איחוד האמירויות היא השלישית בעושרה בעולם בחישוב תמ"ג לנפש, הראשונה בעולם הערבי לבנות כור גרעיני ולשלוח אסטרונאוט לחלל, ופורחת כלכלית בייחוד הודות לתעשיית הנפט. כיצד עובדת המערכת הפוליטית הפנימית ומה ההבדל בין אבו דאבי לדובאי – התשובות בכתבה שלפניכם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כיצד הפכה איחוד האמירויות לעשירה כל כך? עד 1930, תעשיית הפנינים הייתה זו ששלטה על חוף המפרץ הפרסי, כפרים קטנים וישנוניים מנותקים למדי השתרעו בשטח שהפך בשנת 1971 לפדרציה של שבע נסיכויות. את הנפט באזור גילו בימי שלטונם של הבריטים, באחת הנקודות האחרונות של האימפריה בשטח שבדרום מערב המפרץ, והממלכה מצאה וניהלה את ייצוא הנפט.

בורג' חליפה (צילום: shutterlk, shutterstock)
איחוד האמירויות | צילום: shutterlk, shutterstock

בראש הרשימה: אבו דאבי

מאז 1971, כשקיבלו עצמאות מבריטניה, שתי הנסיכויות הבולטות והעשירות הן דובאי ואבו דאבי - שהיא הבירה והנסיכות הדומיננטית יותר. אבו דאבי הינה העוגן הכלכלי והיא פורחת כלכלית - חד משמעית בזכות תעשיית הנפט. היא בעצם מרכזת את העושר הגולמי עם 80% מעתודות הנפט של המדינה – רוב ההון הגולמי של איחוד האמירויות. היא גם הנסיכות שמארחת את הגרסה החדשה של מוזיאון הלובר, המגדלים המפוארים ומירוץ הפורמולה 1.

AbuDhabi-8 (צילום: מאי ויגאל רוזנטל)
אבו דאבי - העשירה ביותר | צילום: מאי ויגאל רוזנטל

הסיפור של דובאי

לדובאי סיפור אחר; שם גילו נפט רק לפני קצת יותר מ-50 שנה. הזהב השחור הוא לא הגורם לעושר הקיצוני של העיר, היא פשוט מנוהלת היטב. כבר בשנת 1958 שליט דובאי, השייח ר'שיד בן סעיד אל מקטום, החל להשקיע בתשתיות הנסיכות. הוא בנה את שדה התעופה הראשון בעזרת הלוואות בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, גייס השקעות לשיפור שאר התשתיות והחל משנות השמונים ואפילו עוד יותר לקראת שנות האלפיים הנסיכות הפכה למרכז סחר עולמי עם חוקים המיטיבים עם העסקים ותיירים.

קניון דובאי (צילום: S-F, shutterstock)
קניון דובאי | צילום: S-F, shutterstock

כחלק מהאמירויות, אך עם עצמאות כלכלית וחוקית יחסית, דובאי ניסתה להתמודד עם הרווחים הגוברים של הנסיכות האחות אבו דאבי מתעשיית הנפט וגיוונה את זרם ההכנסות שלה. העיר הקימה את אזור הסחר החופשי הראשון שלה בשנת 1985, ועסקים גלובאליים זיהו את האטרקציה במהירות. היום האמיריות מציעות הקלות מס, הטבות מכס בהתאמה אישית ואין מגבלות לתושבי חוץ. עם המדיניות הזו, קמו גם גורדי השחקים המוכרים לנו היום.

המזרקות בדובאי (צילום: Benny Marty, shutterstock)
המזרקות בדובאי | צילום: Benny Marty, shutterstock

על פי הנתונים של קרן המטבע הבינלאומית, בחישוב של תמ"ג לנפש, איחוד האמירויות הערביות היא המדינה השלישית העשירה ביותר בעולם, מתחת ללוקסמבורג וקטאר שנמצאת במקום הראשון. התוצר לנפש באיחוד האמירויות עומד על 57,744  דולר.

המערכת הפוליטית

הפדרציה כוללת 7 אמירויות ובראש כל אחת שושלת מקומית. "המועצה העליונה" מורכבת ממנהיגי שבע האמירויות, וממנה בוחרים את חברי הממשל. בראש המועצה העליונה מכהן נשיא איחוד האמירויות שהוא האמיר של הנסיכות העשירה והחזקה מכולן - אבו דאבי. המנהיג בפועל היום הוא מוחמד בן זייד, תוארו הרשמי הוא יורש העצר של אבו דאבי.

נשיא איחוד האמירויות (צילום: רויטרס, רויטרס_)
עומד בראש: מוחמד בן זייד | צילום: רויטרס, רויטרס_

חלק מה"מועדון היוקרתי"

האמירויות הערביות היא המדינה הראשונה בעולם הערבי שבנתה כור גרעיני, כמו גם הראשונה ששלחה אסטרונאוט לחלל. בחודש שעבר היא הצטרפה למועדון יוקרתי של חוקרי מאדים - כששלחה גשושית לכוכב האדום.