סדרה של הודעות טקסט שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס חושפות את מידת הלחץ שהופעל על עובדי מדינה רוסים להשתתף בניסויים הקליניים של החיסון "ספוטניק 5", עד כדי איום בפיטורים אם לא ייעתרו. מקור בעיריית מוסקבה ששוחח עם רויטרס סיפר שכל המחלקות בעירייה, שבה עובדים כ-20 אלף אנשים, קיבלו מכסות שעליהם למלא במתנדבים לניסויים בחיסון.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לפי הפרסום, בסוף חודש ספטמבר בכיר בעיירת מוסקבה שלח סדרה של הודעות טקסט לעובדיו שבהן נכתב: "חברים! מה זו התחבולה הזו??". ההודעה נשלחה לאחר שעובדי העירייה סירבו לקחת חלק בשלב הניסויים בבני אדם של החיסון ספוטניק 5 הרוסי. הבכיר גם הביע חוסר שביעות רצון מהעובדה שעובדים רבים נרשמו לקבלת חיסון לשפעת, וטען שעשו זאת כדי להתחמק מהשתתפות בניסוי: "על מי אתם מנסים לעבוד?", כתב בהודעה, "החיסון לקורונה הוא בעדיפות עליונה!"

בהודעות נוספות אמר הבכיר שעל כל עובד שהסכים לקבל את החיסון לשפעת להירשם גם לניסויים של ספוטניק חמש, לאחר המתנה של חודש בין זריקה לזריקה. בנוסף, הוא דחק בעובדים לרשום גם את בני משפחתם וחבריהם להשתתף בחיסון וכתב: "לפחות שני אנשים לכל עובד!".

רוסיה פיתחה חיסון נגד קורונה - ספוטניק 5 (צילום: Tatyana Makeyeva, רויטרס)
רוסיה פיתחה חיסון נגד קורונה - ספוטניק 5 | צילום: Tatyana Makeyeva, רויטרס

הבכיר סירב להגיב על הדברים, אך ממשרד הבריאות הרוסי נמסר שהחיסון עבר בהצלחה שני שלבים של הניסויים הקליניים, והתוצאות הראו רמת בטיחות גבוהה. עוד הוסיפו כי ההחלטה להשתתף בניסויים הייתה על בסיס התנדבותי בלבד, ולאחר בדיקה רפואית מקיפה.

לחץ נוסף הופעל על עובדי מערכת הבריאות. בכירה באחת המרפאות של משרד הבריאות במוסקבה שלחה הודעה לעובדי המרפאה בחודש אוקטובר, שבה נכתב: "במרפאה שלנו יצאה הוראה להתחסנות חובה בחיסון נגד קורונה לכל העובדים. הוא נמצא תחת פיקוח של משרד הבריאות במוסקבה. אם תסרבו להתחסן, אתם עלולים להיות מושעים מהעבודה. יש בסיס חוקי לזה".

במרפאה טענו בתגובה שמוסקבה היא חלק ממספר אזורים שבהם עובדי מערכת הבריאות מקבלים הזדמנות להתחסן נגד קורונה, וכי ההוראה שיצאה מראה כמה אכפת לעובדי המרפאה מהניסוי. גם שם טענו שהבחירה להתחסן היא על בסיס התנדבותי בלבד.

סימני השאלה סביב החיסון הרוסי לקורונה
סימני השאלה סביב החיסון הרוסי לקורונה

הניסויים בחיסון ספוטניק 5 החלו בתחילת ספטמבר, ונמצא כעת בשלביו הסופיים. כ-20 אלף אנשים לקחו חלק בניסוי עד כה, ועל פי תוצאות שהתפרסמו על ידי הממשלה החיסון הראה כ-92 אחוזי יעילות. השבוע אמרו ברוסיה שכבר חיסנו כמאה אלף אזרחים שנחשבים בסיכון גבוה כמו אנשי צבא, רופאים ומורים.

בביצוע הניסויים מוסקבה נעזרת בעובדי מדינה רוסים שמקבלים משכורת מהממשלה. בסוכנות הידיעות רויטרס שוחחו עם 32 משתתפים בניסוי, 30 מהם העידו ששמעו על הניסוי במקום עבודתם. תשעה מהמתנדבים, עובדי מדינה שביקשו להישאר בעילום שם, אמרו שהופעל עליהם לחץ על ידי מעסיקיהם לקחת חלק בניסוי, אך הודו שלא קיבלו זריקה בניגוד לרצונם. מספר מומחים לאתיקה רפואית אמרו שלחץ מסוג זה יכול להעיב על תוצאות הניסוי, ושהצעדים האלה מדאיגים.