דיווח מיוחד מזירת האסון האקולוגי: מתנדבים ממאוריציוס פועלים כבר שבועיים בניסיון למזער את הנזקים בחופי האי, לאחר דליפת הנפט החמורה שהתרחשה בסמוך אליו. הם שולים בעלי חיים מתים מהמים המזוהמים והשומניים, בניסיון להציל את שוניות האלמוגים העתיקות ביותר באוקיינוס ההודי. השוניות מכילות בעלי חיים ייחודיים לאזור - שיתכן שלא יתאוששו מהנזקים שנגרמו כשמכלית יפנית עלתה על שרטון מול חופי האי בסוף החודש שעבר, ושפכה כאלף טונות של נפט למים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ישראלים המתגוררים באי מספרים ל-N12 על המאמצים לצמצם את הנזקים האקולוגיים מאז פגעה הספינה בשונית אלמוגים בחוף הדרום-מזרחי של מאוריציוס. רק ביממה האחרונה הצליחו לעצור את הדליפה - שהחלה ב-25 ביולי - וכעת באי וברחבי העולם חוששים ממשבר אקולוגי עצום.

המתנדבים הרבים אוספים צלופחים, כוכבי ים, דגים ועוד בעלי חיים מתים שלא שרדו בתוך הנוזל השחור והדביק. עשרות אלפי סרטנים ועופות ים מתים נמצאו באזור המזוהם. "אנחנו לא יודעים מה עלול לקרות עם המכלית היפנית, היא עשויה להמשיך להישבר", אמר המתנדב איוון לוקהון. 

האסון האקולוגי במאוריציוס (צילום: רויטרס)
האסון האקולוגי במאוריציוס | צילום: רויטרס

גיל פרימן, העוסק בתכנון חופשות וייצוג עסקי במאוריציוס, דיווח: "אני נמצא כאן במזרח מאריציוס. המשבר התחיל לפני שלושה שבועות כשהספינה עלתה על שרטון. המתנו כאן לספינה, ביום חמישי הספינה החלה להתבקע והנפט החל לזרום לים. נגרם נזק אקולוגי משמעותי, הנזק לשונית האלמוגים ניכר. למעלה מאלף טונות של נפט זרמו לים. אלפי מתנדבים אוספים את הנפט מהים. המשבר משמעותי, חופים יפים מאוד ניזוקו. גם ככה הכלכלה כאן מתמודדת עם משבר הקורונה - והאסון הזה פגע מאוד בתיירות למאוריציוס". 

"במכלית יש עוד 2,000 טון של נפט והיא צפויה להמשיך להתפרק בסופו של דבר", אמר השבוע ראש הממשלה פראווינד ג'וגנאוט והזהיר כי המדינה חייבת להתכונן לגרוע מכל. התיירות היא מרכיב מרכזי בכלכלת מאוריציוס - והיא עלולה להיפגע קשות כתוצאה מהמשבר, אחרי שספגה גם כך מכה קשה בשל משבר הקורונה העולמי. 

האסון האקולוגי במאוריציוס (צילום: רויטרס)
האסון האקולוגי במאוריציוס | צילום: רויטרס

אדרין דובל, מהוועדה הסביבתית של מאוריציוס, תיאר: "לא ניתן להעלות על הדעת, הריח הרע, ריח של מוות, ריח רעיל שיוצא מהשמן הזה והצפיפות הגבוהה של השמן מקשה מאוד על הטיפול. הוא נתקע על הסלעים, על הצמחים והמנגרובים".

הממשלה הכריזה על מצב חירום כבר ביום שישי האחרון בגלל הזיהום, וגייסה את צרפת כדי לנסות לנקות את הנפט הרב. בשנת 2000 הוכרז האזור כאזור שימור על ידי הממשלה, ובמשך 20 שנה גדלו ושגשגו בו זנים רבים. כעת הצמיחה ירדה לטמיון.   

מנהל השימור בקרן חיות הבר של מאוריציוס ויקאש טאיה סיפר: "הנפט בים פוגע באלמוגים, החלקיקים הכבדים יותר בשמן מתיישבים עליהם". תושבי מאוריציוס זועמים: "יש כעס וביקורת מצד החברה האזרחית כי ייתכן שלקח לממשלה יותר מדי זמן להגיב", אמר ויקאש טאיה. הספינה עמדה שבורה מול החוף במשך שבועיים לפני שהחלה לדלוף. בחברה היפנית הצהירו כי יעשו כמיטב יכולתם כדי לפתור את המשבר במהירות.