פרופסורית לשעבר מצמרת המפלגה הסינית השולטת, מורה ומחנכת במפלגה הקומוניסטית, הודחה מתפקידה אחרי שתקפה באופן חסר תקדים את הנשיא ויו"ר המפלגה שי ג'ינפינג. היא אמרה בפומבי שהוא "הורג את המדינה" וגורם לרבים לנטוש את המפלגה הקומוניסטית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

קאי שיאה, פרופסורית מוערכת מאז 1992, הודחה אמש אחרי שנחשפה הקלטה שלה והועלתה לרשת. על פי הודעת המכללה הקומוניסטית, היא השמיעה הערות "שפוגעות בתדמית המדינה" וגרמה ל"בעיות פוליטיות חמורות".

קאי שוחחה לראשונה עם התקשורת הזרה הבוקר. בריאיון מרתק לגרדיאן הבריטי, היא אמרה שהיא שמחה מאוד שהדיחו אותה . "תחת הנשיא שי, המפלגה הקומוניסטית היא לא כוח שמקדם את סין, למעשה הוא מכשול להתקדמות של סין", טענה. היא הוסיפה: "אני לא היחידה שרוצה לנטוש את המפלגה, אנשים רבים אחרים רוצים לעזוב. אני רציתי בעצמי לעזוב כבר לפני שנים. ברגע שלא נתנו לי להשמיע את קולי, כשחסמו אותי לגמרי".

שי ג'ינפינג (צילום: Kevin Frayer, gettyimages)
יצא על המגפה - ולא הזהיר, שי | צילום: Kevin Frayer, gettyimages

היא לא הראשונה שמבקרת את ההתנהלות של שי, אבל היא הדמות הבכירה ביותר שהתבטאה נגד הנשיא. מנהיגים סינים קודמים, כמו היו"ר מאו דזה דונג, הו ג'ינטאו, ושי ג'ינפינג בעצמו, עמדו בראש המכללה היוקרתית של המפלגה. אמירות כאלו, ממקור כזה, יכולות לתפיסתם לסכן מאוד את המפלגה ואת הנשיא. קאי טוענת, בשיחה עם הגרדיאן הבריטי, שהנשיא שי "הופך את סין לאויבת של העולם".

בתחילה, קאי ביקשה מהאתר הבריטי שלא לפרסם את הריאיון עמה, מחשש לשלומה ושלום משפחתה. הבוקר, היא החליטה ההפך – שהגיע הזמן להשמיע את קולה. "אני מדברת ללא חשש, אני מחויבת לעקרונות שלי", סיפרה. לדבריה, יש התנגדות נרחבת לנשיא, אבל רק מעטים העזו להתבטא, כיוון ובכירי המפלגה חוששים מנקמה פוליטית. "הכוח הבלתי מוגבל של יו"ר המפלגה והעובדה שהוא מקבל את כל ההחלטות הגדולות, מובילה לטעויות כמו למשל הטיפול בהתפרצות הקורונה", אמרה.

הנשיא שי ידע על התפרצות המגפה - ולא הזהיר את הציבור

בייג'ינג הטילה את האשמה על חוסר המידע לגבי ההתפרצות בווהאן על הגורמים המקומיים. גורמי הבריאות הסינים אמרו רק ב-20 בינואר שהנגיף מדבק, שבועות אחרי שהופיע לראשונה בדצמבר. אולם, נאום שפרסם מגזין המפלגה הראה ששי נפגש עם הפוליטברו ואפילו נתן הוראות לגבי התגובה לנגיף כבר ב-7 בינואר, שבועיים לפני שהציבור הוזהר.

הקורונה בסין (צילום: AP)
"מדרדר את המדינה", סין | צילום: AP

"אם הוא ידע ב-7 בינואר, מדוע חיכינו עד ה-20 בינואר להודעה על ההתפרצות? העובדה שאנשים הסתירו את הבשורה היא תוצאה של המערכת", סיפרה קאי. "הוא ידע על המצב ב-7 בינואר, אבל לא פרסם את זה ולא הניע משאבים". לאחר מכן הוסיפה באומץ: "הוא לא צריך לשאת באחריות?".

היא המשיכה בביקורת על הנשיא שי: "כשאף אחד לא יכול להתנגד, זה אומר שכוחו אינו מוגבל. הוא הפך את העולם כולו לאויב. בבית, הוא המחליט הבלעדי. בין אם זה בנושא מקומי או הבין-לאומי, קשה מאוד לאחרים להגביל אותו. זה בלתי נמנע ששיקול הדעת שלו מוטעה". לבסוף הסבירה: "זה מעגל קסמים. לאחר קבלת החלטה שגויה, התוצאה אינה טובה. אבל אלו שתחתיו חוששים לומר לו, וההחלטות השגויות ממשיכות להתקבל עד שהמצב יוצא משליטה. במחזור אכזרי שכזה, אין דבר למנוע מהמדינה להחליק לכיוון אסון".