year5.png

עד כה דיברנו על אסונות באירופה ובארצות הברית, אך אסור לנו לשכוח את רוסיה. ב-19 בפברואר 1600 התפרץ הר הגעש ואינאפוטינה בדרום פרו בסדרת התפרצויות הנחשבת כהתפרצות הגעשית הגדולה ביותר בהיסטוריה של דרום אמריקה, ובמהלכה נהרגו יותר מ-1,500 איש. האפר גרם לכך ששנת 1601 הייתה שנה קרה מאד בחצי הכדור הצפוני.

ארקיפה שבדרום פרו במהלך ההתפרצות הר הגעש ואינאפוטי
ארקיפה שבדרום פרו במהלך ההתפרצות הר הגעש ואינאפוטינה

כמו בימי הערפל המסתורי של שנת 536, החקלאות נפגעה קשה מכול מהתנאים החריגים. בעקבות ההתפרצות נגרם רעב המוני ברוסיה בשנים 1603-1601. יותר מחצי מיליון בני אדם גוועו למוות, ובחלק מההערכות אפילו טוענים שמספר הנספים הגיע ל-2 מיליון. 

//img.mako.co.il//2020/12/10/year8.png

השנה הזו מוקדשת במיוחד לאלו שחושבים שהקורונה דומה לשפעת, או שהשפעת פחות גרועה. אומנם מחלת השפעת שאנחנו מכירים כיום ברוב המקרים המוחץ לא תביא למוות, אבל זה ממש לא תמיד היה ככה. "השפעת הספרדית" הייתה מגפת שפעת מהקטלניות שידע העולם, ועל פי מרבית ההערכות נדבקו בה כ-500 מיליון בני אדם (כשליש מאוכלוסיית העולם באותה עת), ומתו ממנה בין 20 ל-50 מיליון. ליד השפעת הספרדית, הקורונה נראית כמו גור אריות - בעיקר בגלל העובדה שהשפעת הספרדית פגעה לרוב באנשים בגילאי 20–40, מה שהפך אותה ליוצאת דופן לעומת מחלות אחרות, שבהן המתים היו בעיקר תינוקות, קשישים וחולים כרוניים.

חיילי צבא ארה"ב מאושפזים בבית חולים בקנזס בשל השפע
חיילי צבא ארה"ב שחלו בשפעת הספרדית מאושפזים בקנזס

למרות שיעורי ההדבקה והמוות הגבוהים, חלף זמן רב עד שידיעות על המגפה התפרסמו בכלי התקשורת – המדינות שהיו בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה צנזרו את הפרסומים על ההידבקות הנרחבת מחשש שידיעות כאלו יסייעו לאויב. המחלה קיבלה את הכינוי "שפעת ספרדית" פשוט משום שבספרד, שלא השתתפה במלחמה, התקשורת לא צונזרה והמגפה סוקרה בהרחבה.

ויש גם זווית מקומית: אולי מתסכל לגלות, שדווקא עם השפעת הספרדית בארץ ישראל ידעו להתמודד מצוין - ומתועדים עשרות מקרים בלבד של הידבקות במגפה בארץ.

//img.mako.co.il//2020/12/10/year7.png

לא באמת חשבתם שנעשה כתבה על השנים הגרועות ביותר בהיסטוריה בלי להזכיר את ה"כוכבת הראשית", נכון? מלחמת העולם השנייה, שפרצה ב-1 בספטמבר 1939, הייתה המלחמה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית, והובילה ל-65 מיליון אבידות בנפש לפחות - יותר מכל מלחמה אחרת. קשה לבחור שנה אחת מתוך התקופה הזו, שבה אירוע קטלני אחד הוביל לשני בשרשרת אירועים אסוניים בקנה מידה חסר תקדים.

כ-3% מאוכלוסיית העולם כולו נמחתה מעל פני האדמה, וייתכן שיותר מכך: עד ימינו נמשכים הוויכוחים על היקף האזרחים שמתו מנזקי המלחמה. במשך שש שנים עקובות מדם, כמעט כל מדינות העולם השתתפו במלחמה בצורה ישירה או עקיפה. 

The Fallen of World War II from Neil Halloran on Vimeo.

במהלך המלחמה התרחשה השואה - הכחדת כ-6 מיליון יהודים ברחבי אירופה וגם בצפון אפריקה. ב-1942 הגיעה ההשמדה ההמונית לשיא, כאשר "הפתרון הסופי" שהגה אדולף היטלר הורחב לכל אירופה. באותה שנה גם בוצעה המתקפה היפנית על פרל הרבור שהכניסה את ארצות הברית למלחמה. באוגוסט 1945 נעשה השימוש הראשון והיחידי עד כה בנשק גרעיני למטרות צבאיות, בהפצצתן של הערים היפניות הירושימה ונגסאקי על ידי האמריקנים. עשרות אלפי בני אדם מתו ברגע אחד, ועוד רבבות נספו בשבועות ובחודשים לאחר הטלת הפצצות כתוצאה מהפיצוצים, הקרינה והלהבות.

התמונות ששינו את מלחמת העולם השנייה (צילום: ASSOCIATED PRESS)
שתי פצצות אטום גרמו לנזק עצום | צילום: ASSOCIATED PRESS

//img.mako.co.il//2020/12/10/year8.png

בתקופה שבין השנים 1958–1961 מתו מיליוני סינים מרעב - וזהו ככל הנראה הרעב ההמוני הקטלני ביותר בהיסטוריה האנושית. למרות שהבצורת הייתה גורם תורם, הפעם הטבע הוא לא האחראי העיקרי לאסון, אלא שליט סין באותו תקופה - מאו דזה-דונג. הרעב היה תוצאה של תוכניתו "הקפיצה הגדולה קדימה", שמטרתה הייתה לתעש במהירות את המדינה. 

הרעב הגדול בסין
הרעב ההמוני הקטלני בהיסטוריה. הרעב הגדול בסין

במסגרת התוכנית, מיליונים עסקו בייצור פלדה ובהפקת פחם שלא היה בהם כל צורך, בעוד שהצורך הבסיסי ביותר - ייצור מזון - נזנח. ואם זה לא היה גרוע מספיק, כדי לעמוד בתשלומים עבור המכונות והמפעלים הרבים שנדרשו למתווה, נאלצה סין לשלם במזון רב - מה שרק החמיר את הרעב הקשה במדינה. לפי הנתונים של הממשלה הסינית, 15 מיליון איש מתו מרעב בתקופה זו, אבל מחקרים שונים מצביעים על מספרים גבוהים בהרבה - בין 20 ל-43 מיליון נספים.

מגפת הקורונה אומנם גבתה קורבנות רבים בארץ ובעולם וגרמה לנזקים כבדים, אך החיסון כבר באופק ואיתו התקווה שגם 2020 תהפוך לזיכרון עמום עם תחושה מרה. וכשחוזרים בזמן לחלק מהשנים המקוללות האלה, פתאום קנס על מסכה או שיעורים בזום לא נראים כל כך רע, נכון?