בתחילת התפשטות המגפה, איטליה הייתה אחד המוקדים המרכזיים ביותר בעולם שבהם הקורונה פגעה בחריפות – בריאותית, אבל גם כלכלית. הממשל במדינה התחייב להעביר סיוע לעסקים שנפגעו בעקבות המצב, אבל מדובר בתהליך ארוך ומורכב. בדיוק למשבצת הזו נכנסו ארגוני פשיעה שונים – שמציעים העברת כספים במהירות לאנשים הזקוקים לכך, ובכך הם נחשפים לסכנת סחיטה ואיומים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אותם ארגונים מאפיוזיים, המצויים בכל חבלי הארץ ברחבי איטליה, מתחייבים להעניק את הכספים למשפחות ולבעלי עסקים שנפגעו מהמשבר הכלכלי שנוצר בעקבות מגפת הקורונה, וכשיגיעו כספי הסיוע מטעם הממשל – "הם יטפלו בהם".

בדו"ח של אנאפולה פורציו, העומדת בראש התוכנית למלחמה בשחיתות באיטליה, נכתב: "המודיעים שלנו בשטח מעבירים לנו חדשות מדאיגות". בעוד "ועדת הסולידריות" שמסייעת לעסקים שנפגעו בעקבות הקורונה הקציבה למענם למעלה מ-19 מיליון יורו – ארגוני הפשע מציעים את התמיכה הזו עוד לפני שיד השלטון מצליחה להגיע אליהם.

"התמיכה הפעילה שארגוני פשע הצליחו להבטיח בקלות למשפחות, לסוחרים וליזמים במשבר - ונזילות הכספים בחודשי החירום - מאפשרת להם השתלטות עתידית על נהרות הכסף שיגיעו מתוכנית ההבראה", כתבה פורציו – תחת הכותרת "חדירת הפשע המאורגן לכלכלה בשנה האחרונה". בדוח השנתי שלה, ניסתה להשמיע את קולם של העסקים הקטנים והבינוניים, ושל העצמאיים שנפלו למשבר – וכעת חשופים לסכנת סחיטה ואיומים של ארגוני הפשע.

השנה, באופן פרדוקסלי, פחתו מספר הבקשות של עסקים ויזמים פרטיים באיטליה לסיוע: בעוד ב-2018 הגיעו 568 בקשות, ב-2020 נרשמה צניחה, לכדי 183 בקשות כאלה בלבד. זו עדות לכך שארגוני הפשע השתלטו על שוק הסיוע וההלוואות.

שוק בבולוניה (צילום: Roberto Serra, getty images)
עסק באיטליה בימי קורונה | צילום: Roberto Serra, getty images

"יש עדיין אזורים במדינה שבהם אף אחד לא מורד נגד המשפחות", סיפרה פורציו. "הפשיעה אומנם פחות אלימה – אך מקיפה יותר. יש גם הרבה אדישות, מערכת הלחימה בפשיעה אינה יעילה מספיק". היא הוסיפה שבסופו של דבר, רק 20% מכספי ההלוואות והמענקים מגיעים לאלו שזקוקים להם, ורק כאשר "היזם כבר אינו מסוגל לקום ולהתאושש", כלשונה.

פורציו מציעה שינוי מעמיק במערכת העברת המענקים וההלוואות. היא מדברת על מענקים שלא יהיה צורך להחזירם וידרשו מינימום של התחייבות ובירוקרטיה: "מה שקורה בחודשים האחרונים רק עכשיו יצא לאור, ונתפס כבעיה. התופעה הזו קיימת ויש לעקוב אחריה ולהילחם נגדה ללא הרף".