חברה טכנולוגית צפוייה לשחרר 750 מיליון יתושים שעברו הנדסה בקבוצת איים בפלורידה. הפיילוט הניסיוני נועד לבחון אם אותם יתושים יכולים להחליף את ריסוס חומרי ההדברה במלחמה נגד האדס המצרי, זן אחר של יתושים שמפיץ מחלות מסוכנות כגון זיקה, קדחת דנגי וקדחת צהובה. על אף התנגדותם של תושבים רבים ושל פעילים סביבתיים התכנית כבר קיבלה את אישור המדינה והיא צפוייה לצאת לפועל בשנים 2020-2021.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

היתוש בעל השם הקליט 5034OX הונדס כך שהנקבות ימותו עוד בצעירותן, בשלב הזחלי. כך, הן לא יספיקו להתפתח, לעקוץ בני אדם ולהפיץ את המחלות השונות. הנקבה למעשה הינה המסוכנת מבין היתושים. היא עוקצת ומוצצת דם עבור ביצי הצאצאים שלה, בעוד שהזכרים ניזונים ממקורות אחרים ולא מפיצים את המחלה.

יתושים (צילום: mycteria, ShutterStock)
יתושים | צילום: mycteria, ShutterStock

מדובר במאבק ארוך שנים של פלורידה נגד האדס המצרי. לפני עשור התפרצה קדחת הדנגי במימדים נרחבים בקבוצת האיים והותירה את הרשויות נואשות מול היתוש. המאמצים והמשאבים שהושקעו במאבק ובריסוס, יותר ממיליון דולר בשנה, לא הראו תוצאות. ב-2012 פנו לחברת Oxitech לעזרה והיא זו שפיתחה את האורגניזם המהונדס.

החברה פיתחה בעבר יתוש זכר שהונדס למות לפני שהגיע לבגרות. צאצאיו של הזכר יירשו את "תכונת המוות" ובכך יסייעו לשלוט בגודל האוכלוסייה. היתוש נוסה בעבר בברזיל והצליח להקטין את אוכלוסיית האדס המצרי בכ-95%.

"למרות המשברים הדחופים שניצבים מול האומה ומדינת פלורידה - מגפת הקורונה, גזענות, משבר האקלים - הממשל בזבז כספי מיסים ומשאבים רבים לניסוי השייך לפארק היורה", אמרה ג'יידי האנסון, מנהלת מרכז בינלאומי לטכנולוגיה ולבטיחות מזון. פעילים נוספים חוששים שהיתוש עלול לפגוע באוכלוסיות של ציפורים וחיות אחרות ומארג הביולוגי באזור.  

לעומתה, יש כאלו ששמחים מאוד על הוצאת הניסוי לפועל. "זו התפתחות מרגשת מפני שהיא מייצגת את העבודה פורצת הדרך של מאות אנשים לאורך יותר מעשור במדינות רבות. כל אחד מהם רוצה להגן על הקהילות השונות מהמחלות הקטלניות", אמר גריי פרנדסן, מנכ"ל חברת Oxitec.