שוודיה נחשבת למדינה חריגה בדרך שבה היא מתמודדת עם נגיף הקורונה, והיא זוכה על כך לביקורת רבה - בעיקר בשל מספר המתים הגבוה. בכנס מקוון שארגנה קופת החולים "כללית", האדם שניהל את המשבר במדינה והאפידימיולוג הראשי שלה, ד"ר אנדרס טנגל, הסביר את הקו המנחה וטען כי שוודיה נערכה מלכתחילה לתקופה ארוכה של התמודדות עם הנגיף. לטענתו, המדיניות נועדה לתת לאזרחים את מרב ההגנה, תוך פגיעה קטנה ככל שניתן בזכויות האזרח ובאורח החיים. והשוודים? דווקא מאוד מרוצים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות הניסיונות להציג את שוודיה כמדינה שפרקה כל עול והפקירה את אזרחיה לקורונה, התייצב ד"ר טגנל בזום לוועידה הדיגיטלית "Future Med" שתועבר במלואה היום (חמישי 23.7) כאן ב-N12 בשידור חי החל מ-11:00. כאמור, ד"ר טגנל אחראי למודל השוודי, והוא זה שצריך להתמודד עם הביקורת על כך שמספר המתים לנפש שם הוא מהגבוהים בעולם. "המתים הם כל מי שאובחן כחיובי לקורונה ומת תוך 30 יום מהאבחון", הסביר. "זו ספירה מרחיבה מאוד".

שבדיה קורונה מסעדות (צילום: רויטרס, רויטרס_)
שוודיה בזמן הקורונה. השגרה נמשכה, האזרחים מרוצים | צילום: רויטרס, רויטרס_

המדיניות השוודית, שלמרות מספר המתים הרב יש מי שרואה בה מודל מועדף, הייתה ועודה להנחות את האזרחים לשגרת קורונה לאורך זמן תוך פגיעה מינימלית בשגרת החיים ובזכויות האדם. מעט הגבלות מחייבות, הרבה המלצות. "דבר אחד שהיה חשוב מהרגע הראשון היא יכולת העמידה לאורך זמן", אמר ד"ר טגנל. "לנקוט צעדים שאנשים יהיו מסוגלים לחיות לצידם לאורך זמן רב".

ד"ר טגנל מרוצה במיוחד מכך שבשוודיה החליטו מאז תחילת תקופת הקורונה לא לסגור את בתי הספר, ואפשרו להמשיך בשגרה. הלימודים בבתי הספר בשוודיה התנהלו כרגיל, עד לכיתה י'. הכיתות הגבוהות והאוניברסיטאות למדו מרחוק. ד"ר טגנל מתגאה בכך שמגמות התחלואה בקרב ילדים, מורים והורים בשוודיה לא היו גבוהות יותר מאשר בפינלנד הסמוכה שהייתה בסגר מלא.

"מצטער על שסגרנו את הגבולות בהיקף רחב"

עם זאת, ד"ר טגנל אסר על הילדים ועל הוריהם לבקר את הסבים והסבתות בבתי האבות. "ניסינו בדרכים שונות להקל עליהם", סיפר. "לאחרונה קבענו כי מי שיש לו נוגדנים או מי שחלה בעבר בקורונה יוכל לפגוש את המבוגרים".

למרות שבמבחן המספרים ההגנה על הקשישים והמבוגרים בשוודיה כשלה, דעת הקהל מביעה את אמונה. יותר מ-80% אומרים שהתאימו את חייהם לדרישות הקורונה. חסינות עדר מעולם לא הייתה חלק מהמדיניות של שוודיה, מדגיש ד"ר טגנל. "המטרה העיקרית הייתה לאורך כל הדרך לצמצם את ההדבקה ככל שניתן באמצעות אמצעים סבירים", אמר בכנס.

כשנשאל ד"ר טגנל על איזה צעד מבין אלה שהחליט עליהם במהלך המגפה הוא מצטער יותר מכל, ענה באופן מפתיע: "נצטער על כך שסגרנו את הגבולות בהיקף כזה. ניסיון העבר ממגפות עולמיות מלמד בבירור שזה צעד לא יעיל".

שוודיה היא אחת מהמדינות האחרונות לסגור את השמיים לטיסות, ישראל הייתה בין הראשונות. גם שוודיה שבה מספר הנדבקים ירד מאוד וגם בישראל עם אחוזי תמותה מהנמוכים בעולם, נחשבות היום מדינות אדומות.

>> הוועידה הדיגיטלית "Future Med" נערכת בהפקה משותפת של מערך החדשנות של שירותי בריאות כללית, ו- HIMSS - האיגוד הגדול בעולם למערכות מידע וטכנולוגיות ברפואה. את הכנס יזם ומפיק בני מורן.
כאן ב-N12 בשידור חי ה-11:00.