ממשיכה לשבור תקרות זכוכית גם במותה: ארונה של שופטת בית המשפט העליון האמריקני רות ביידר גינסבורג מוצג היום (שישי) בגבעת הקפיטול, זאת כשבוע לאחר שנפטרה מסרטן. בכך הפכה להיות האישה הראשונה והיהודייה הראשונה שאורנה הוצב במקום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רבבות חלפו על פני ארונה של השופטת האהודה, ביניהם המועמדת המועמד לנשיאות ארה"ב ביידן, סגניתו קאמלה האריס ויושבת ראש בית הנבחרים ננסי פאלוסי. ברגע מיוחד אם כי מוזר, מאמן הכושר האישי של ביידר גינסבורג, בריין ג'ונסון, הביע כבוד אחרון לשופטת כאשר עשה מספר שכיבות סמיכה מול ארונה. ביידר הפכה בחייה גם לדמות לחיקוי בעולם הכושר כשגם בגילה המתקדם הייתה נצפית לא פעם בחדר הכושר של בית המשפט העליון.

ביידר גינסבורג הייתה השופטת האישה השנייה שמונתה אי פעם לבית המשפט העליון האמריקני וכעת הותירה חלל על כס השיפוט רגע לפני הבחירות בארה"ב, ובסנאט נוצר מאבק לגבי האם נכון למנות עכשיו שופט חדש או להמתין לנשיא שייבחר בנובמבר.

טקס האשכבה של שופטת בית המשפט העליון רות' גינזבורג (צילום: Reuters)
טקס האשכבה בגבעת הקפיטול | צילום: Reuters

טקס האשכבה של שופטת בית המשפט העליון רות' גינזבורג (צילום: Reuters)
טקס האשכבה של שופטת בית המשפט העליון רות' גינזבורג | צילום: Reuters

גינזבורג, שצמחה ממשפחה ממעמד הביניים בברוקלין שבניו יורק, התגברה על עוינות כלפי נשים בעולם המשפט, והפכה לאישה השנייה אי פעם שכיהנה בבית המשפט העליון של ארה"ב - שם דגלה בשוויון בין המינים ובשלל מטרות ליברליות נוספות במהלך 27 שנותיה על כס השיפוט. כך הפכה לאחת מגיבורות השמאל האמריקני.

היא סיימה את לימודיה במשפטים באוניברסיטה היוקרתית קולומביה ב-1959 אך התקשתה למצוא עבודה. "היו לי 3 בעיות - הייתי יהודייה, אישה ואמא", הסבירה על כך גינזבורג.

קומתה הקטנה - כמטר וחצי, 155 ס"מ ליתר דיוק - וגם השברירית יותר בשנותיה המאוחרות הסתירו את גדולתה ואישיותה. "אני לא מבקשת שום חסד למין שלי. כל מה שאני מבקשת מאחינו הגברים הוא שיורידו את רגליהם מהצוואר שלנו", אמרה גינזבורג בסרט התיעודי שנעשה על חייה, וסיכמה את מפעל חייה למען שוויון מגדרי.