התחלואה יורדת – בקרוב נטוס לחו"ל? למרות שרוב מדינת ישראל מוגדרת – על ידי משרד הבריאות – כירוקה, עדיין במרבית מדינות העולם לא מאפשרים כניסת ישראלים לשטחן ללא הגבלות. 14 מדינות מונעות באופן גורף את כניסתם של בעלי דרכון ישראלי, ומרבית המדינות האחרות ממשיכות לדרוש בדיקת קורונה שלילית וחובת בידוד של שבועיים מרגע הגעת הישראלים אליהן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המונח "מדינה אדומה" משמש לתיאור מדינה שעל תושביה הוטלו הגבלות כניסה למדינות אחרות. בכל מדינה הקריטריונים והאופן שבו נקבעים הצבעים שונה במקצת. יש כאלו שבהן קיימות גם הגדרות ביניים כמו מדינה "כתומה" או "צהובה" באופן המזכיר את מודל הרמזור. לכן אין התאמה מלאה בין האופן שבו מתייחסים לתושבי אזורים עם תחלואה גבוהה ממדינה למדינה. גם מדינות שהוגדרו ברשימה הישראלית כירוקות - עשויות שלא לאפשר כניסת ישראלים אליהן, או לדרוש חובת בידוד של שבועיים. 

הנתון שנלקח בחשבון במרבית המדינות כדי לקבוע האם צבע המדינה ממנה הגיעו התיירים הוא אדום או ירוק: הוא שיעור מקרי הקורונה המאומתים בשבוע החולף, ביחס ל-100 אלף איש. אם המספר גבוה יותר מ-14 נדבקים על כל 100 אלף איש, המדינה תוגדר כאדומה. המשמעות של הנתון הזה בהקשר של ישראל: למעלה מכ-1,000 נדבקים חדשים ביום יהפכו אותנו למדינה אדומה.  

אלא שזה לא המדד היחיד שמגדיר את צבע המדינה. גורם בכיר במשרד הבריאות המעורה בהליך קבלת ההחלטות הסביר: "בישראל משתמשים בשיטה של האיחוד האירופי לפיה אחת לשבועיים מתקיימת הערכת מצב ובה מתעדכנת רשימת המדינות האדומות והירוקות. עם זאת חשוב להדגיש כי אין סטנדרט אחיד ובכל מדינה מתקבלות החלטות באופן שונה. הנתונים שמוצגים בפני הוועדה הישראלית, לפי הנוהג האירופי, הם שיעור הבדיקות החיוביות במדינה, מספר החולים החדשים שהתגלו באותו שבוע ביחס לאוכלוסייה, וסקירת היכולת של אותה מדינה בקטיעת שרשראות ההדבקה". 

קורונה בבלגיה (צילום: רויטרס_)
צילום: רויטרס_
קורונה בצרפת  (צילום: reuters)
צילום: reuters

אסף דניאל, מנכ"ל הדקה ה-90 הסביר בשיחה עם N12: "בכל מדינה יש ועדה שמתכנסת אחת לשבועיים או אחת לחודש וקובעת את צבע המדינה לפי הקריטריונים הבאים: מספר החולים החדשים שהתגלה בשבוע ביחס לאוכלוסייה, שיעור הבדיקות החיוביות ויעילות מערך קטיעת שרשרות ההדבקה. אילו מדינה מסוימת תציג נתונים שליליים בכל אחד מהקריטריונים האלו - יפחתו סיכוייה להיות מדינה ירוקה. ישראל עשתה מאמץ אדיר כדי להפוך למדינה ירוקה ואכן הדבר נשא פרי בלא מעט מדינות. יש להמשיך לרכז מאמצים כדי שנהפוך למדינה ירוקה בקרב כל מדינות העולם". 

קורונה באיטליה (צילום: Claudio Furlan, AP)
צילום: Claudio Furlan, AP

בתוך כך, עשרות מדינות נוספות ממשיכות לדרוש מתיירים ישראלים בידוד של שבועיים והצגת בדיקת קורונה עם הכניסה למדינה. כך למשל המצב באנגליה, טורקיה, בולגריה, הולנד, רוסיה, אוסטריה ועוד. בארצות הברית לעומת זאת, שמוגדרת גם היא מדינה אדומה לפי הרשימה הישראלית, אין חובת בידוד עם ההגעה למדינה - אך ישראלים שיטוסו אליה ישובו לשבועיים בידוד בארץ.