הרוסים והסינים מצהירים על התפתחויות במירוץ לחיסון לקורונה - אך האם יש בהן אחיזה במציאות? בתחילת השבוע התייצב שר הבריאות הרוסי מול המצלמות והצהיר כי בכוונת רוסיה לחסן את כל אוכלוסיית המדינה מפני נגיף הקוביד-19 כבר באוקטובר הקרוב, ובכך להיות המדינה הראשונה בעולם שמשיקה חיסון המוני נגד הנגיף. גם הממשל הסיני הכריז מספר פעמים על התפתחויות בנושא, כולל חיסון ניסיוני שניתן לחיילים במדינה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מומחים ישראלים מנתחים את האמירות הללו ומדגישים כי רב הנסתר על הגלוי. פרופ' שי ארקין מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטה העברית הסביר בשיחה עם N12: "קראתי על ההתקדמות המרשימה של חברת 'מודרנה' בעניין החיסון, אבל מה עושים גופים סינים ורוסים על מנת להתקדם במרוץ לחיסון? לאף אחד אין מושג מכיוון שהן לא מדווחות על כך".

לדבריו של פרופ' ארקין, ישנן שתי אפשרויות העומדות על הפרק לגבי ההצהרות ממדינות האלו: "האחת - שהמעצמות האלו מתקדמות בצורה מהירה ויעילה יותר מהחברות המערביות כדוגמת אסטרה-זניקה, אוקספורד ומודרנה. לחלופין קיימת האפשרות שהם מוותרים על הליכים בטיחותיים חיוניים שהחברות המערביות לא מוותרות עליהן בשום פנים ואופן. מעבר לכך הרשויות הללו לא מפרסמות שום מידע".

רוסיה טוענת: החיסון - עובדה מוגמרת

התהליך בדרך לחיסון אינו פשוט, כפי שהדגיש פרופ' ארקין: "חיסונים ניתנים לאנשים בריאים, לכן בניגוד לתרופות שנותנים לאנשים חולים, המוכנות של המקבלים אותו לתופעות לוואי היא מאוד נמוכה. שלבי הבדיקה הקליניים כוללים שלושה שלבי ניסוי, בהם אחד בבעלי חיים כדי לבדוק את החיסון על בעלי חיים ובחינת תופעות הלוואי. בניסויים נבדק אם החיסון מעורר תגובה חיסונית והתקווה היא שאותה תגובה תקנה לאדם עמידות בפני הנגיף".

התפשטות הקורונה ברוסיה (צילום: רויטרס_)
בדרך לחיסון? פוטין עוקב מקרוב | צילום: רויטרס_

צבי מגן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה, התייחס לדברים: "הרוסים פרסמו את הנתון כעובדה מוגמרת לפיה יש להם כבר את החיסון והחל מחודש אוקטובר כל האוכלוסייה תחוסן. אציין כי אין בידיי נתונים לבדוק את זה אבל אני נוטה להטיל ספק, כי עד כה הוכיחו הרוסים שלא תמיד הדברים שהם מציגים מבוססים ותואמי המציאות. בכל אופן נאחל להם בהצלחה". 

אם כך, מדוע התפרסמה ההודעה הרוסית? מגן הסביר: "יש לכך משמעויות בתחום הפוליטי. הקורונה מכה בכולם בעוצמה רבה, המוניטין של המשטר מתערער ולכן הם רוצים להפיח רוח תקווה באוכלוסייה. יש פה גם מעין 'הופעת אורח' של קרב במלחמה הקרה מול המערכת הבינלאומית".

רוסיה בימי הקורונה (צילום: רויטרס_)
השגריר לשעבר: "מאחל לרוסיה בהצלחה" | צילום: רויטרס_

"כולם מחפשים פתרונות ורוצים לפתח חיסון - וכך הם יוצאים מנצחים במרוץ", ציין מגן. "בשנים האחרונות רוסיה נמצאת במגמה של הפגנת יכולות טכנולוגיות ומדעיות מרשימות. כך שיכול להיות שהם פיתחו חיסון, אך אף אחד עדיין לא ראה נתונים עדכניים".

סין: החיסון יתחיל מניסוי בחיילים

לפי הודעה שפרסם לאחרונה הממשל הסיני, חיילים בצבא הלאומי יקבלו את החיסון למרות שהינו ניסיוני והשפעתו טרם ברורה. הממשל הודיע: "החיסון יקטין את הסיכוי להידבק בנגיף". בסין, כידוע, שולט ממשל אוטוריטרי ועל כן הודעה שפירושה כי הוחלט לבצע 'ניסוי בבני אדם' תואמת את שיטת המשטר.

ד"ר אורנה נפתלי, מהמחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטה העברית, הסבירה: "סין נפגעה באופן משמעותי מבחינה תדמיתית בעקבות המגפה, כך שדווקא אם היא תהיה מקור החיסון זה יכול לשקם את התדמית שלה שנפגעה מאוד".

סין קורונה מסכה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
האם סין תעקוף את העולם? | צילום: רויטרס, רויטרס_

לדבריה, "סין לא רוצה להציג עצמה כמי שפוגעת בבריאות ובכלכלה העולמיות. אם הם יהיו אלו שיגיעו לחיסון לפני כולם, זה יכול להיות ניצחון תדמיתי עבורם. סין מעוניינת לעמוד בחזית המדע ומשקיעה בעשורים האחרונים תקציבים רבים בנושא".