עד חצי מהאוכלוסייה מחוסנת? נגיף הקורונה הוא חדש יחסית, ובני אדם החלו להידבק בו רק בשנה האחרונה. ועדיין, מחקרים חדשים מצביעים על נתון די מדהים: לחלק גדול מהאוכלוסייה - בין 20% ל-50% - יש במערכת החיסון תאים שמזהים את הנגיף ויודעים להאבק בו, למרות שלא נתקלו בו מעולם.

"יחידת העילית" של הגוף שתנצח את הקורונה: אלעד שמחיוף

התאים הללו נקראים תאי T, והם נמצאים בדם של בני אדם הרבה לפני שהחלה המגפה. מדובר ככל הנראה בשאריות שנמצאות שם ממלחמות מול נגיפים אחרים שמזכירים את הקורונה, כמו הצטננויות. בעיניה של המערכת החיסונית זה עניין של קרבה משפחתית: נגיפים עם שורשים משותפים דומים זה לזה, ולכן ברגע שהגוף פוגש בקורונה, הוא מזהה אותו ואת כוונותיו.

מומחים רבים בעולם אמרו שמוקדם מדי לדעת האם הנוכחות של תאי T בגוף עשוייה להועיל, להזיק או להשפיע בדרך כלשהי במאבק העולמי נגד נגיף הקורונה החדש. אולם אם לתאים יש אפילו השפעה זעירה על התגובה החסיונית של הגוף נגד הקורונה, הסימפטומים עשויים להיות קלים יותר - מה שיכול להסביר מדוע חלק מהאנשים שנדבקו חלו מאוד וחלק ניצחו את המחלה בקלות.

תאי T (צילום: Juan Gaertner, Shutterstock)
תאי T | צילום: Juan Gaertner, Shutterstock
תאים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תאי דם - אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"אם לאדם יש כמות של תאי T שמוכנים להגן עליו, הוא יוכל לשלוט בנגיף באופן מיטבי יותר מאדם שאין לו אותם", אמר מריון פפר, מומחה למערכת החיסון, שחוקר את תגובת מערכת החיסון מול נגיף הקורונה באוניברסיטת וושינגטון. "זה מה שאנחנו מקווים".

תאי T מבלים את כל חייהם בציפייה לטריגר מסיום שיפעיל אותם - כמו נגיף מסוכן, מסבירים החוקרים. ברגע שזה קורה, כל אחד מהתאים ישכפל את עצמו לצבא לוחם נגד אותה מטרה. בפעם הראשונה שנגיף תוקף את הגוף, התגובה היא איטית. לוקח מספר ימים עד שמערכת החיסון מחליטה אילו תאי T הם המתאימים ביותר למאבק. אולם מלחמות בעקבות מפגשים דומים, אמורים להיות מהירים יותר - תודות לתאים שנשארים לאחר שהאיום המקורי נוצח ויכולים לשוב בזריזות למלחמה חדשה.

אמנם בדרך כלל מדובר בתאים שנלחמים שוב ושוב מול אותו נגיף, אבל חוקרים מאמינים כי קיימת גמישות מסויימת והתאים יעילים נגד נגיפים דומים בני אותה משפחה. והמקרה של הקורונה הוא חד משמעי - כך לפי דבריו של אלסנדרו סט, חוקר מומחה שהוביל מספר מחקרים על התגובות של תאי T נגד הקורונה. מדענים איתרו אנשים בארה"ב, גרמניה, הולנד, סינגפור ובריטניה שמעולם לא נחשפו לנגיף הקורונה אך שמערכת החיסון שלהם הכילה תאי T שהגיבו אליו. "עצם הימצאותם של תאים כאלה הנה חדשות טובות", אמר סט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות