סוף דרכו של אחד הסמלים הבולטים של העם הפלסטיני: סאיב עריקאת, מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, מת הבוקר (שלישי) לאחר מאבק במחלת הקורונה. עריקאת, בכיר הפת"ח והדיפלומט הבכיר ביותר של הרשות הפלסטינית, אושפז בשבועות האחרונים בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים בעקבות ההחמרה במצבו. שלושה ימי אבל הוכרזו ברשות הפלסטינית בעקבות מותו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במשך שנים השתתף במשא ומתן מול נציגים ישראלים רבים ואייש תפקידים נחשבים. כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו הבוקר על מותו של עריקאת. הפת"ח פרסמו הודעת אבל על מותו של עריקאת: הוא היה בן 65 במותו והותיר אחריו אישה וארבעה ילדים. יו"ר הרשות אבו מאזן מסר: "מותו של עריקאת הוא אבידה גדולה לפלסטינים". עבדאללה מלך ירדן שלח הודעת תנחומים לרשות הפלסטינית.

גם בית החולים הדסה עין כרם הודיע על מותו ביחידה לטיפול נמרץ, סמוך לשעה 11:00. "מר עריקאת שהועבר לבית החולים ביום ראשון לפני למעלה מ-3 שבועות, בתאריך 18/10, היה מושתל ריאה שנדבק בקורונה, טופל בביתו ביריחו והגיע במצב קשה שחייב הנשמה מיידית וטיפולי החייאה", נכתב.

"במהלך תקופת אשפוזו, זכה לטיפול אינטנסיבי שכלל חיבור למכונת לב ריאות – אקמו וטיפולים תרופתיים על ידי מיטב מומחי הדסה", הוסיפו בבית החולים. "לצערנו, מצבו לא השתפר ונותר קריטי, ובתמונה של אי ספיקה רב מערכתית הוא הלך לעולמו. צוות הדסה משתתף בצער משפחתו, מוקיריו, ידידיו והעם הפלסטינאי".

התגובות בישראל למותו של עריקאת

שר הכלכלה ויו”ר מפלגת העבודה עמיר פרץ הביע צער על לכתו של עריקאת. פרץ פרסם הודעה ובה כתב: "עריקאת ייזכר כאיש שהאמין בתהליך וליווה את המו”מ עם ישראל במשך שנים רבות, והעדיף את השלום על האלימות. תנחומיי לבני משפחתו ולעם הפלסטיני". יו"ר המפלגה לשעבר שלי יחימוביץ' כינתה את עריקאת "איש מתון, משעשע ואינטליגנטי" וציינה את מתינותו ורצונו בהידברות. 

מפלגת מרצ פרסמה הודעת אבל וציינה: "עלינו להמשיך בדרכו לעבר שלום צודק וסיום הסכסוך". ח"כ ניצן הורוביץ, יו"ר מרץ, כינה את עריקאת: "איש שלום וממובילי המו"מ עם ישראל עוד מוועידת מדריד, כשהיה צעיר מאוד. זכיתי להכיר אותו במשך שנים. למרות תסכולו מהמצב הוא מעולם לא זנח את דבקותו בפתרון שתי המדינות, פרוייקט חייו, ותמיד העדיף את השלום על פני האלימות והטרור".

יו"ר המפלגה לשעבר זהבה גלאון הוסיפה: "היה בו כעס, אין ספק, אבל לצדו היתה גם אמונה יוקדת באפשרות של חיים משותפים בין הירדן לים, הוא היה מדור המדבר של ההנהגה הפלסטינית". 

 

  

שרת החוץ לשעבר ציפי לבני פרסמה הודעת תנחומים: "הוא הקדיש את חייו למען עמו ונהג לומר שהשגת שלום היא הייעוד שלו". לבני סיפרה כי ממיטת חוליו כתב לה עריקאת: "לא סיימתי את מה שנולדתי לעשות".  

 

ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת, שעבד עם עריקאת כשייעץ לערפאת, הביע תנחומים: "חבר ומנהיג אמיץ, אללה ירחמו". גם ח"כ עופר כסיף מהרשימה המשותפת ספד: "לוחם שלום אמיתי, תנחומיי למשפחה ולעם הפלסטיני כולו". 

 סאיב עריקאת היה לוחם שלום אמיתי. תנחומיי למשפחה ולעם הפלסטיני כולו.

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה ספד: "סאיב לא יזכה לראות את עמו משתחרר מכבלי הכיבוש אבל דורות של פלסטינים עוד יזכרו אותו כאחד הענקים שהקדיש את חייו למען עצמאותם". 

השר לשעבר יוסי ביילין, יו"ר יוזמת ז'נבה, פרסם גם הוא הודעת תנחומים. "יוזמת ז'נבה, יוסי ביילין, חבריה ופעיליה מצרים על מותו של סאיב עריקאת, פטריוט פלסטיני שפעל כל חייו למען שלום עם ישראל. סאיב האמין בשיח, מעולם לא היה מעורב באלימות, ושאף להקים את מדינתו לצד מדינת ישראל, ברוח יוזמת ז׳נבה. את ילדיו חינך לשלום והקפיד לשלוח אותם למחנות קיץ עם ילדים ישראלים".

עוד הוסיף: "לא תמיד היה קל לשמוע את עמדותיו אבל תמיד היה קשוב לשמוע דעות אחרות. בשנים האחרונות חש ייאוש מההנהגה הישראלית אך לא איבד תקווה לשינוי. עבורו, השינוי יגיע מאוחר מדי. פריצות הדרך שהשיג במהלך המו"מ יהוו חלק מכל הסכם עתידי וישמשו זכרון נצח לתרומתו למען עתיד טוב יותר של שני העמים. תנחומינו לבני משפחתו".

ההידבקות בקורונה וההידרדרות במצבו

בעשור האחרון, התמודד עריקאת עם בעיות בריאותיות, בהן מחלת ריאות. ב-2012 עבר התקף לב וב-2017 עבר בהצלחה ניתוח השתלת ריאה בארצות הברית. מצבו הרפואי הכניס אותו לקבוצת סיכון. בחודש האחרון  נדבק בקורונה - וכשחלה הידרדרות במצבו, פונה לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. הפינוי של עריקאת אושר על ידי שר הביטחון בני גנץ, וההחלטה גררה ביקורות במערכת הפוליטית

צוותי מגן דוד אדום, לצד אבטחה מלאה של כוחות צה"ל, הגיעו ליריחו כדי לפנותו לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. שבוע קודם לכן, דחה עריקאת הצעה להטיסו לטיפול בעמאן. הרופאים האמריקנים שהשגיחו על סאיב עריקאת בשלט רחוק בעזרת בתו אמל, רופאת עיניים במקצועה, הורו להעבירו לבית החולים הדסה עין כרם בשל חום גבוה וקשיי נשימה בשתי ריאותיו. עם הגעתו לבית החולים נמסר כי מצבו קשה אך יציב. שעות לאחר מכן חלה הידרדרות במצבו הרפואי והוא הונשם והורדם.

מתחילת דרכו ועד המחשבות על המוות

עריקאת נולד באבו דיס שבמזרח ירושלים ב-1955. הוא הפך למוכר בעיקר בעשייתו המדינית והפוליטית, אך גם שילב בין קריירה אקדמית ענפה לבין עבודה כעיתונאי. הוא שימש כחבר מערכת בעיתון אל קודס - היומון עם התפוצה הנרחבת ביותר ברשות הפלסטינית. במהלך שנות לימודיו בארה"ב ובבריטניה סיים תארים ביחסים בין-לאומיים ודוקטורט בלימודי שלום, והוא מונה לפרופסור למדע המדינה באוניברסיטת א-נג'אח בשכם. במשך השנים כתב שמונה ספרים וגם מחקרים רבים, בנוגע לפתרון סכסוכים ולמשברים במזרח התיכון.

עריקאת, ארכיון (צילום: החדשות)
עריקאת בריאיון לאוהד חמו, 2018 | צילום: החדשות

ב-1991 החל עריקאת את מגעיו הרשמיים עם ישראל, כששימש כסגן ראש המשלחת הפלסטינית לשיחות מדריד - המו"מ המוצהר והרשמי הראשון בין ישראל לאש"ף. שנה לאחר מכן, היה סגן יו"ר המשלחת לשיחות בוושינגטון. ב-1994 מונה עריקאת, איש פת"ח, ליו"ר המשלחת הפלסטינית לשיחות בנוגע לקיום בחירות.

במרוצת השנים, הוא היה מעורב בכל שיחות המו"מ עם ישראל, בעיקר בתקופת הסכמי אוסלו (1994-1993) ובשיחות בין ערפאת לברק בקמפ דייוויד (2000) ובטאבה (2001). ברשות הוא מונה לראש צוות ההיגוי והמעקב לנושאי המו"מ עם ישראל, וגם שימש בתפקידים בכירים באש"ף. במהלך השנים התפטר לעיתים מתפקידו במחאה על הקיפאון בשיחות או על המשברים הפנימיים ברשות, ולאחר זמן לא רב חזר להיות איש המו"מ הבכיר מטעם הפלסטינים.

סאיב עריקאת (צילום: אמיר לוי לפלאש 90)
הזהיר מהשלכות של סיפוח אפשרי | צילום: אמיר לוי לפלאש 90

בשנת 2002 אמר כי הוא האמין שאם רבין לא היה נרצח, היה שלום בין ישראל לפלסטינים. במאמר שפרסם סיפר כי לרצח הייתה השלכה הרסנית על הזירה הישראלית הפנימית ועל תהליך השלום. לדבריו, "רציחתו של רבין הייתה רציחתו של סמל. הימין הקיצוני הכיר בכוחו של רבין כסמל ולכן החליט להרוס אותו. ישראל הייתה על ספו של עידן חדש וזה הפחיד חלק מהישראלים".

במהלך השנים התראיין עריקאת פעמים רבות לתקשורת הישראלית, פנה לציבור הישראלי, ומתח ביקורת על ההנהגה. ב-2011 התייצב באולפן "פגוש את העיתונות" ופנה לראש הממשלה בשידור: "מר נתניהו, יש לך מכתב הכרה משנת 1993, בו אש"ף הכיר בזכות קיומה של מדינת ישראל בגבולות 67'. זה עדיין תקף. אנחנו מכירים בישראל, מר נתניהו. האם אתה מכיר, מר נתניהו, במדינה פלסטינית בגבולות 67' שתחיה לצד ישראל? אמור זאת!". בריאיון אחר הוסיף: "מר נתניהו, בבקשה, תפסיק את המעשים הפרובוקטיביים שלך, תפסיק לשפוך שמן למדורה".

עריקאת ביקר פעמים רבות את התנהלות נתניהו במשא ומתן. ב-2011 אמר: "לנאומו בקונגרס ולנאומו באיפא"ק יש לי תשובה בשש מילים: נתניהו הוא לא שותף להשגת שלום". שלוש שנים לאחר מכן, אף השווה את נתניהו למנהיג דאעש: "הוא מזהיר מפני המדינה האיסלאמית אך הוא מנהיג את המדינה היהודית". ב-2015, לאחר שנתניהו ניצח ניצחון סוחף בבחירות, אמר: "הניצחון מוכיח שאין פרטנר בצד הישראלי".

לבני במהלך המו"מ, ארכיון (צילום: לע"מ)
עריקאת עם לבני, 2013 | צילום: לע"מ

בשנים האחרונות, תקף בחריפות את הפסקת השיחות הישירות ואת הדיבורים על סיפוח. "באופן אישי, איני יכול לסגת ממחויבותי לפתרון שתי המדינות", הדגיש. "זו הרי האפשרות היחידה. אלה שהחותרים תחתיה יישאו באחריות למספר הישראלים והפלסטינים שימותו עד שנגיע להבנה שעלינו לשוב לפתרון שתי המדינות".

בריאיון לאוהד חמו ב-2020, על רקע הדיווחים לפיהם בכוונת ישראל לספח חלק משטחי יהודה ושומרון, איים: "אם תספחו מטר אחד מהגדה, תמצאו את עצמכם אחראים לכל דבר מהים ועד הנהר. אם הסיפוח ייושם, הרשות הפלסטינית לא תחזיק מעמד ואני לא מדבר על פירוק הרשות הפלסטינית. נתניהו רוצה בהרס הרשות ושחמאס יישאר ברצועת עזה". 

למרות ההידרדרות במצבו הרפואי, עריקאת המשיך במאמצים הדיפלומטיים לחידוש השיחות - ובמקביל גם להשגת הכרה בין-לאומית לרשות הפלסטינית. עוד הוביל מאמצים לחקירות נגד ישראל בהאג. 

"אני לא נהנה ללכת לבתי משפט, ולא הייתי צריך לעשות זאת אם הצבא והממשלה הישראלים יפסיקו להרוג אזרחים חפים מפשע, להקים מחסומים, לחרחר מלחמה ולהרוס בתים", הסביר בעבר. "אתם לא רואים כמה אנו סובלים, אתם גרים 10 קילומטרים מאיתנו ולא רואים אותנו, נמאס לי להתלונן. פשוט תפסיקו את הפשעים כלפי הפלסטינים, שובו לשולחן המשא ומתן, וקבלו את רעיון המדינה הפלסטינית בקווי 67".

לפני שעבר השתלת ריאות ב-2017 דיבר על המוות ואמר: "אני איש מאמין ואני סומך על אלוהים, מקווה שהניתוח יעבור בהצלחה, אבל אם אלוהים רוצה אחרת, לראות אותו תהיה זכות". עוד סיפר: "אני חוגג את הזכות שאלוהים נתן לי להיות חלק מהעם הפלסטיני. זה כבוד גדול להיות חייל של פלסטין. תהיו בטוחים – העצמאות של פלסטין תגיע. אנחנו חיים ונמות כחיילים של פלסטין".