בבוקר שאחרי הפיצוץ העז שגבה את חייהם של לפחות 100 בני אדם, בלבנון ממשיכים לגלות את ממדי האסון. התמונות שמגיעות מזירת ההרס מזכירות מראות קשים, ועדי ראייה מתארים את המצב "כמו אחרי פצצת אטום". בדקנו: עד כמה עוצמת הפיצוץ בביירות קרובה לזו שאירעה בהירושימה?

כך נראו רגעי האסון

הרשויות במדינה מדווחות כי הפיצוץ האדיר נגרם מהתלקחות של 2,700 טונות של אמוניום חנקני שאוחסן במשך כ-7 שנים במחסני הנמל בביירות ללא אמצעי זהירות. תיעוד שפורסם הבוקר חושף כיצד אוחסנו אותם חומרים מסוכנים. בתמונה נראה מצב התחזוקה העגום של האמוניום, מה שמעיד על האפשרות כי החומר התפרק - והפך לקטלני.

אסון בנמל בירות בלבנון (צילום: רויטרס)
ממדי האסון נחשפים, ביירות | צילום: רויטרס
חומרים דליקים בביירות
האמוניום החנקתי שמחסן, לפני הפיצוץ

אמוניום חנקתי הוא הניטרט של אמוניה - מלח של חומצה חנקתית ואמוניה. החומר נמצא בשימוש רב בחקלאות כדשן עם תכולת חנקן גבוהה. כמו כן משתמשים בתכונותיו כמחמצן חזק לשם יצירת חומרי נפץ.

הפיצוץ בביירות (צילום: AP)
התוצאה של פיצוץ 2,700 טונות של אמוניום | צילום: AP

על פי ההערכות בעולם, הפיצוץ בביירות היה בעוצמה של בין 800 טונות ל-1 קילוטון חומר נפץ. טווח ההערכות הוא נרחב - קיימות נוסחאות שונות להמרת עוצמת פיצוץ לחומר נפץ. לאחר בחינת גודל כדור האש והיקף גל ההדף, כמות האנרגיה המשוערת ששוחררה תואמת את הדיווחים שמה שעלה באש הם בעיקר 2,700 טונות של החומר הדליק. הערכה מדויקת תתקבל לאחר מדידה של עומק וגודל המכתש שנוצרו בעקבות הפיצוץ וכן קבלת הנתונים הססמוגרפיים של רעידות המשנה.

אסון בנמל בירות בלבנון (צילום: רויטרס)
1 קילוטון חומר נפץ, האסון בביירות | צילום: רויטרס

לשם השוואה, משאית הנפץ שחיסלה את ראש הממשלה הלבנוני לשעבר רפיק אל-חרירי הכילה כ-1 טון חומר נפץ. הפצצות שהוטלו על רובע הדאחייה בתחילת מלחמת לבנון - כ-23 טון. גם הפיצוץ האדיר במפעל בטיינג'ין שבסין בשנת 2015 (כ-30 טון) רחוק מזה שאירע אמש.

פיצוץ בסין (צילום: רויטרס)
הפיצוץ בסין, 2015 | צילום: רויטרס

ומה לגבי הירושימה?

מחר, 6 באוגוסט, יציינו בעולם 75 שנה להטלת הפצצה על הירושימה. באוגוסט 1945 הותקפה העיר השישית בגודלה ביפן בנשק גרעיני. אז, עוצמת הפיצוץ עמדה על כ-15 קילוטון – זאת אומרת, פי 15 מזה שהתרחש אמש בביירות.

בניין אחרי פצצת אטום (צילום:  Everett Historical | shutterstock)
הירושימה, לפני 75 שנים בדיוק | צילום: Everett Historical | shutterstock

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות