ג'ון לואיס, אחד ממנהיגי תנועת זכויות האזרח בארה"ב שפעל לצד מרטין לותר קינג, נפטר אתמול (שישי) כשהוא בן 80, לאחר שחלה בסרטן הלבלב. לואיס נכנס לתודעה האמריקנית כבר בהפגנה שהוביל במדינת אלבמה ב-1965, שם הוכה על ידי חיילים מקומיים, ותמונות מהמקום סייעו לו לחזק את ההתנגדות להפרדה בין שחורים ללבנים בדרום. הוא עשה אחר כך לקריירה ארוכה ומפוארת בקונגרס. פוליטיקאים משני צידי המפה הפוליטית ספדו לו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי אמרה כי הוא היה אחד מהגיבורים האמריקניים הגדולים ביותר בהיסטוריה. היא הוסיפה: "הלב נשבר על לכתו מאיתנו, מי ייתן והוא יהווה עבורנו השראה שממלאה את כולנו ברוח הצדק".

גם הסנאטור מיץ' מק'קונל ספד ללואיס. "הוא היה חלוץ ומנהיג זכויות אדם", אמר מק'קונל. "הוא הקדיש את חייו בשביל להילחם בגזענות ולקדם שוויון". גם הנשיא לשעבר ביל קלינטון ומזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון לא נותרו אדישים. הם הרעיפו שבחים על לואיס, ואמרו שהוא "ענק שהפך למצפן של האומה".

ביל קלינטון העברת השגרירות (צילום: Jamie McCarthy/Getty Images)
"מצפן האומה". הנשיא לשעבר קלינטון ספד ללואיס | צילום: Jamie McCarthy/Getty Images

לואיס הצהיר בסוף דצמבר 2019 כי אובחן כחולה בסרטן הלבלב המתקדם. "מעולם לא התמודדתי במלחמה כמו זו שיש לי עכשיו", אמר אז. לואיס היה הצעיר והניצול האחרון מבין "ששת הגדולים" לזכויות האזרח, קבוצה בראשות הכומר מרטין לותר קינג הבן שהשפיעה הכי הרבה על התנועה לזכויות האזרח. הוא היה ידוע בעיקר בזכות כך שהוביל כ-600 מפגינים בצעדת יום ראשון בגשר אדמונד פיטוס בסלמה שבמדינת אלבמה, שם המוחים הפגינו נגד אי-מתן זכויות הצבעה לשחורים.

כשהוא בן 25 בלבד, צעד לואיס בראש ההפגנה כשידיו בתוך כיס המעיל שלו, והוכה על ידי החיילים ורותק לאדמה. עצם הגולגולת שלו נשברה, ובזכות התמונות האלימות ברשתות החדשות בטלוויזיה, הצליח לואיס להסב את תשומת לב המדינה לדיכוי השחורים בדרום.

ברק אובאמה  (צילום: Alex Wong, GettyImages IL)
לואיס קיבל ממנו את מדליית החירות הנשיאותית. הנשיא לשעבר אובאמה | צילום: Alex Wong, GettyImages IL

הוא זכה במושב בקונגרס בשנת 1986 ובילה חלק ניכר מהקריירה שלו בקונגרס מטעם המפלגה הדמוקרטית. לימים כיבד אותו אובמה במדליית החירות הנשיאותית, והם צעדו יד ביד בסלמה במלאת 50 שנה לצעדה העקובה מדם.