על פי הערכות, במזכירות ברסלב תקועים היום (שלישי) בין בלארוס לאוקראינה כאלפיים וחמש מאות חסידים שמנסים לחצות את הגבול בכל דרך, חוקית או לא. בתגובה נפרסו כוחות משמר הגבול האוקראיני, והמתח באזור הולך ומתגבר. מזכירות ברסלב הארצית מזהירה מפני מחסור במזון ומים לחסידים העומדים מול החיילים האוקראינים החמושים, ומבקשת ממשרד החוץ להתערב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

סגן השר מאיר פרוש התייחס לאירוע: "כאשר קיבלתי את המחזות ממאות רבות של יהודים הנמצאים בגבול שבין בלארוס לאוקראינה בתנאים קשים ומחפירים, מתוך תקווה שיוכלו להיות בראש השנה באומן, הזדעזתי ופניתי למספר גורמי ממשל באוקראינה ושרים בכירים בממשלת ישראל. הבעתי בפניהם חשש שעלול חלילה להתפתח שם משהו שיגמר לא טוב".

כשברקע המשבר הפוליטי הפנימי בבלארוס, גל מחאות, וניסיונות ההברחה הרבים בגבול, המתיחות בין החסידים למשמר הגבול האוקראיני עולה שלב. זאת, לאחר פרסום סרטון אזהרה - מעין מסר לכל מי שינסה לחצות את הגבול למרות האיסור.

חסידים באומן, ארכיון
החסידים באומן, ארכיון

ימים ספורים נותרו עד לראש השנה, ואלפי חסידים שהצליחו לצאת מבלארוס נעצרו במעבר בין המדינות – ללא יכולת לחזור אחורנית או להמשיך הלאה לאוקראינה. כספם של חלק מהנוסעים כבר אזל, וסיכוייהם להגיע לאומן הולכים ופוחתים מיום ליום. התסכול והלחץ מופנה בעיקר אל המפלגות החרדיות.

במקביל, אלפי החסידים שהצליחו להגיע לאומן כבר נערכים לראש השנה במתכונת קורונה, ביניהם גם ראש עיריית ביתר עילית מאיר רובינשטיין, שנסע לאומן עם משפחתו בשיא משבר הקורונה כשעירו מוגדרת כאדומה.

מאיר רובינשטיין, ראש עיריית ביתר עילית (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
מאיר רובינשטיין, ראש עיריית ביתר עילית | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

בסוף השבוע האחרון הודיעה בלארוס שישראלים הנכנסים למדינה יידרשו לארבעה עשר ימי בידוד - כך שהנהירה לשם פסקה. השאלה היא מה יעלה בגורלם של אלו שכבר שם? האם יצליחו להגיע לאומן, ישובו לישראל, או שבחג הקרוב יישארו בדרך, על גבול אוקראינה-בלארוס.

תגובת מזכירות ברסלב הארצית: "קבוצה של כ-170 חסידים הצליחו למצוא פרצה ולטענתם תמורת שלמונים (3,000 דולר לאדם) התחייבו גורמים שונים להעבירם הערב (ב') את הגבול. בפועל, בעקבות הגעת עוד מאות חסידים למעבר הגבול, משמר הגבול האוקראיני הזרים כוחות, ומפקד הגבולות האוקראינים הגיע אישית למקום לפקח שאף אחד לא ייכנס.

בכך, הפכו החסידים שכבר יצאו אל גבול בלארוס לתקועים במעבר שבין המדינות, והמצב במקום הופך למתוח. החסידים שמתעקשים לקיים את אמונתם וציווי רבם להגיע לראש השנה לאומן - תקועים בשטח שבין שתי הגבולות, ללא יכולת לחזור לבלארוס או להמשיך לאוקראינה. הנוכחים קוראים למשרד החוץ הישראלי להתערב מיידית במשבר ומזהירים מפני מחסור באוכל ומים, ל-2,500 נפשות בהם עשרות ילדים ונשים העומדים ניצבים מול חיילים אוקראינים חמושים.

"מדינת ישראל גרמה לכאוס הזה. האחריות המלאה על המשבר שאנו רואים הוא על ממשלת ישראל, שריה ופקידיה, שרודפים את חסידי ברסלב, וגורמים להם לעמוד בגבולות, דחויים כפליטים בדרך למילוי אמונתם הדתית בהוראת רבם".