קים ג'ונג און, שוב, מבלבל את העולם: צפון קוריאה טענה בימים האחרונים כי היא מצטרפת למרוץ למציאת חיסון נגד נגיף הקורונה (Covid-19). למרות המסרים מפיונגיאנג, בעולם מעריכים שצפון קוריאה - שטוענת שאף אחד מאזרחיה לא נדבק בקורונה - לא צפויה לעקוף את יריבותיה מהעולם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התחרות למציאת חיסון כבר גייסה את מיטב המוחות בעולם ותקציבי ענק בניסיון לבלום את המחלה, שהדביקה כבר כ-14.5 מיליון איש וגבתה את חייהם של יותר מ-600 אלף איש. על פי הודעת ועדת המדע והטכנולוגיה של צפון קוריאה, ניסויים קליניים בחיסון שנוצר במדינה כבר החלו. על פי הפרסומים, הדיון בהנהגת המדינה עוסק בשאלה איך להמשיך לשלב השלישי, שכולל ניסויים בבני אדם.

ההצהרות של ממשלו של קים ג'ונג און מעוררת תמיהה מכיוון שמציאת חיסון דורשת השקעת סכומי כסף אדירים ויכולות מתקדמות. מערכת הבריאות של צפון קוריאה נחשבת כושלת ונחשלת - ואף תלויה בארגון הבריאות העולמי בימי שגרה, בכל הקשור לציוד וחיסונים. סימן שאלה נוסף מתעורר מכך שפיונגיאנג לא הודתה רשמית באף מקרה הדבקה במדינה.

חיסון לקורונה, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
בעולם לא חוששים מהצטרפות קוריאה למירוץ | צילום: רויטרס

מדוע מדינה, שטוענת שהיא "נקייה מקורונה" ונמצאת במשבר כלכלי, תשקיע כסף ומשאבים וזמן יקר בפיתוח חיסון? לשאלה זו אין תשובה ברורה עדיין, אך מומחים מסביב לעולם תוהים בנושא. מאמר ב-CNN העריך כי הסיבות הן שילוב של "חשש אמיתי מפני הנגיף" לצד אינטרסים פוליטיים.

על פי ההערכות, ההודעות על התקדמות בדרך לחיסון נועדו לשכנע את הצפון קוריאנים שמנהיגם קים ג'ונג און יכול להגן על עמו ולהמשיך להתגבר על כל מכשול. קים אף טען לאחרונה כי ארצו זכתה ל"ניצחון מזהיר" על הנגיף. צפון קוריאה היא אחת המדינות הראשונות שזיהתה בקורונה איום רציני, מתוך חשש שמערכת הבריאות החלשה לא תעמוד בעומס, ועל כן הידקה את ההגבלות - אך במערב מעריכים כי הנגיף חדר גם לשטחה של צפון קוריאה.

גם יכולות הבדיקות במדינה מעוררות חשש: עד לתחילת יולי, רק 992 איש מכל אזרחי המדינה - כ-25 מיליון - עברו בדיקת קורונה, כך לפי נציג של ארגון הבריאות העולמי. אלפית מהאזרחים - כ-25 אלף - היו בבידוד ויצאו ממנו. רק 225 איש היו בבידוד, נכון לתחילת החודש. מומחים הביעו ספקות לגבי ההצהרה הצפון קוריאנית על היעדר מקרי תחלואה מכיוון שהנגיף מדבק מאוד וגם מופץ בין אנשים שלא פיתחו תסמינים - ובכך יכול "לחמוק מהרדאר" לתקופה ארוכה.

צפו במצעד הצבאי בצפון קוריאה (צילום: CNN, חדשות)
יוכלו לאכוף את הסגר ביעילות. חיילים במצעד בצ' קוריאה | צילום: CNN, חדשות

מנגד, לפי ההערכות של מומחים המדינה המסוגרת יכולה לעצור שרשראות הדבקות ביעילות. הסיבה: היכולת לאכוף צעדי סגר ביעילות דיקטטורית. סיבה נוספת היא המספר הנמוך של תיירים, דיפלומטים ועובדים זרים במדינה והשליטה המלאה בגבולות המדינה, כמו גם ביציאת האזרחים למדינה זרה. 

עוד מדגישים המומחים כי הסיכויים של צפון קוריאה נמוכים. נכון לאתמול, יש יותר מ-140 מחקרים בשלב טרום-קליני ברחבי העולם ו-23 שכבר הגיעו לשלב קליני - כך לפי ארגון הבריאות העולמי. חלק מאותם חיסונים בפיתוח נוצרו על ידי תאגידי ענק רפואיים, שחזקים בהרבה מהכלכלה הצפון-קוריאנית. על כן מתחזקת ההערה שההצהרות על התקדמות בדרך לחיסון הם בעיקר תעמולה וניסיון לשדר לעם תדמית של מעצמה מתקדמת.