הנגיף הקטלני, שחדר לחיינו מאז חודש מרץ – לא רק אילץ אותנו ואת העולם כולו להיפרד מההרגלים הישנים, אלא בעיקר הוביל לאבדות קשות בנפש. באיטליה נרשמו עד כה קרוב ל-70 אלף מקרי מוות כתוצאה מהגלים של מגפת הקורונה. כעת, קרובי המשפחה של הקורבנות בחרו להעלות הילוך – ולנקוט בצעדים משפטיים נגד ראש הממשלה ג'וזפה קונטה, שר הבריאות רוברטו ספרנזה ונשיא אזור לומברדיה אטיליו פונטנה, בגין רשלנות בטיפול במגפה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התביעה של 500 בני המשפחות מתמקדת במהלך של הרשויות לפתוח מחדש את בית החולים בברגמו, שעות לאחר ההתפרצות שם ב-23 בפברואר. בעקבות זאת, לא צלח הניסיון להטיל סגר מיידי בעיירה ובנמברו הסמוכה - למרות אזהרות המדענים עוד בתחילת מרץ.

חיילים ברחובות איטליה בזמן מגפת הקורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הסגר באיטליה נכשל | צילום: רויטרס, רויטרס_

במהלך המשפטי טוענים התובעים כי איטליה נפגעה מהיעדר תוכנית מגפה לאומית מעודכנת, ומכישלונן של הרשויות האזוריות ליישם תוכנית מקומית, שאמורה הייתה להיות מפותחת ומפוקחת על ידי מובילי התוכנית הלאומית. עורכת הדין שמובילה את התביעה, קונסואלה לוקאטי, מבקשת פיצוי בסך 259 אלף אירו עבור כל אחת מ-500 המשפחות שהגישו את התביעה.

"גם אם התוכנית הייתה מיושמת - היא לא הייתה עובדת"

עד כה הוגשו 300 תלונות משפטיות שונות המפרטות כיצד חלק מהקורבנות מתו, והתובעים בברגמו כבר החלו בחקירת הרשלנות לכאורה, מצד הרשויות. עו"ד לוקאטי אמרה לתקשורת המקומית, כי המחקר שנערך בחודשים האחרונים "יאפשר להטיל אחריות ברורה - הממשלה ומנהיגי האזור אחראים להפרת הכללים. החוק מחייב את הממשל באיטליה להחזיק בתוכנית לאומית ועל הרשויות האזוריות ליישם תוכנית אזורית נאותה".

לוקאטי טענה שלא זו בלבד שהתוכנית של איטליה לשעת מגפה הייתה מיושנת מאוד, אלא שמעולם לא נבדק אם היא אכן עובדת. "לא היו להם הנחיות", הדגישה. "גם אם התוכנית הייתה מיושמת, היא לא הייתה עובדת. חסרה סדרה של צעדים שהיו צריכים לבצע כדי להיות מוכנים למגפה הזו".

"האזרחים נתנו למדינה ולממשל האזורי את התפקיד להגן על חייהם והם לא עשו זאת", ציינה. לוקאטי, שאביה מת גם הוא מהקורונה, הסבירה שהמטרה היא לא הפיצוי הכספי - אלא שהשלטונות ייקחו אחריות. "זה יכול להיות רק אירו אחד, אבל מה שהוא ידגיש זה את האחריות וקבלת האחריות".

קורונה איטליה מסיכה בידוד (צילום: Sakchai Lalit | AP)
התושבים טוענים: "האזרחים נתנו למדינה את התפקיד להגן על חייהם - והיא לא עשתה זאת" | צילום: Sakchai Lalit | AP

אחד מבני משפחות השכולים, לוקה פוסקו, אמר: "אנו רואים בהליך המשפטי ניסיון למתוח קו ברור בין מה שמקובל למה שאסור שיהיה מקובל לעולם. "באיטליה, ביום חג המולד, יהיו 70 אלף כיסאות ריקים. עם תכנון הולם, כפי שהתבקשנו שוב ושוב על ידי האיחוד האירופי וארגון הבריאות העולמי - אנו בטוחים שהיו הרבה פחות".