חמישה כדורים שנורו מאקדח משתיק קול על ידי שני סוכנים ישראליים רכובים על אופנוע חיסלו את מספר 2 באל קעידה עבדאללה אחמד עבדאללה, או בשמו השני והנפוץ בארגון - אבו מוחמד אל מסרי. כך על פי הדיווח הדרמטי שפורסם הבוקר (שבת) ב"ניו יורק טיימס". מי היה אותו אל מסרי – ומדוע מיהרה אירן לטייח כל קשר אליו?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

7 באוגוסט, סביבות השעה 21:00, לילה חם ברחובות טהרן. אל מסרי נהג ברכבו עם בתו בת ה-27 מרים סמוך לביתם שבשכונת פסדרן. שני חמושים על אופנוע התמקמו לצדם. חמש יריות נורו מאקדח המצויד במשתיק קול - ארבעה כדורים נכנסו לרכב מצדו של הנהג והחמישי פגע במכונית סמוכה. השניים חוסלו. והתאריך? סמלי ביותר - יום השנה להתקפות על שגרירויות ארה"ב באפריקה שמאחוריהן עומד אל מסרי.

עם פרסום הידיעה על הירי, החלו האירנים בתפירת סיפור כיסוי. אמצעי התקשורת הרשמיים של אירן מיהרו לזהות את הקורבנות כ"חביב דאוד": פרופסור להיסטוריה בלבנון, ובתו. ערוץ חדשות לבנוני וחשבונות מדיה חברתית המזוהים עם חיל משמרות המהפכה האסלאמיים באירן דיווחו כי מר דאוד היה חבר בחיזבאללה, שנתמך באירן ובלבנון.

 

איך מספר 2 באל קעידה מוצא את עצמו במדינת האויב אירן?

העובדה שאל מסרי חי באירן מפתיעה, בהתחשב בכך שאירן ואל-קעידה הן אויבות מרות. אירן, תיאוקרטיה מוסלמית שיעית, ואל קעידה, קבוצה ג'יהאדיסטית מוסלמית סונית, נלחמו זו בזו בשדות הקרב של עירק ובמקומות אחרים. גורמי מודיעין אמריקניים טוענים כי אל מסרי היה תחת "משמורת" של אירן מאז שנת 2003, אך הוא התגורר בחופשיות בפרבר היוקרתי פסדרן מאז 2015 לפחות.

טרוריסט אל קעידה שחוסל באיראן (צילום: ניו יורק טיימס)
הדיווח הבוקר בניו יורק טיימס | צילום: ניו יורק טיימס

לאירן כנראה הייתה סיבה טובה לרצות להסתיר את העובדה שהיא העניקה מחסה לאויב מושבע, אבל פחות ברורה הסיבה לכך שהאירניים אירחו במדינתם השיעית מנהיג אל-קעידה מלכתחילה. כמה מומחי טרור הציעו כי שמירת מנהיגי אל-קעידה בטהרן עשויה לספק ביטוח כלשהו לכך שארגון הטרור לא יבצע פעולות בתוך אירן. גורמים אמריקניים בלוחמה בטרור מאמינים שאירן אולי אפשרה לו להישאר כדי לנהל פעולות נגד ארצות הברית - היריבה המשותפת.

בין וושינגטון לירושלים – וסיפור הכיסוי שקרס

החיסול התרחש על רקע קיץ של פיצוצים תכופים באירן, ימים לאחר הפיצוץ האדיר בנמל ביירות ושבוע לפני שמועצת הביטחון של האו"ם התכנסה כדי לדון בהרחבת אמברגו הנשק נגד אירן. עלו השערות כי ייתכן שהחיסול היה פרובוקציה מערבית שנועדה לעורר תגובה אירנית אלימה לקראת ההצבעה במועצת הביטחון.

ההרג הממוקד על ידי שני חמושים על אופנוע התאים לשיטות הפעולה של חיסולים ישראליים קודמים של מדעני הגרעין האירניים. כמו כן, זה בהחלט נראה הגיוני שישראל תהרוג פקיד של חיזבאללה (חביב דאוד), למעט העובדה שישראל נמנעה במודע מלהרוג פעילי חיזבאללה כדי לא לעורר מלחמה. אז למעשה, התברר שלא היה כלל חביב דאוד.

מספר גורמים לבנוניים עם קשר הדוק לאירן אמרו כי לא שמעו על חביב דאוד או על הריגתו של אדם בשם הזה. בחיפוש בכלי תקשורת לבנוניים לא נמצאו דיווחים על פרופסור להיסטוריה בלבנון שנהרג באירן בקיץ האחרון. כמו כן, חוקר חינוך עם גישה לרשימות של כל הפרופסורים להיסטוריה במדינה אמר כי אין שום תיעוד של אדם העונה לשם הזה.

גורמים אירניים הכחישו הבוקר את הדיווח בהודעה מטעם משרד החוץ. "מפעם לפעם, וושינגטון ותל אביב מנסות לקשור את אירן לקבוצות כמו אל קעידה", נכתב. "הן עושות זאת על ידי שקרים והדלפת מידע כוזב לתקשורת – כדי להימנע מלקיחת אחריות על פשעים של קבוצות טרור באיזור". במשרד ראש הממשלה הישראלי ובמועצה לביטחון לאומי של ממשל טראמפ סירבו להגיב.

1998: טרור בשגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה

אל מסרי, בן 58, היה אחד ממנהיגיו המייסדים של "אל-קעידה" - ונחשב הראשון בתור להוביל את הארגון אחרי מנהיגו הנוכחי, איימן אל-זוואהרי.  אחד הפיגועים הקשים ביותר עליהם חתום הטרוריסט הוא הפעלת משאיות התופת בצמוד לשגרירויות ארצות הברית בניירובי ובדאר א-סלאם שגרמו למותם של 223 אנשים ולפציעתם של כ-4,000.

פיגוע בשגרירות ארה"ב בניירובי (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הפיגוע סמוך לשגרירות ארה"ב ניירובי | צילום: רויטרס, רויטרס_

אל מסרי מופיע מאז ברשימת הטרוריסטים המבוקשים ביותר של ה-FBI והפרס שהוצע עבור מידע שיוביל ללכידתו הגיע ל-10 מיליון דולר.