בית המשפט בסין גזר היום (שלישי) עונש של 18 שנות מאסר ותשלום קנס על המיליארדר הסיני רן ז'יקיאנג בגין עבירות שחיתות. ז'יקיאנג, טייקון נדל"ן לשעבר ובעל קשרים הדוקים עם בכירים במפלגת השלטון הקומוניסטית, נעלם בחודש מרץ האחרון לאחר שכתב מאמר ובו מתח ביקורת נוקבת על ניהול משבר הקורונה של נשיא סין שי ג'ינפינג. ב-CNN מעריכים שההרשעה החמורה היא כלי הרתעתי נגד בכירים במפלגה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בית המשפט מצא את ז'יקיאנג אשם בכמה עבירות, בהן מעילה בכ-16.3 מיליון דולר (110.6 מיליון יואן) בכספי ציבור, וקבלת שוחד ושימוש לרעה בכוח שגרם להפסדים בסך 17.2 מיליון דולר (116.7 מיליון יואן) למדינה. מלבד עונש המאסר, השופטים הטילו עליו גם קנס בסך 620,000 דולר (4.2 מיליון יואן). בית המשפט הודיע כי הוא "הודה מרצונו בכל פשעיו" ו"הוא מוכן לקבל את פסק הדין של בית המשפט לאחר שכל הרווחים הבלתי חוקיים שלו יושבו".

"לא ראיתי קיסר שעומד שם ומציג את 'בגדיו החדשים', אלא ליצן שפשט את בגדיו ומתעקש להמשיך ולהיות קיסר"

המיליארדר רן ז'יקיאנג

משקיפים משפטיים בין לאומיים סיפרו לרשת CNN ששיעור ההרשעה בבתי המשפט בסין עומד על כ-99%, ושהאשמות בשחיתות משוגרות, לרוב, אחרי שמקורבים למפלגה הקומוניסטית יוצאים נגד ההנהגה. עפ"י פרשני רשת החדשות הבין-לאומית, ז'יקיאנג קיבל עונש חמור במיוחד כדי שבכירים או גורמים משפיעים אחרים "יראו וייראו" ולא יעזו להעביר ביקורת על התנהלות ההנהגה במשבר, במיוחד לא כשסין מתמודדת עם בליץ וביקורת בין-לאומית, בפרט מצד היריבה אמריקה.

הביקורת שהשמיע ז'יקיאנג נגד השלטון

ז'יקיאנג ידוע כ"בעייתי" בסין. הטייקון בן ה-69 נולד על ברכי המפלגה הקומוניסטית ויצא נגדה מספר פעמים, אבל במאמר שפרסם בחודש מרץ, לדעת ההנהגה, הוא כנראה "הגזים". במאמר הוא ביקר את רדיפת התקשורת, את אובדן זכויות האדם ולמרות שלא הזכיר את הנשיא שי ג'ינפינג בעצמו - הוא כתב שבהנהגה יושבים "ליצנים צמאים לכוח".

"לא ראיתי קיסר שעומד שם ומציג את 'בגדיו החדשים', אלא ליצן שפשט את בגדיו ומתעקש להמשיך ולהיות קיסר", כתב ז'יקיאנג. הוא כתב זאת במאמר שפורסם אחרי שנשיא סין נאם מול 170,000 פקידים ברחבי הארץ בכנס וידאו המוני שנערך סביב נושא מניעת המגפה ב-23 בפברואר.

סין קורונה מסכה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
סין בתקופת הקורונה | צילום: רויטרס, רויטרס_

הוא המשיך והאשים את המפלגה הקומוניסטית בכך שהיא מציבה את האינטרסים שלה מעל לביטחון העם הסיני, ועסוקה בלהבטיח את שלטונה: "ללא תקשורת שמייצגת את האינטרסים של העם על ידי פרסום העובדות בפועל, חיי העם נפגעים הן על ידי הנגיף והן מהמחלה הגדולה שבמערכת".

זמן קצר לאחר פרסום החיבור ברשת, ז'יקיאנג נעלם, וקרובי משפחתו חששו שהוא עוכב על ידי הרשויות. בתחילת אפריל הרשויות אישרו כי הוא נחקר בנוגע להאשמות הקשורות לשחיתות, בחודש יולי הם גירשו אותו מהמפלגה הקומוניסטית, וכך סללו את הדרך להעמדתו לדין פלילי היום.