אף מדינה לא יודעת בוודאות את המספר הכולל של האנשים שנדבקו בקורונה בשטחה, וכלל המידע שנאסף על מצב וקצב ההדבקה - ידוע מאלו שבחרו להיבדק בלבד. לנוכח העובדה שרק אלו שנמצאו חיוביים במעבדה נספרים כמקרים מאומתים, ניתוח והבנת מימדי ההתפרצות תלויה ישירות בכמות הבדיקות. על כן, מדינות רבות שמות דגש מיוחד על הרחבת מערכי הבדיקות. 

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בלי בדיקות אין נתונים, כך גם טוענים בארגון הבריאות העולמי: "בדיקות הן החלון שלנו להבנת המגפה. ללא נתונים על מי נגוע בנגיף אין לנו שום דרך להבין את המגפה, בלי הנתונים האלה אנחנו לא יכולים לדעת אילו מדינות מצליחות, ואילו מדינות לא. כדי להבין לעומק את מצבה של כל מדינה עלינו לדעת כמה בדיקות קורונה נערכות בה".

ארגון הבריאות העולמי (צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images)
ארגון הבריאות העולמי | צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images

ובאמת, קיימים הבדלים עצומים בין מדינות. בחלק מהמדינות, כמו אוסטרליה, דרום קוריאה ואורוגוואי, יש שיעור חיובי של פחות מ -1% - נדרשות מאות ואף אלפי בדיקות כדי למצוא מקרה אפילו מקרה אחד מאומת. במדינות אחרות, כמו מקסיקו ובוליביה, שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 20% –50% ואפילו יותר, אבל פעמים רבות אין דרך לדעת זו, כי לא נערכות מספיק בדיקות. על פי קריטריונים שפרסם ארגון הבריאות העולמי בחודש מאי, שיעור חיובי של פחות מ -5% מהווה אינדיקטור לכך שהמגפה נמצאת בשליטה במדינה.

בסלובניה יבדקו מורים, חיילים ושוטרים

סלובניה, על שני מיליון אזרחיה, נפגעה קשה מהגל השני. כמעט 1,600 בני אדם מתו לאחר שנדבקו בנגיף ויותר מ-80 אלף אזרחים נדבקו. בתתחיל השבוע תתחיל שם תכנית ארצית לבדיקה המונית, לאחר שמגבלות הסגר שהוטלו לא הצליחו לרסן את התפשטות הנגיף.

שר הבריאות הסלובני, תומז גנטאר, הודיע ​​גם כי אמצעי הסגר שהיו בתוקף מאז אמצע נובמבר - כולל איסור על כמעט כל התכנסות ציבוריות, סגירת עסקים והשעיית התחבורה הציבורית - יוארכו לפחות בעוד שבוע. "קיוויתי שהמגבלות יובילו לתוצאות טובות יותר", הוא אמר. הממשלה תרחיב את תוכנית הבדיקות מהצוותים הרפואיים ותכלול מורים, חיילים, שוטרים ונותני שירות נוספים.

גנטאר הוסיף כי עד סוף השנה בדיקות שמספקות תוצאה בתוך דקות ספורות, יוצעו לכל האזרחים. "בגלל המספר הגבוה של הנדבקים בכל יום, אנחנו לא יכולים לעקוב אחר כל אנשי הקשר ולכן פרוייקט עריכת בדיקות מסיבי הוא מהלך הגיוני", הסביר.

דרום קוריאה - הרחבת מערך הבדיקות

דרום קוריאה החלה בפריסת כוחות צבאיים כדי לסייע לעובדי שירותי הבריאות במאבק בקורונה. זאת, לאחר שנשיא המדינה מון ג'ה-אין הורה השבוע לממשלה "לגייס כל משאב זמין" כדי לעקוב אחר התפשטות הנגיף ולהרחיב את מערכת הבדיקות .

הממשל הקוריאני החליט להרחיב את מבצע הבדיקות לאחר שמספר הנדבקים היומי במדינה הגיע ביום ראשון ל-615 ומספר החולים הנמצאים בהסגר הגיע ל-8,311, המספר הגבוה ביותר בדרום קוריאה אי פעם. שיעור הבדיקות החיוביות במערך הבדיקות האחרון עמד על 4.2%, עלייה חדה לעומת ממוצע השנה האחרונה - 1.2%. הנשיא מון אמר כי אתרי הבדיקות צריכים לפעול שעות ארוכות יותר, כדי לאפשר לעובדים להיבדק בזמן שנוח להם, וכי יש להקים מתקני בדיקה נוספים.

דרום קוריאה נחשבת לחלוצה בתהליכי הבדיקות והמעקב, אבל גם שם מביעים ספק ביכולת המערכת להתמודד עם הזינוק האחרון. דונג קאו-סו, תושב סיאול מספר: "במקום להיפגש במועדוני לילה, אנשים עורכים מסיבות פרטיות בחדרי מלון שקשה לשלוט בהם. יש חשש שכאן בדרום קוריאה, יש תפקיד למה שנקרא - עייפות פנדמית".

תלמידי בית ספר בדרום קוריאה (צילום: רויטרס_)
הקורונה בדרום קוריאה | צילום: רויטרס_

דרום קוריאה נמנעה מסגרים והשתמשה במערכת אינטנסיבית של מעקב, בדיקות ובידוד כדי להדוף את שני גלי הקורונה הקודמים. אולם עם הגל השלישי, הרשויות מטילות הנחיות קפדניות יותר לריחוק חברתי בבירה סיאול. בדרום קוריאה קיימת מערכת של חמש דרגות והמגבלות האחרונות הללו יעמדו על 2.5. משמעות הדבר היא הגבלות נוספות על מסעדות, על התכנסויות בתוך הבתים, תחבורה ציבורית עם מכסה של 50% על מספר הנוסעים.

מקסיקו מפוצלת מול הנגיף

יממה לאחר שמקסיקו הפכה למדינה הרביעית בעולם שעברה 100 האלף מקרי המוות מקורונה, הנשיא וראש עיר הבירה עדיין לא מתרגשים. המספר כולל רק מקרי מוות של חולי קורונה שאושרו, אך במקסיקו ובארגון הבריאות העולמי חוששים שמספר המתים האמיתי גבוה בהרבה.

בסוף אוקטובר, מחקר ממשלתי על עודף תמותה מצא כי דווקא 140 אלף ממקרי המוות השנה נובעים מנגיף הקורונה החדש, מספר שרק גדל מאז. על פי הבדיקות הרישמיות יש מיליון נדבקים במקסיקו. גורמים רשמיים מסכימים שהמספר כנראה גבוה בהרבה, אולם בלתי ידוע בגלל כמות הבדיקות הנמוכה.

הנשיא אנדרס מנואל לופז אוברדור, טוען שהביקורת על מדיניות הממשל מול המגפה במדינה היא מתקפה פוליטיות של "אוכלי נבלות". הממשל שלו הטיל בעבר ספק בתועלתן של מסכות והוא עצמו לא עוטה מסכה כמעט אף פעם.

אוברדור גם הגן על שיעור הבדיקות הנמוך מאוד במדינתו. "למה לשנות?" הוא תמה ביום שישי בנוגע למדיניות המגפה של ממשלו. "רק בגלל שאלה שנהגו לגנוב ולבזוז לא אוהבים את מה שאנחנו עושים, או לא אוהבים לראות אותנו בשלטון?"

עוזר שר הבריאות, הוגו לופז-גאטל, דחה בכעס את הביקורת על כך שהממשלה נותנת עצות סותרות וממעיטה שוב ושוב בחשיבות הבדיקות. "המגפה נוראית כשלעצמה, לא צריך להוסיף לה דרמה", אמר לופז-גטל, וטען שכלי התקשורת מתמקדים במספר המתים כדי למכור עיתונים או לעורר "עימות פוליטי". "הצבת נתונים סטטיסטיים בעמוד הראשון אינה עוזרת", אמר.

מקסיקו מול המגפה היא מדינה מפוצלת. חלק מהמקסיקנים לא מודאגים מהנגיף ולא עוטים מסכות, אחרים פוחדים ולא יוצאים מהבית. מערכת הבדיקות שם מצומצמת ומוגבלת, ורק אנשים עם תסמינים חמורים נבדקים שם. למעשה, רק -2.5 מיליון בדיקות קורונה נערכו במדינה של 130 מיליון אזרחים. כמו כן, במדינה יש חשש מביקור בבתי חולים ורבים בוחרים בטיפול ביתי על ידי קרובי משפחה.

מקסיקו סיטי עשתה צעד בכיוון אחר ופתחה מרכזי בדיקה בכמה מהשכונות החולות ביותר והתחילה לספק בדיקות מהירות אפילו לחסרי הסימפטומים "מה שאנחנו עושים זה להגדיל באופן משמעותי את מספר הבדיקות, מה שעוזר לנו מאוד לבודד מקרים חיוביים", אמרה ראש העיר קלאודיה שיינבאום.

בדיקות מהירות באיטליה

איטליה הייתה המדינה הראשונה באירופה שהימרה בגדול על הבדיקות מהירות של אנטיגן (סגנון אחר של בדיקה) והתוצאות עודדו את בריטניה, ארצות הברית, סלובקיה ומדינות אחרות ללכת בעקבותיה. בדיקות האנטיגן מדויקות בערך ב-80%-90%, אך הן לא הצליחו לעצור את ההתפרצות. מ-500 מקרים ביום באוגוסט, כשהופצו הבדיקות המהירות לראשונה, המספרים עלו ליותר מ-35,000 ליום החודש.

"לא משתמשים במבחנים האלה כמו שצריך, הם פשוט מופצים באופן אקראי לכולם", אומר פרופסור אנדראה קריסנטי מאוניברסיטת פדובה לסוכנות הידיעות AFP ומוסיף שלממשלה אין תוכנית כוללת. לדבריו, השימוש בבדיקות כאמצעי להגן על אנשים פגיעים בבתי אבות למשל, היא "מעשה פלילי לחלוטין" מכיוון שמקרים חיוביים חומקים מהבדיקות.

תחנת הרכבת המרכזית ברומא (צילום: Antonio Masiello, getty images)
הקורונה באיטליה | צילום: Antonio Masiello, getty images

איטליה סגרה ברים, מסעדות וחנויות בחלק מהאזורים שבהם הקורונה מתפרצת והפעילה גם עוצר לילי בפריסה ארצית, אך היא נמנעה מעוצר כללי. לבדיקות האנטיגן עדיין יש חלק מכריע במאמצי הרשויות האיטלקיות להימנע מסגר. ניתן לקבל בעזרתן תשובה בדקות ספורות והן זולות, בניגוד לבדיקות ה- PCR המולקולריות שמדייקות בקרוב ל-100%.

באיטליה מתכווננים להפעיל את הבדיקות בשדות תעופה כדי לסייע בהגנה על ענף הנסיעות, בעזרתו בתי ספר ועסקים יכולים להישאר פתוחים כמעט בבטחה. פרופסור סרג'יו אברגניני מאוניברסיטת מילאנו, כתב יחד עם כמה מהמדענים המובילים באיטליה מכתב שקרא לשימוש נרחב בבדיקות, הוא הודה כי הן אינן פיתרון כולל "אך ישנם מצבים מעשיים שבהם אין לבדיקות האנטיגן חלופה".