בעוד שבישראל היציאה מהסגר השני איטית ומבולגנת - מתוכנית של 9 שלבים לתוכנית של 3 שלבים ולבסוף התמוטטות של התוכנית כולה עם העלייה המחודשת בתחלואה - באירופה הדברים נראים אחרת. בצרפת הכריזו על שלושה שלבי יציאה שיחלו בשבוע הבא ויימשכו חודש בלבד, באנגליה יוצאים מהסגר וחוזרים לתוכנית הרמזור, ובגרמניה מבקשים להחמיר את ההגבלות רק כדי לפתוח לקראת חג המולד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתום חודש של סגר הודיע נשיא צרפת, עמנואל מקרון, על שלושה שלבי יציאה, הראשון שבהם יחל כבר בסוף השבוע הקרוב. במסגרת שלב זה עסקים לא חיוניים, כמו מספרות וחנויות בגדים, ייפתחו מחדש אך יצטרכו להמשיך להקפיד על מגבלות ריחוק קפדניות וייסגרו בשעה 21:00 בערב. כנסיות ומוסדות תרבות מסוימים יוכלו להיפתח מחדש החל מ-1 בדצמבר, עם מקסימום 30 מבקרים.

על פי הנאום שנשא מקרון בטלוויזיה, הצרפתים יורשו להתאמן ברדיוס של 20 קילומטר מבתיהם במשך שלוש שעות, במקום הקילומטר הנוכחי שמותר ומגבלה של שעה אחת מחוץ לבית. אם מספר הנדבקים ירד לכ-5,000 ביום, הסגר יוסר רשמית ב -15 בדצמבר, מה שיאפשר לצרפתים לנסוע בחג המולד. עוד אמר מקרון כי העוצר הלילי ישאר בתוקף בתקופה הקרובה, למעט ב-24 וב-31 בדצמבר.

סגר בצרפת (צילום: רויטרס)
הסגר הלילי בצרפת יימשך | צילום: רויטרס

השלב השלישי והאחרון של שחרור הסגר יחל ב-20 בינואר, ובו צפויות המסעדות להיפתח מחדש. "עלינו לעשות כל שביכולתנו כדי למנוע גל שלישי וסגר שלישי", פנה מקרון לציבור הצרפתי. "אתם חייבים למלא תפקיד מרכזי בזה. אני פונה לאחריות ולמשמעת של כל אחד ואחת מכם". 

גם בבריטניה הכריז השבוע ראש הממשלה בוריס ג'ונסון על סיומן של ההגבלות החל מהשבוע הבא, לאחר כחודש של סגר. לפי הודעת ג'ונסון, כבר ב-3 בדצמבר יוכלו חנויות, חדרי כושר, מספרות ושירותי הפנאי להיפתח. בריטניה עצמה תחזור למדיניות הרמזור שלה, שמטילה הגבלות נקודתיות במקרה של עלייה בתחלואה.

בספרד ובגרמניה מחמירים הגבלות

אך לא כל המדינות באירופה יוצאות מהסגר. בספרד, שרשמה אמש 537 מקרי מוות מהקורונה, הממשלה מתכננת להגביל את מפגשי החג לשישה אנשים בלבד ולקבוע עוצר בין השעות 01:00 לשש בבוקר  בערב חג המולד ובראש השנה האזרחית, כך על פי הדיווחים בעיתונים הספרדיים.

ספרד נמצאת במצב חירום מאז סוף אוקטובר. שר הבריאות שלה, סלבדור אילה, כבר התווה את תוכניות הממשלה לסבב החיסונים הראשון ביום שלישי, ואמר כי האנשים הראשונים שיקבלו את החיסון יהיו תושבי בתי האבות והצוותים הסיעודיים, עובדי מערכת הבריאות ובעלי מוגבלויות חמורות. הממשלה מקווה לחסן 2.5 מיליון אנשים בקטגוריות אלה בין ינואר לסוף מרץ בשנה הבאה.

לונדון בקורונה (צילום: reuters)
לונדון יוצאת מהסגר | צילום: reuters

16 המדינות הפדרליות של גרמניה צפויות לאשר כינוסים של עד 10 אנשים במהלך תקופת החגים, על פי טיוטת ההצעה שבה ידונו היום השרים הבכירים וקנצלרית המדינה, אנגלה מרקל. גרמניה סגרה את הברים, המסעדות ומקומות הבילוי למשך חודש ב-2 בנובמבר, בתי הספר והחנויות נותרו פתוחים ומפגשים פרטיים הוגבלו לעשרה אנשים משני משקי בית בלבד.

על פי התוכנית החדשה, ההתכנסויות יוגבלו לחמישה אנשים בלבד עד לחופשת חג המולד ב-24 בדצמבר. גם תצוגות הזיקוקים הפומביות של ערב השנה החדשה יהיו אסורות, אך חגיגות משפחתיות יהיו מותרות "אם כי בקנה מידה קטן יותר", נכתב בטיוטה. ראש עיריית ברלין, מייקל מולר, אמר כי הוא בטוח שהצעדים יאושרו, ואחרים הסכימו כי נכון יהיה להאריך את הסגר הלאומי עד ל-20 בדצמבר כדי לאפשר התכנסויות משפחתיות בחג המולד.

רחוב רמבלה בהוספיטלט דה יוברגאט (צילום: Cesc Maymo, Getty Images)
ספרד מחמירה את ההגבלות | צילום: Cesc Maymo, Getty Images

בבירת פינלנד, הלסינקי, הציגו מגבלות חמורות לאור העלייה החדה בתחלואה בעיר. בתי הספר התיכוניים, הספריות ובריכות השחייה נסגרו, וקיומם של אירועים ציבוריים ייאסר. ראש ממשלת פינלנד, סנה מרין, הזהירה ביום שני כי אם הצעדים האזוריים החדשים יתברו כלא יעילים - היא תיאלץ להכריז על מצב חירום נוסף. בפריסה ארצית, אחוז ההדבקה בפינלנד נותר הנמוך ביותר באיחוד האירופי, עם 69 מקרים חדשים ל-100 אלף איש במהלך השבועיים האחרונים, אך באזור הלסינקי הוא עלה ל -159 ל-100 אלף איש.

משרד הבריאות בשוודיה, שגישתה נוגדת הסגרים משכה את תשומת הלב הבינלאומית, מתח ביקורת על "ליקויים חמורים" בבתי אבות, שמהווים כמעט מחצית מ- 6,400 מקרי המוות בשוודיה. ראש הממשלה, סטפן לופבן, הודה בחודש מאי כי המדינה לא הצליחה להגן על זקניה, ואמר כי אף אחד מ -21 האזורים בשבדיה לא לקח אחריות מספקת על הטיפול בתושבי בית החולים, חמישית מהחולים לא קיבלו שום הערכה פרטנית על ידי רופאים.