בכל שעה שחולפת מהפיצוץ העז שאירע אמש (שלישי) בביירות, מתבהרים ממדיו העצומים של האסון שפקד את בירת לבנון. הצלב האדום במדינה מדווח הבוקר על יותר מ-100 הרוגים ועל כ-4,000 פצועים. כוחות ההצלה מחפשים אחר לכודים בין ההריסות. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ טען במסיבת עיתונאים שערך כי "כנראה מדובר בהתקפה איומה". במקביל, מתחזקת ההשערה כי מקור הפיצוץ הוא שרפה שפרצה במחסן חומרים דליקים.   

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי חלק מערוצי התקשורת הלבנונית, הפיצוץ העז נגרם מהתלקחות 2,700 טונות של החומר אמוניום חנקתי שאוחסנו במחסן בנמל ביירות. תיעוד המתפרסם הבוקר מראה כיצד אוחסנו אותם חומרים מסוכנים לאורך זמן רב. בתמונה נראה מצב התחזוקה העגום של החומרים, מה שמעיד על האפשרות כי החומר התפרק - והפך לקטלני.

רגעי הפיצוץ בביירות:

על פי ההערכות, הפיצוץ בנמל היה בעוצמה של כ-1 קילוטון חומר נפץ. לאחר בחינת גודל כדור האש והיקף גל ההדף, כמות האנרגיה המשוערת ששוחררה תואמת את הדיווחים שמה שעלה באש הם בעיקר 2,700 טונות אמוניה חנקתית.

חומרים דליקים בביירות
החומרים הדליקים שאוחסנו במחסן לפני הפיצוץ

פיצוץ בביירות לבנון (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נזקי הפיצוץ בביירות | צילום: רויטרס, רויטרס_

פיצוץ, ביירות, לבנון (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נזקי הפיצוץ בביירות | צילום: רויטרס, רויטרס_

מדינות העולם מושיטות יד ללבנון: גם ישראל הציעה לסייע

לנוכח הנזק הכבד ומספר הנפגעים הרב, מדינות רבות בעולם - ובהן ישראל - מיהרו להציע את עזרתן למדינה המתמודדת עם אחד האירועים הקשים בתולדותיה. ראש ממשלת לבנון הכריז על מצב חירום במדינה.

בהודעה משותפת של שר הביטחון בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי נמסר כי "ישראל פנתה ללבנון דרך גורמים ביטחוניים ומדיניים בין-לאומיים והציעה לממשלת לבנון סיוע הומניטארי רפואי". זאת, למרות שרק בשבוע שעבר סוכל ניסיון של פעילי חיזבאללה לפגוע במוצב ישראלי סמוך לגבול. ישראל הבהירה כי ממשלת לבנון נושאת באחריות על כל המתרחש בשטחה.

 

 

בתוך כך, בצה"ל עדכנו את הנהלת המרכז הרפואי זיו, כי ייתכן שיגיעו אנשי או"ם שנפצעו בפיצוץ לקבל טיפול בבית החולים. אם אכן יגיעו חברי הארגון לישראל, הם יוכנסו דרך מעבר ראש הנקרה. גם במרכז הרפואי לגליל שבנהרייה נערכים לקבלת פצועים.

במרכז הרפואי שיבא פנו למשרד הביטחון ולמשרד הבריאות והציעו להעניק סיוע רפואי לפצועים: "למרכז ניסיון רב בהובלת משלחות הומניטריות ברחבי העולם וטיפול באזורי אסון". מנהל המרכז הרפואי, פרופ' יצחק קרייס, הוסיף על כך: "זו היא חובתנו לעזור לכל מי שזקוק, וודאי לשכנינו. אנו ערוכים ומוכנים לכל משימה שתוטל עלינו".

מדינות נוספות באזור הציעו את עזרתן ללבנון. שר החוץ האירני ג'וואד זריף כתב בטוויטר: "אנחנו מוכנים לעזור בכל דרך"; אמיר קטר הורה לשלוח ללבנון תרופות וצוותים שיקימו בתי חולים ארעיים; סעודיה הודיעה כי היא עוקבת בדאגה גדולה אחר השלכות הפיצוץ ומביעה תמיכה בלבנון; ומנהיג ארגון הטרור חמאס, איסמעיל הנייה, שוחח בטלפון עם הנשיא ועם ראש הממשלה הלבנונים ושלח תנחומים לעם הלבנוני.

פיצוץ בביירות לבנון (צילום: AP)
נזקי הפיצוץ בביירות | צילום: AP

פיצוץ בביירות לבנון (צילום: AP)
נזקי הפיצוץ בביירות | צילום: AP

ברשת "אל-מיאדין" המזוהה עם חיזבאללה נטען כי לפיצוץ אין קשר לפעילות טרור וברשת "אל ערבייה" דווח כי פעילי חיזבאללה מפטרלים ברחובות סמוכים למקום. לצד זאת, גורם ישראלי הבהיר כי למדינת ישראל אין יד בדבר. 

תיעודים מלבנון מראים כי נזק רב נגרם בעיר - בניינים נפגעו מההדף, אפר רב התפזר באזור וכלי רכב נהרסו כליל. מושל ביירות הגיע לזירת האירוע ופרץ בבכי לעיני המצלמות. "זה מזכיר לי את הירושימה ונגסאקי", אמר בסיורו בין ההריסות. "מעולם לא ראיתי הרס בקנה מידה כזה ואסון כזה. זה אסון לאומי".