המלחמה של המפרציות נגד הנגיף: הקורונה ממשיכה להכות באירנים, עם נתונים עגומים במיוחד במספר החולים והמתים מדי יום. בעוד ההנהגה האירנית חוששת ממפלה כלכלית ורוצה לשחרר את ההסגר, בניגוד לעמדת משרד הבריאות, מסתמנת פשרה: מקומות עבודה חיוניים עם סיכון הידבקות לא גבוה יחזרו לתפקד. בקטר יישמו באופן חלקי את מדיניות הבלימה ובכווית – הצלחה מרשימה במיגור ההתפשטות, לצד בהלה למוצר צריכה בסיסי: הבצל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

באירן נרשמה היום עלייה נוספת במספר החולים: 2,483 בני אדם נוספים אובחנו עם הנגיף, ובסך הכול עד כה יש 58,226 ברפובליקה האיסלאמית. גם מספר המתים ממשיך לעלות, ועומד כעת על 3,603. לקטסטרופה הבריאותית מתווסף גם משבר כלכלי הולך ומחריף, שמביא את המשטר לצומת משמעותי.

בפשרה המסתמנת בין הנשיא רוחאני לבין משרד הבריאות האירני, עתידה להתאפשר פתיחתם מחדש של מקומות עבודה קטנים ולא צפופים, שבהם סכנת ההידבקות בנגיף מוגדרת נמוכה/בינונית. הניסיון הזה צפוי להתחיל בכלל הערים במדינה, למעט בטהרן, החל מ-18 באפריל – זאת לאור הסיכוי להחרפת המצב בבירה. שאר העסקים, בעלי הסיכון הגבוה, לצד מקומות התכנסות שונים – יישארו עדיין סגורים.

בשבת האחרונה חשף הנשיא רוחאני תוכנית להתרחקות חברתית ברחבי אירן, כצעד למניעת המשך התפרצות המגפה. לדבריו, מגמת הבידוד יעילה במאבק בנגיף, ולכן קרא לאוכלוסייה להישאר בבתים.

נשיא אירן רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא אירן רוחאני. מגבש מדיניות פשרה | צילום: רויטרס, חדשות

דוגמה נוספת היא קטר, מדינה עשירה למדי בה שיש בה 2.5 מיליון בני אדם, שנראה כי לא יישמה באופן מלא את התגובה הדרושה לעצירת התפשטות הנגיף בשטחה. על אף שכבר לפני כחודש סגרה את רוב המוסדות הציבוריים והשהתה את מרבית הפעילות העסקית – היא לא מנעה את פעילות ענקית התעופה שלה, Qatar Airways.

בנוסף, "עסקים כרגיל" נרשמו באתרי הבנייה של המתקנים שנבנים לקראת המונדיאל בקטר. במקומות אלה שוהים עובדים זרים בתנאי צפיפות, בניגוד לעקרון ההפרדה, כנראה מתוך ניסיון למזער את ההפסדים הכספיים. במדינה משלמים את המחיר ברמת התחלואה: עד כה אובחנו שם כ-1,300 חולים, וכן 3 מתו מהנגיף - מספרים לא קטנים למדינה שחיים בה כ-2.5 מיליון תושבים.

במקביל, נראה כי מדינה אחרת במפרץ הפרסי – כווית – מתמודדת היטב עם הקורונה, והיא טרם חוותה התפרצות ניכרת. בכווית יש כ-500 חולים בלבד עד כה, ומקרה המוות הראשון שם אירע רק בסוף השבוע האחרון. המצב הוא כזה בעיקר הודות לתגובה מהירה של הנהגת המדינה, שכללה תכנית חירום לאומית שביצועה החל פחות משבוע לאחר גילוי החולה הראשון.

מוטוס קטאר אירווייס, ארכיון (צילום: רויטרס)
קטאר המשיכה את פעילות חברת התעופה - ושילמה את המחיר | צילום: רויטרס

התוכנית הכוויתית אינה כוללת הסגר מוחלט, אך מציעה צעדים מדורגים של צמצום הפעילות במרחב הציבורי. מוסדות החינוך ומקומות עבודה לא חיוניים נסגרו, הורכז על עוצר לילי, התנועה ברחובות צומצמה באופן ניכר והוטלו מגבלות על הקנייה בשווקים.

על אף שממשלת כווית הודיעה לציבור כי יש מספיק מזון במאגרים לחודשים הקרובים, גם שם – בדומה לישראל – נוצרה בהלת קניות גדולה. האנשים חוששים ממחסור, ומצטיידים במזון רב לבתיהם.

בעוד אצלנו המוצר המבוקש ביותר נכון לעכשיו הוא ביצים, שם נוצרה בהלה לבצל. מלבד סגירת הגבולות למעבר של סחורה חקלאית, שפגעה במלאי הבצל, המחסור נבע גם מהתנפלות קהל הקונים על דוכני בצל בשווקים בימים האחרונים. במיוחד אחרי שברשתות החברתיות דווח על חסרונו. מסוף השבוע החל יבוא מיוחד מסעודיה של מוצר הצריכה הבסיסי, כדי להשלים את החסר.