חיי השגרה של העולם כולו הולכים ומשתנים באופן דרמטי בימים אלה בעקבות התפרצות נגיף הקורונה ברחבי העולם. בכל מדינה מאמצים שיטות שונות של שגרת חיים עבור האזרחים במטרה למנוע התפרצות נוספת של הנגיף במדינתם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדינות רבות בוחנות דרכים שונות כדי להקל על ההגבלות שהוטלו על האזרחים, אך מבלי להביא כאמור להתפרצות נוספת. אלו הן חלק מהשיטות המיוחדות:

פתיחת בתי הספר – במתכונת מיוחדת:    

בדנמרק פתחו בשבוע האחרון את בתי הספר היסודיים ואפשרו לילדים מתחת לגיל 12 לחזור לכיתות – אך במתכונת מיוחדת. חצרות בית הספר הופרדו לחלקים שונים בעזרת סרט הפרדה ומספר התלמידים בכל כיתה הוקטן, כך שבכל שולחן יוכל לשבת תלמיד אחד וכל שולחן יוצב במרחק שני מטרים משולחן אחר.

כיתות הלימוד בדנמרק (צילום: CNN)
כיתות הלימוד בדנמרק | צילום: CNN

בנוסף לכך, התלמידים מגיעים לבית הספר ויוצאים להפסקות במרווחי זמן קבועים – כך שלא כל התלמידים יהיו בחוץ באותו הזמן. הם מחויבים לשטוף את הידיים עם הגעתם לבית הספר ובהמשך היום בכל שעתיים. בנוסף, דואגים בבית הספר לחטא פעמיים ביום את כל המשטחים ובעיקר את הכיורים, האסלות, והידיות של הדלתות. 

בצ'כיה גם החלו בחזרה מדורגת של התלמידים לבתי הספר. בינתיים חזרו רק תלמידי התיכון שנמצאים בשנת הלימודים האחרונה שלהם.

"כרטיסי בריאות":

בצ'ילה יחלו להנפיק השבוע כרטיסי "חסינות" דיגיטליים שיסמנו עבור כל אזרח אם הוא נדבק בנגיף והחלים ממנו או לא. אותם כרטיסים ינופקו לאנשים שאומתו כחיוביים לווירוס והראו סימני התאוששות מהמחלה - לאחר שבועיים בבידוד.

אדם לבוש בחליפת הגנה בצ'ילה (צילום: CNN)
אדם לבוש בחליפת הגנה בצ'ילה | צילום: CNN

בבריטניה, הודיע שר הבריאות כי גם הוא בוחן תעודה או פספורט לכל אזרח שתראה אם הוא נדבק בנגיף והחלים ממנו. מי שתהיה לו תעודה שמוכיחה כי הוא החלים מהנגיף – יוכל לחזור כמעט לגמרי לחיי שגרה נורמליים.

גם בארה"ב בוחנים דרך דומה, שם יישאו האזרחים תעודה שמראה שהם נדבקו ויש בגופם את הנוגדנים לקוביד 19. לאותם אזרחים יהיה יתרון בכניסה למקומות מסוימים תחת נסיבות מסוימות.

סגר רק בסופי השבוע:

בטורקיה החלו להפעיל סגר רק בסופי השבוע. כלומר, עוצר של 48 שעות בימים שישי ושבת במדינה – מה שמשפיע על שלושה רבעים מהאוכלוסייה ב-31 מחוזות.

במשך ימות השבוע, ההגבלות חלות רק על אלה שגילם מתחת ל-20 או מעל 65 – לכל האזרחים האחרים מותר, לפחות באופן תיאורטי, לצאת החוצה באופן חופשי. זאת למרות שבתי עסק רבים עדיין סגורים בטורקיה והמסעדות במדינה פתוחות רק לטייק אווי או איסוף משלוח. כמו כן, קיימות הגבלות בפארקים הציבוריים ובשעות הפתיחה של הבנקים – בדומה לישראל.

סגר דומה רק בסופי השבוע הוחל גם במדינת אריזונה שבארה"ב  - לאזרחים אסור לצאת מביתם בשתי היממות האחרונות של השבוע.

בלוב, מותר לאזרחים לצאת וללכת ברחוב רק בין השעות שבע בבוקר ועד חצות בלילה. כמו כן, החנויות פתוחות רק בין השעות הללו.

הגבלות לפי גילאים:

טורקיה היא לא המדינה היחידה שהחליטה להגביל את האזרחים על פי גילם. בשבדיה, אזרחים בני 70 ומעלה התבקשו שלא לצאת מביתם. מוקדם יותר השבוע טענו חוקרים במדינה כי צעירים בני 20-30 צריכים להשתחרר מהסגר במדינה לפני הוריהם.

חלוקה לפי גילאים בפנמה  (צילום: CNN)
חלוקה לפי גילאים בפנמה | צילום: CNN

הגבלות לפי מגדר:

הנשיא הפרואני הכריז לפני כשבועיים וחצי כי הוא מחיל במדינה הגבלות על האזרחים על פי המגדר שלהם, בנימוק "שיותר קל להבחין בין גבר לאישה ברחוב". כלומר, ישנם ימים בהם מותר לגברים בלבד לצאת לרחוב וימים בהם לנשים בלבד מותר לצאת – הדבר יוצר הפרדה בין האוכלוסיות ומקל על גורמי האכיפה להבחין ברחוב למי מותר לשהות בחוץ בזמן מסוים ולמי לא.

בימים שני, רביעי ושישי מותר רק לגברים לצאת לרחוב. בדומה לכך, בימים שלישי, חמישי ושבת רק לנשים מותר לשהות בחוץ.

בפנמה נוקטים בשיטה זו כבר החל מראשית חודש אפריל, בטענה שהאמצעים הללו מעודדים את האנשים להישאר בביתם כי הם יודעים שבני הזוג לא יכולים לצאת איתם. כמה ערים בקולומביה, כולל בוגוטה - נוקטים בשיטה דומה.

פיקוח טכנולוגי

בשורת מדינות החליטו להשתמש ברחפנים כדי לפקח על מידת ציות האזרחים להסגר. באיטליה למשל, אחת המדינות עם מספר הנדבקים והמתים הגבוה בעולם התירו לעקוב אחר תנועות האזרחים באמצעות רחפנים.   

רחפנים באיטליה (צילום: cnn)
רחפנים באיטליה | צילום: cnn

זמן קצר לאחר שבריטניה הכריזה על הסגר בסוף מרץ, כוח משטרתי במדינה פרסם תמונה שצולמה מרחפן ובה נראים אנשים שהולכים בפארק ציבורי במחוז דרבישייר שבבריטניה. מה שמעיד על שימוש מסוים באמצעי הטכנולוגי גם שם. 

במדינות נוספות כמו סין וכווית השתמשו ברמקול שהורכב על רחפן והורה לאנשים שהסתובבו ברחוב לחזור לביתם.