מגפת הקורונה הציבה את ממשלי העולם בפני קונפליקט מסויים בבחירה בין בלימת התפשטות הנגיף לבין החשש משיתוק המשק. בעוד שבישראל מספר הנדבקים מוסיף להיות גבוה והציבור נמצא תחת הגבלות כבדות, ישנן מדינות שבחרו דווקא לא להטיל מגבלות במחשבה שעליהן לנהל את השגרה לצד הקורונה. לחלקן זה אמנם מצליח, אך באחרות המגפה משתוללת.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שוודיה - בוחרים לשמור מרחק 

במדינה הנורדית מתו עד כה מקורונה יותר מ-5,500 בני אדם, אחד המספרים הגבוהים באירופה ובעולם כולו. ועדיין, המדיניות של הממשל היא לא להטיל מגבלות גורפות על הציבור אלא להמליץ לו על פעולות נכונות כדי להימנע מהתפשטות הנגיף. אמנם מספר הקורבנות שם הוא כאמור גבוה, אך האזרחים זוכים להמשיך לחיות בשגרה זהירה של ריחוק חברתי מבחירה אישית.

"אנו צריכים לנקוט בצעדים שאנשים יכולים לחיות איתם לזמן רב מפני אנו עומדים לחיות עם המחלה הזו לזמן רב", אמר ד"ר אנדרס טנגל - האפדמיולוג הראשי של שוודיה והאיש שמוביל את המדיניות הפתוחה של המדינה, ונראה שהשוודים מסכימים איתו: 80% מהאזרחים אמרו שהתאימו את חייהם להנחיות הריחוק החברתי ו-75% תומכים במדיניות משרד הבריאות.

שבדיה קורונה מסעדות (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ההנחיות הן המלצה - שוודיה | צילום: רויטרס, רויטרס_

שוודיה לא סגרה את בתי הספר עד כיתה י', ומספר הנדבקים של תלמידים, הורים ומורים דומה לזה שבמדינות השכנות. ד"ר טנגל סבור שהמהלך לסגירת הגבולות בין מדינות העולם הוא טעות, בעוד ששוודיה מוגדרת "מדינה אדומה" ותושביה לא יכולים להכנס למדינות רבות ברחבי העולם. האפדימיולוג הסביר שהמדינה לא טומנת את ראשה בחול, היא מעדיפה המלצות ולא מגבלות חותכות.

עומר רוזנבאום, ישראלי שמתגורר בשטוקהולם, אמר לתכנית סדר עולמי השבוע: "היום יום שלי לא השתנה בהרבה, אני נוסע בכל יום שעתיים בתחבורה הציבורית, שוחה בבריכה הציבורית, הבת שלי הולכת לגן והשכנה שלי המבוגרת הולכת לקניות - בשעות שמוקדשות לה".

ארצות הברית - גם הקורונה היא פוליטית

אצל אחותנו הגדולה מתרחש תהליך מעניין, כל מדינה קובעת לעצמה את נהלי הריחוק החברתי שלה. היחס לקורונה הפך במקרים רבים לפוליטי, כשתומכי הממשל הרפבולקיני נוטים לפתוח את הכלכלה, לשחרר את חוקי הריחוק החברתי והמדינות הדמוקרטיות יותר - שומרות על יותר כללי ריחוק.

מאז אמצע יולי ארה"ב מונה כ-64 אלף חולים חדשים בכל יום - עליה של עשרת אלפים ביום לעומת השבוע הקודם. בניסיון לבלום את ההתפרצות - מושלים ורשויות בריאות מאטים את תהליך פתיחת השווקים והשירותים שהחלו להיפתח כבר בחודשים מאי ויוני.

טראמפ עם מסכה (צילום: BBC)
המסכה פוגעת בחירות הפרט | צילום: BBC

היום חלק מהמדינות אפילו מהדקות בחזרה את המגבלות או מחליטות על הנחיות חדשות. מדינות כמו קולרדו או קונטיקט הוציאו הוראה ללבוש מסכה במקומות סגורים בכל המדינה. מדינות אחרות התנגדו להוראה כזו בטענה שזו הפרה של חירות הפרט. במקרים כאלה, פעמים רבות עסקים נאלצים לקבוע מדיניות עצמאית להם. רשתות מקדונלדס לדוגמה או ענקיות אופנה החליטו שכל לקוח או עובד חייב לעטות מסכה ולשמור על ריחוק חברתי בכל סניף שלהן ובכל מדינהה.

הקורונה הובילה לסגירה של 60% מבתי הספר ב-186 מדינות ו-1.5 מיליארד תלמידים נשארו בבית, וברחבי העולם שוקלים בימים אלה דרכים אפשריות לחזרה ללימודים בעוד חודש. שאלת פתיחת בתי הספר תוססת במיוחד בארה"ב. למרות המגפה המשתוללת, ממשל טראמפ מאיים למשוך את המימון הפדרלי לבתי ספר שלא יפתחו מחדש בסתיו. עם זאת, מושלים וראשי ערים ברחבי ארה"ב אומרים כי סביר להניח שבתי הספר לא יפתחו מחדש בקצב ההדבקה הנוכחי.

בלגיה בהדרדרות, מקסיקו מהנפגעות הקשות ביותר

בלגיה חווה בשבועות האחרונים עלייה במספר המקרים לאחר ששיחררה את רוב המגבלות ושמה דגש על שיקום הכלכלה. הקבינט במדינה צפוי להתכנס היום כדי לדון בחידוש והידוק המגבלות בתקווה לבלום את ההתפרצות המחודשת.

קורונה, בלגיה (צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com)
בלגיה - הקבינט יתכנס היום | צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

בהולנד הליברלית חובה ללבוש מסיכות רק בתחבורה הציבורית, כל שאר ההנחיות נמצאות בגדר המלצה בלבד. גם בדנמרק אין חוקים או מגבלות דרקוניות. המדינה הסקנדינווית הייתה השניה באירופה שהכריזה על סגר, אבל הייתה גם הראשונה שפתחה מחדש את בתי הספר ואת העסקים - תחת מגבלות ריחוק הדוקות. עופר רביד, מאורהוס - דנמרק אמר לתכנית סדר עולמי שהוא לא מרגיש במגבלות ולא רואה מסיכות אבל שומר מרחק ושומר על עצמו.

במקסיקו יש יותר מ-385,000 מקרים מאומתים וקרוב ל-43,500 מתים. אמריקה הלטינית היא היבשת שנפגעה בצורה החמורה ביותר מהמגפה בינתיים ומקסיקו היא המדינה הרביעית מבחינת מספר המתים העולמי.

יגיל שוהם, תושב סאן קריסטובל השוכנת בליבה של מקסיקו אמר ל-N12: "הכניסה לתיירים כאן חופשית, שדות התעופה פתוחים, למי שנוחת אין מגבלות בידוד, דברים שהיו סגורים הרבה זמן נפתחים, אבל שומעים מבתי החולים על תמותה גבוהה, וזה עוד בלי בדיקות, פה בעיר מדברים על עשרה מקרים ליום , אבל לא ממש עושים בדיקות, כנראה המספרים גבוהים עוד יותר". במקסיקו סיטי העסקים פתוחים עם מודעות לשמירה על ריחוק חברתי. למרות מצבה החמור, מקסיקו לא מנהיגה כרגע מגבלות הדוקות ונראה שגם לא שוקלת להפעיל הסגר.