הסכם הסחר שמסדיר את היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי נחתם הערב, שבוע בלבד לפני סוף תקופת המעבר וארבע שנים וחצי אחרי שבריטניה הודיעה על ההחלטה לצאת לברקזיט. ההסכם, שמשתרע על פני 2,000 עמודים, הוא חסר תקדים בהיקפו, ומכיל הנחיות הנוגעות למגוון נושאים, מיחסים אזרחיים ואנרגטיים בין המדינות ועד לדיג ולתעופה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בריטניה עזבה את האיחוד האירופי ב-31 בינואר השנה, אבל היא עדיין נהנתה ממעמדה כחלק מהשוק האירופי ומההטבות שבהסכם המכסים של האיחוד. סוף תקופת המעבר תביא לשינויים מרחיקי לכת בחייהם של תושבי בריטניה ואנשי העסקים שלה.

ראשית, העסקים יצטרכו להתמודד עם הרבה יותר ניירת ובירוקרטיה בכל הנוגע לייצוא, משום שבריטניה כבר לא תהיה חלק השוק הגדול ביותר שאליו היא מייצאת, השוק האירופי. התנועה החופשית ברחבי האיחוד האירופי תבוטל עבור רוב אזרחי בריטניה, ובתקופה הגבלות הקורונה – הגבלות התיירות שחלו על מדינות מחוץ לאיחוד יחולו ככל הנראה גם על בריטניה החל מ-1 בינואר.

האיחוד האירופי (צילום: jarrow153, Shutterstock)
בריטניה כבר לא לוקחת חלק. דגלי האיחוד | צילום: jarrow153, Shutterstock

עם זאת ההסכם ייתן גם הקלה רבה למיליוני אנשים בשני הצדדים שחששו ב-4 וחצי השנים האחרונות שהמשא ומתן נידון לכישלון. רק לפני שבועיים ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, עמד בפני חברי הקבינט ואמר להם להתכונן ל"יציאה ללא הסכם", שנראית "מאוד-מאוד סבירה".

"ההסכם נחתם, כל מה שהובטח לציבור הבריטי במשאל העם מ-2016 ובבחירות הכלליות בשנה שעברה – נמצא בהסכם הזה", נמסר מדוברות הדאונינג 10. "לקחנו בחזרה את השליטה על הכסף שלנו, הגבולות, החוקים, הסחר ומי הדיג שלנו. ההסכם הוא חדשות נהדרות למשפחות ולעסקים בכל מקום בבריטניה. חתמנו לראשונה אי פעם על הסכם סחר חופשי, המבוסס על אפס מכסים או מכסות. משמעות הדבר היא שמ-1 בינואר 2021 תהיה לנו עצמאות פוליטית וכלכלית מלאה".

אנגלה מרקל (צילום: רויטרס)
אירופה תגביל אזרחים בריטיים? אנגלה מרקל | צילום: רויטרס

ההודעה התייחסה גם לנושא ההגירה והבהירה שמהשנה החדשה תוחל בבריטניה שיטת נקודות שתגביל את המהגרים, ותייצר שליטה של הממשלה על הנכנסים לתחומה. בהתאם כמובן, גם ההגירה והתנועה של אזרחים בריטים למדינות אחרות באירופה, תוגבל.

לאחר ההכרזה יועבר ההסכם לחברות האיחוד האירופי, ואם הוא יאושר על ידי 27 החברות הוא יחול כבר מתחילת השנה האזרחית הקרובה.