המשבר הכלכלי הגלובלי שנוצר ברחבי העולם בשל מגפת הקורונה, ריסק בעלי עסקים והביא לקריסתן של חברות רבות. אבל, דווקא בזמן שהעולם כולו עובר טלטלה כלכלית, עשירי העל העולמיים ממשיכים להתעשר: המיליארדרים הגדילו את הונם העצום לשיא של 10.2 טריליון דולר – כך על פי דוח של בנק UBS השוויצרי שנחשף היום (רביעי).

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הדוח, מאפריל עד יולי מיליארדרים ברחבי העולם הגדילו את הונם ביותר מרבע (27.5%). הדוח, שפורסם בעיתון הבריטי "הגרדיאן", מצא כי המיליארדרים נהנו בעיקר מהימורים נכונים על התאוששות בתחום המניות. בבנק UBS דיווחו כי עושרם של המיליארדרים הגיע ל"שיא חדש של כל הזמנים, והוא עקף את הקודם שנרשם בשנת 2017 אשר עמד אז על 8.9 טריליון דולר". מספר המיליארדרים בשנת 2020 הגיע גם כן לשיא חדש: 2,189, לעומת 2,158 שהיו בשנת 2017.

בנק UBS, ארכיון (צילום: רויטרס)
UBS, הבנק השוויצרי | צילום: רויטרס

יוסף שטדלר, ראש מחלקת הגלובל פאמילי אופיס ב-UBS Wealth Management, אמר: "המיליארדרים הצליחו מאוד במהלך משבר הקורונה, הם לא רק חמקו מסערת ירידות הערך, הם הרוויחו מהמהפך מהתאוששות מניות והתייצבותן". הוא הסביר כי עשירי העל הצליחו להפיק תועלת מהמשבר מכיוון שהיה להם אומץ או יכולת לקחת סיכון ולקנות יותר מניות של חברות בזמן ששוק המניות העולמי התרסק. אך מהקריסה שהייתה בשיא המשבר בחודש אפריל, השווקים התאוששו ומחקו חלק גדול מההפסדים. מניות של חברות טכנולוגיה - שלרוב בבעלותם של מיליארדרים - עלו בצורה חדה מאוד. שטדלר אמר כי למיליארדרים בדרך כלל יש "תיאבון סיכונים משמעותי" והם מרגישים מספיק בטוחים להמר על חלק מההון שלהם.

הוא הסביר שהעובדה שעושר המיליארדרים גדל כל כך בתקופה בה מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם נאבקים בכדי לשרוד, עשויה להוביל לכעס ציבורי ופוליטי: "האם קיים סיכון שהחברה תצא נגדם? – כן. האם הם מודעים לזה? גם כן". כבר לפני 3 שנים שטדלר הזהיר כי הפערים הגדלים בין עשירים לעניים מסוכן, והציג תרחיש של התקוממות עולמית נגד עשירי העל. "אנחנו בנקודת משבר", אמר שטדלר. "ריכוז העושר גבוה כמו בשנת 1905, זה משהו שהמיליארדרים מודאגים ממנו".

אדם הולך עם מסכה ברחובות ברצלונה (צילום: רויטרס_)
עסקים ברחבי העולם קרסו | צילום: רויטרס_

לוק הילארד, שעומד בראש מחקר שבוחן את העושר של עשירי העל, אמר: "ריכוז העושר הקיצוני הוא תופעה מכוערת גם מנקודת מבט מוסרית, אבל הוא גם הרסני כלכלית וחברתית". עוד הוא הוסיף: "עושר המיליארדרים שווה הון שכמעט אי אפשר לבזבז. כל מי שצובר עושר בקנה מידה כזה יכול בקלות להרשות לעצמו להעלות את שכר העובדים שמייצרים כדי שיהיו עשירים בעצמם, או לתרום הרבה יותר מיסים כדי לתמוך בשירותים ציבוריים חיוניים". הילארד טען: "ממצאי הדוח שמראים שעשירי העל מתעשרים עוד יותר – זהו סימן לכך שהקפיטליזם לא עובד כמו שצריך".

בגרדיאן הוסבר כי הבעיה היא כוח "הריבית על הריבית" - מה שהופך את הכסף הגדול לגדול עוד יותר. עשירי העל הנוכחיים בעולם מחזיקים בריכוז העושר הגדול ביותר מאז עידן הזהב של ארה"ב בתחילת המאה העשרים, כאשר משפחות כמו קרנגי, או רוקפלר שלטו בהון עצום. הדוח של UBS לא דירג את עשירי העולם, אך על פי דוחות קודמים האדם העשיר ביותר על פני כדור הארץ הוא ג'ף בזוס. על פי מדד המיליארדרים של סוכנות בלומברג - מייסד ומנכ"ל אמזון שווה 189 מיליארד דולר, ובמהלך השנה האחרונה התווספו להונו של בזוס 74 מיליארד דולר, בגלל הזינוק במחיר המניות של אמזון. אילון מאסק הרוויח השנה הכי הרבה, הונו גדל בעוד 76 מיליארד דולר והוא עומד כעת על 103 מיליארד דולר.

אילון מאסק (צילום: gettyimages)
איש העסקים, אילון מאסק | צילום: gettyimages

שטדלר, מהבנק השוויצרי, אמר לגרדיאן כי מיליארדרים רבים תרמו במהירות ובנדיבות חלק מעושרם כדי לסייע במשבר הכלכלי שיצרה הקורונה: "המחקר שלנו זיהה 209 מיליארדרים שהתחייבו בפומבי לתרום סכום כולל של 7.2 מיליארד דולר מחודש מרץ ועד יוני 2020. הם הגיבו במהירות, באופן הדומה לתרומות בזמן אסון, והעניקו מענקים ללא תנאי כדי לאפשר למקבלי ההחלטות להשתמש בצורה הטובה ביותר בכספים".

על פי הדיווח: בארה"ב, 98 מיליארדרים תרמו בסך הכול 4.5 מיליארד דולר. 12 מיליארדרים בסין העניקו 679 מיליון דולר. באוסטרליה נתרמו 2 מיליארד ו-324 מיליון דולר, ובבריטניה, תשעה מיליארדרים תרמו 298 מיליון דולר.